Jump to content

OUG privind unele masuri în domeniul societăților


Madalin
 Share

Recommended Posts

Senatul se reunește în ședință. Confiscarea bunurilor, eliminată din OUG privind nerespectarea stării de urgență

 

Luni, 27 aprilie 2020, Ministerul Justiției a supus atenției opiniei publice forma revizuită a Proiectului de Ordonanță de urgență privind unele măsuri în domeniul societăților pentru desfășurarea reuniunilor organelor statutare, potrivit unui comunicat.

 

Proiectul s-a aflat în dezbatere publică începând cu data de 15 aprilie și au trimis propuneri de revizuire:


– structuri reprezentative ale mediului de afaceri: Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), Camera Americană de Comerț în România (AMCHAM), Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR);
– societăți listate: Nuclearelectrica S.A., Fondul Proprietatea, SIF Moldova;
– operatori de piață reglementată: Bursa de Valori București;
– structuri asociative ale investitorilor pe piața de capital: Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC), Asociația Administratorilor de Fonduri (AAFR);
– case de avocatură: Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA, Maravela Popescu și Roman SCA;
– asociații profesionale: CECCAR si CAFR;
– alți specialiști ai materiei dreptului societar.

 

Documentul sintetic cu privire la principalele reacții primite, precum și considerentele preluării sau, după caz, nevalorificării, în acest proiect de act normativ, a propunerilor transmise poate fi consultat aici.

 

***

 

Marți, 14 aprilie 2020, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de urgență privind unele măsuri în domeniul societăților.

Pe perioada stării de urgență, proiectul prevede, în esență, următoarele, potrivit unui comunicat:


– posibilitatea convocării AGA prin corespondență/mijloace electronice (scrisoare recomandată/curier/scrisoare electronică cu sau fără semnătură electronică extinsă/ telefax/orice mijloace de comunicare la distanță, care asigură transmiterea textului), cu condiția ca fiecare acționar/asociat să comunice/să fi comunicat în scris adresa poștală/cea de poștă electronică; convocarea prin publicitatea este, în continuare, o posibilitate;
– în caz de urgență, posibilitatea reducerii cu până la jumătate a termenelor de convocare;
– posibilitatea desfășurării AGA prin corespondență și/sau prin mijloace electronice de comunicare directă la distanță (videoconferință, teleconferință, alte aplicații informatice), chiar dacă actul constitutiv nu prevede/interzice, la alegerea organului care are competența convocării acesteia;
– exercitarea votului prin corespondență/mijloace electronice de comunicare directă la distanță;
– similar AGA, posibilitatea întrunirii prin mijloace de comunicare directă la distanță a consiliului de administrație/consiliului de supraveghere/directoratului.
– prelungirea termenului de întrunire a AGA de aprobare a situațiilor financiare aferente exercițiului financiar 2019 până la 15 iulie 2020 corelat cu noul termen de depunere a situațiilor financiare la MFP, prelungit (prin Ordonanța de Urgență adoptată în 9.04.) până la 31 iulie 2020.

 

Cătălin Predoiu:

 

„Am cerut echipei de elaborare din Ministerul Justiției un proiect care să faciliteze procedurile statutare din cadrul societăților. Prin acest proiect dorim să sprijinim funcționarea societăților și exercitarea neștirbită a drepturilor asociaților în condițiile restrângerii posibilităților de deplasare. Mediul de afaceri are nevoie nu doar de facilități economice, ci și de forme juridice mai flexibile în această perioadă. Proiectul pus în dezbatere de Ministerul Justiției răspunde cu soluții la aceste provocări.”

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.