Jump to content

Mai multe modificări la darea în plată, adoptate din nou de senatori


F4L John
 Share

Recommended Posts

După ce mai multe dintre prevederile unui proiect ce viza modificarea Legii dării în plată, prin includerea impreviziunii în analiza condițiilor de la darea în plată, au fost declarate neconstituționale în cursul anului trecut de către Curtea Constituțională a României (CCR), azi a fost adoptată la Senat o variantă modificată a proiectului criticat de Curte.

 

Astfel, propunerea legislativă adoptată azi la Senat stabilește includerea impreviziunii în analiza condițiilor de la darea în plată, în ajutorul datornicilor, dar și prezumarea ei în mod absolut în anumite situații. Mai exact, după cum scrie în propunerea legislativă, impreviziune apare atunci când, pe durata executarii contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, se majorează cu peste 50% față de data încheierii contractului de credit sau în cazul în care costul total al creditului (DAE) a crescut cu cel puțin 50% față de data semnării contractului.

 

Pe lângă situațiile în care se consideră că a intervenit impreviziunea, legislația în vigoare stabilește și alte condiții pe care trebuie să le respecte cei ce vor să folosească măsura dării în plată:

 

  • valoarea sumei împrumutate, la momentul acordării, să nu depăşească echivalentul în lei al sumei de 250.000 euro;
  • creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă;
  • consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea măsurii.

 

Propunerea legislativă ce se îndreaptă acum către analiza și votul decisiv de la Camera Deputaților a fost modificată astfel încât să respecte Decizia CCR nr. 731/2019, care a stabilit că anumite prevederi erau contrare legii fundamentale a țării, și nu puteau intra astfel în vigoare.

 

În varianta anterioară a propunerii, darea în plată era propusă atunci când avea loc creșterea cu peste 20% a cursului de schimb de la data contractării creditului sau în cazul în care gradul de îndatorare al debitorului depășea cu cel puţin 20% nivelul maxim al gradului de îndatorare stabilit de Banca Națională a României.

 

Atenție! Prevederile propunerii legislative nu se aplică momentan. Aceasta va intra în vigoare după ce e adoptată și de Camera Deputaților, primește semnătura președintelui țării și este publicată în Monitorul Oficial.

 

Sursă: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.