Jump to content

Klaus Iohannis: Lipsa unei educații de calitate devine o amenințare pentru dezvoltarea României


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Klaus Iohannis: Lipsa unei educații de calitate devine o amenințare pentru dezvoltarea României

 

iohannis sedinta solemna parlament inquam ganea

 

 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat o nouă etapă a programului „România educată”. Patru documente, pe care șeful statului le consideră esențiale pentru învățământul românesc, sunt puse în dezbatere.

 

„Educația este unul dintre pilonii pe care îi consider fundamentali pentru dezvoltarea țării noastre pe termen lung și, de aceea, mă bucur să lansăm aici, la Palatul Cotroceni, cele patru documente de politică publică elaborate de către experții Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. Aceste documente pe care le punem acum în discuție publică sunt valoroase tocmai pentru că sunt bazate pe realitățile românești, dar și pe identificarea de exemple de bună practică din mediul internațional”, a spus președintele la Palatul Cotroceni.

 

„Cele patru domenii acoperite în aceste documente, respectiv cariera didactică, managementul școlar, echitatea și educația timpurie, sunt cruciale pentru transformarea în bine a învățământului din România. Rezultatele PISA, publicate în urmă cu mai puțin de două luni, reprezintă unul dintre argumentele de netăgăduit pentru urgența soluțiilor rapide și temeinice. Lipsa unei educații de calitate, care să fie accesibilă pentru toți copiii din țara noastră, devine o amenințare pentru dezvoltarea României pe termen lung”, a adăugat el.

 

Iohannis a avertizat că România are resurse financiare limitate și că nu pot fi rezolvate peste noapte toate problemele din educație. Prin urmare, eforturile trebuie să se concentreze pe sectoarele care au fost neglijate în trecut sau care au potențialul de a genera beneficii indirecte și în alte zone din educație.

 

„Un prim exemplu este educația profesională, ajunsă în urmă cu doar un deceniu în pragul desființării complete. În prezent, ca urmare a modernizării economiei românești și a importanței crescute a muncii calificate, învățământul profesional, și mai ales cel dual, reprezintă o importantă șansă pentru mii de tineri români. O altă hibă a învățământului românesc este lipsa sectorului educațional dedicat meseriilor cu nivel înalt de calificare. Educația profesională este încă la noi asociată cu terminarea studiilor după 11 clase”, a spus el.

 

 

Sursa: digi24.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.