Jump to content

Sfaturi pentru proba de bicicleta de la triatlon Fara Asfalt – cum sa abordezi primul tau triatlon


Madalin
 Share

Recommended Posts

O mica plimbare cu bicla pe traseul de alergare 2 Mai - Vama Veche

 

Daca nu ai mai fost la triatlon Fara Asfalt pana acum, sau te afli la primul tau triatlon, m-am gandit ca te-ar ajuta cateva sfaturi despre cum sa abordezi cat mai bine proba de bicicleta din cadrul concursului de la 2 Mai. De asemenea, am adaugat si cateva tips&tricks pentru un inot bun si o alergare optima. Astfel, impartim articolul in 3 parti. Fiecare corespunde unei probe din concursul de triatlon. Pentru inspiratie, poti sa citesti si despre editia Fara Asfalt 2018. Eu raman la parerea ca este cel mai frumos triatlon din Romania.

 

Inotul

 

Daca nu te simti confortabil cu inotul in ape deschise, sau daca esti la primul triatlon, atunci iti sugerez sa faci o mica perioada de acomodare cu aceasta proba. Mai ai un weekend pana la concurs, asa ca nu ar strica sa dai o fuga pana la mare pentru a face un inot, sau poate sa mergi la unul dintre lacurile din jurul Bucurestiului. Testeaza imbracatul si dezbracatul neoprenului.

 

Anul trecut apa a fost calda, am inotat fara neopren. Insa, daca apa va fi rece, acesta devine obligatoriu. Intra in apa cu destul timp inainte si fa o acomodare cu temperatura, inainte de incalzire – doar intra in apa si stai acolo, bucura-te de peisaj, de oamenii din jur si de faptul ca esti acolo si esti pe cale sa faci ceva foarte fain.

Cu 20min inainte de start, fa o incalzire stationara, pe plaja, iar apoi intra in apa si fa si acolo cateva “lansari”, pentru a creste pulsul.

 

La start, in functie de viteza ta de inot, incearca sa te pozitionezi corespunzator. Va fi aglomeratie, iar daca nu te simti increzator in startul tau, atunci nu te baga in mijlocul plutonului. O pozitie mai in lateral va fi mai relaxanta, iar tu te vei putea concentra pe inot, fara sa ai grija celor din jur. In rest e simplu, urmareste concurentul din fata ta.

 

la iesirea din apa nu alerga prea tare. Primii pasi sunt ca sa iti redobandesti echilibrul. Iti dai casca si ochelarii jos si, in timpul alergarii, dai jos neaoprenul pana la brau. te vei dezbraca complet de el in zona rastelului. E bine sa memorezi bine unde ai rastelul, pentru a nu pierde timp sa il gasesti.

Inainte de concurs, lasa-ti in rastel lucrurile exact asa cum le vei pune pe tine la plecarea in proba: casa + ochelari, pantofii SPD desfacuti. Iti va face viata mult mai usoara.

 

Bicicleta

 

Pe langa sfaturile din film, iti recomand sa abordezi proba cu o presiune scazuta in roti (NUMAI DACA ESTI PE TUBELESS). Eu voi merge cu 1.9 bar, asta pentru ca tot traseul e plin de piere, de urme de animale, sleauri si urme de roti de tractor. O roata prea umflata va insemna ca tu vei “topai” in sa si vei avea probleme cu echilibrul si cu a transmite forta in roti si pe pamant.

 

Pune-ti in bidon un amestec de apa, isotonic si geluri. Eu, pentru aproximativ 1 ora 15 min de pedalat, imi pun 1 pastila de iso, 2 geluri, completez cu apa (700ml), iar la final, inainte de alergare, iau un hidrogel cu cafeina, ca sa imi dea energie pentru proba de alergare. Atentie, nu lua gelul prea aproape de proba de alergare, pentru ca risti sa “ti se taie” ficatul. El se activeaza in aprox 5-10 min.

 

Alergatul

 

La fel ca la bicla, e ideal sa ai lucrurile in tranzitie exact asa cum le vei pune pe tine: numar de alergare, adidasi, nutritie. Eu plec pe alergare cu un flask de 200ml, in care am apa si iso.

 

Nu trage tare pe prima suta, pentru vei alerga pe nisip adanc. E foarte greu, asa ca e bine sa iti acorzi cateva minute de acomodare, apoi poti trage mai tare. Chiar la plecare ia niste apa de la voluntari si arunc-o pe tine, iti va tine racoare pe faleza insorita.

 

La punctul de intoarcere in Vama Veche mai ai ocazia sa bei putina apa (ATENTIE, putina). Nu bea prea multa, pentru ca “ti se apleaca” si nu poti alerga cu stomacul plin de apa. Un mic truc este doar sa iti caltesti gura cu apa, ca apoi sa o scuipi. Ajuta, crede-ma.

 

La punctul de intaorcere vei avea de urcat faleza dintre 2 Mai si Vama Veche. Ia-o usor, progresiv, ca un fel de lansata. Astfel, vei putea accelera si nu ti se va taia inca de la inceput.

 

Pe faleza, tot ce trebuie sa faci este sa te bucuri de peisaj si de briza, atat. La final vei cobori pe plaja, atentie la coborare si la “topaiala” pe pietrele de jos. Daca ai ajuns acolo, mai ai doar 500m si e gata concursul. Te poti pregati de poza de la poarta de sosire.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.