Jump to content

CSM sesizează Ministerul Justiției cu propunerea de modificare a dispoziţiilor art. 33 ind. 1 şi art. 102 din Legea nr. 303/2004


Madalin
 Share

Recommended Posts

Procurorul Bogdan Pîrlog A Pornit Dosarul 10 August Judecat ...

 

Joi, 30 aprilie 2020, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Ministrului Justiţiei în vederea iniţierii demersului de modificare a art. 33 ind. 1 din Legea nr. 303/2004, după cum urmează:

 

– alin. 1:

Persoanele care au ocupat minimum 10 ani funcţia de judecător sau procuror şi magistrat-asistent, care nu au fost sancţionate disciplinar, au avut numai calificativul „foarte bine” la toate evaluările şi şi- au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcţiile vacante de judecător sau procuror, la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat sau la instanţe ori parchete de grad inferior, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 14 alin. (2).

– introducere alin. 2:

Persoanele numite în funcţia de judecător sau procuror în condiţiile alin. (1) pot beneficia de pensia de serviciu prevăzută la art. 82 şi 831 dacă ocupă funcţia de judecător sau procuror cel puţin 5 ani după data numirii lor în condiţiile alin. (1).

– alin. (3):

Nu pot fi numite în funcţie potrivit alin. (1) persoanele care în ultimii 2 ani anterior formulării cererii de numire au avut calitatea de membru al unui partid politic sau au ocupat funcţia de deputat, senator, prim-ministru, ministru (cu excepţia funcţiei de ministru al justiţiei), secretar de stat, primar, prefect, consilier local sau judeţean, precum şi orice altă funcţie/calitate pe care au ocupat-o prin sprijin politic.

– introducere alin. 4:

În vederea soluţionării cererilor de numire în funcţia de judecător sau procuror, persoanele în privinţa cărora s-a constatat că îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1) susţin un interviu în faţa Secţiei corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, în cadrul căruia sunt verificate inclusiv aspecte referitoare la pregătirea lor profesională.

 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că se impune reglementarea unei condiţii similare celei prevăzute în propunerea referitoare la introducerea alin. (3) al art. 33 ind. 1, pentru toate procedurile de acces în magistratură.

 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Ministrului Justiţiei în vederea iniţierii demersului de modificare a art. 102 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, după cum urmează:

 

(2) Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cărora le-a expirat mandatul pentru care au fost numiţi ori, după caz, sunt eliberaţi din motive neimputabile îşi păstrează gradul dobândit în ierarhie şi pot ocupa o funcţie de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pot reveni pe funcţia de magistrat deţinută anterior sau pe o altă funcţie de judecător ori procuror, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (2), sau pot opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.