Jump to content

Indemnizațiile pentru instalațiile de curent de pe proprietățile private se dau doar pentru cele instalate după 2007. Decizia ICCJ, publicată


F4L John
 Share

Recommended Posts

Unele persoane trebuie să suporte instalarea și/sau menținerea pe proprietățile lor a instalațiilor de producție a energiei electrice sau a altor asemenea elemente. Ca regulă, pentru acest inconvenient, ele pot să primească o indemnizație. Însă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a hotărât că această indemnizație poate fi acordată doar dacă astfel de elemente au fost instalate în sau după 22 februarie 2007. Decizia Curții a fost publicată de curând în Monitorul Oficial.

 

Vorbim de Decizia ICCJ nr. 27/2019 (recurs în interesul legii), apărută în Monitorul Oficial nr. 152, care concluzionează astfel: „Titularii dreptului de proprietate privată afectaţi de capacităţile energetice pot pretinde indemnizaţii pentru lipsa de folosinţă numai în măsura în care capacităţile energetice au fost realizate după intrarea în vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007; pentru capacităţile energetice realizate anterior, exercitarea de către titularii autorizaţiilor de înfiinţare şi de către titularii licenţelor a drepturilor de uz şi de servitute se face cu titlu gratuit, potrivit dispoziţiilor speciale în vigoare la data punerii lor în funcţiune”.

 

În schimb, indiferent de momentul instalării elementelor menționate mai sus, cei pe ale căror proprietăți sunt instalate pot fi despăgubiți, dacă suferă prejudicii din cauza utilizării unor astfel de elemente, de către titularii drepturilor aferente.

 

"Se cuvine din nou să fie subliniat că dreptul la despăgubiri este distinct de cel la indemnizare, primul dintre ele fiind legat în mod expres de producerea unei pagube, noțiune în categoria căreia nu intră și cea derivată din lipsa de folosință. În acest context, se impune a reitera că prejudiciile trebuie să fie produse cu ocazia exercitării drepturilor de uz și/sau servitute, pentru a putea da naștere dreptului la despăgubiri, simpla exercitare a dreptului de uz și servitute nefiind aptă să producă, ea însăși, pagube, deoarece exercitarea unui drept în limitele legii nu vatămă pe nimeni", punctează Înalta Curte în motivarea sa

 

În esență, capacitățile energetice (în care intră și instalațiile de producție a energiei electrice), conform Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, se referă la „instalațiile de producere a energiei electrice și/sau energiei termice în cogenerare, rețele electrice și alte echipamente electroenergetice”. Practic, orice ar putea avea legătură cu activitatea de producție și distribuție a energie electrice.

 

Sursă: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.