Jump to content

Geamăna – Satul scufundat


zL Edison
 Share

Recommended Posts

QAeupKj.png

 

 

 

România are o mulțime de locuri extraordinar de frumoase pe care noi le-am străbătut și le-am împărtășit cu voi.

Acest articol însă este despre un loc sinistru care a devenit atracție turistică cu ocazia campaniei de salvare a învecinatei Roșia Montană.

 

 

Scurt istoric


Ce vedem noi azi e rezultatul expansiunii explotărilor miniere comuniste și aici acea expansiunea a ajuns în 1977 când a demarat exploatarea de cupru de la Roșia Poieni.

 

Celor aproape 400 de localnici din satul Geamăna li s-au promis despăgubiri însă sumele primite pentru a-și abandona casele au fost derizorii.

În 1986 a început deversarea sterilului rezultat în urma spălării minereului cu substnațe toxice pentru a rămâne doar metalele de interes.

Cariera de cupru de la Roșia Poieni funcționează și astăzi.

 

n2jNHCy.png

 

Turism într-un loc sinistru
Ca să vii aici trebuie să ajungi pe Valea Arieșului (DN 75) și în localitatea Lupșa să virezi spre satul Pârâu – Cărbunari trecând peste râul Arieș.

Apoi o ții cu drumul de macadam care poate fi parcurs cu orice mașină.

 

Din satul Lupșa sunt cam 7 km de parcurs și odată ajunși aici imaginea turlei bisercii ieșită din halda de steril e terifiantă.

În timp ce fotografiam ne-am întâlnit cu un localnic care locuiește pe marginea drumului de contur al lacului.

Ne-a povestit multe lucruri cum probabil i le povestește oricărui turist venit aici și dornic să afle cum s-a ajuns la acest dezastru ecologic.

 

 

Geamăna – satul aflat la 100 de metri sub halda de steril


Satul Geamăna se află de fapt la 100 de metri sub suprafața acestui lac de steril.

Casele, cimitirul și pământurile oamenilor sunt acolo jos sub aceste depuneri toxice.

Turla bisericii este încă vizibilă fiindcă biserica a fost construită pe cel mai înalt deal din sat – aflat la 100 de metri mai sus față de vatra satului.

Culmea e că și turla bisericii va dispărea în câțiva ani fiindcă cariera de cupru de la Roșia Poieni este activă.

Au dreptul să deverseze aici până la nivelul drumului de contur aflat la 20 – 30 de metri mai sus față de nivelul actual.

Teoretic subtanțele nocive folosite la spălarea minereului sunt tratate cu substanțe de neutralizare, dar ce se vede la fața locului e că orice copac sau tufiș intră în contact cu halda de steril se uscă și moare.

 

Nu doar asta, dar toată apa potabilă din zonă e contaminată de cei de la cariera de cupru astfel că cei câțiva localnici care și-au construit case deasupra drumului de contur sunt nevoiți să meargă până jos în Valea Arieșului să ia apă potabilă.

Pentru această valea nu se mai poate face nimic, dar pentru Roșia Montană și Valea Corna s-a făcut și românii au reacționat impresionant pentru a-și apăra natura în detrimentul unor avantaje imediate, dar cu urmări ecologice ce vor afecta zona preț de secole.

Valea Corna de lângă Roșia Montană ce ar deveni haldă de steril precum Geamăna dacă proiectul RMGC ar demara.

 

 

Sursa: CLICK

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.