Jump to content

Ghid oficial al Ministerului Educației: Cum se încheie situația școlară și cum au loc examenele anul acesta


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Ghid oficial al Ministerului Educației: Cum se încheie situația școlară și cum au loc examenele anul acesta

 

www.edu.ro :: Ministerul Educaţiei a aprobat noul plan-cadru ...

 

 

Recent, Ministerul Educației și Cercetării a lansat un ghid ce vine în ajutorul elevilor, studenților, părinților și profesorilor, care conține toate măsurile și regulile ce se aplică anul acesta în învățământul românesc, inclusiv la examenele de final de ciclu școlar, în contextul existenței epidemiei de coronavirus.

 

În esență, ghidul publicat pe site-ul ministerului răspunde la o serie de întrebări ce au apărut în ultima vreme, în condițiile în care epidemia de coronavirus a perturbat serios activitatea școlară, iar sfârșitul anului școlar și examenele naționale se apropie.

 

Ghidul subliniază, în prima sa parte, prioritățile pe care le are Ministerul Educației, respectiv încheierea situațiilor școlare pentru toți elevii și susținerea examenului de evaluare națională și a celui de bacalaureat în condiții de siguranță pentru toți participanții, fie ei elevi ori profesori.

 

 

Cum se încheie situația școlară anul acesta

 

În acest an școlar nu se vor mai da teze, așa cum se întîmpla înainte, mediile urmând să se încheie pe baza a cel puțin două calificative sau note, în condițiile în care grădinițele, școlile, liceele și universitățile nu se vor redeschide anul acesta.

 

Pentru a lămuri modul în care se vor încheia mediile în acest an școlar, spre sfârșitul lunii aprilie, Ministerul Educației a prezentat câteva exemple concrete ale modului în care elevii vor primi note. De aceste variante sunt vizați atât elevii din învățământul primar, cât și cei din ciclul gimnazial, liceal, postliceal și profesional.

 

 

Desfășurarea examenelor naționale

 

Apoi, ghidul prezintă și cele mai recente măsuri ce vizează Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Concret, Evaluarea Națională pentru cei de-a VIII-a va începe în data de 2 iunie, cu înscrierea elevilor, și se va încheia în 27 iunie, atunci când se vor afișa rezultatele finale ale examenului.

 

Bacalaureatul din acest an, pe de altă parte, va avea doar o singură sesiune. Alte schimbări majore aduse examenului de bacalaureat din 2020 sunt eliminarea probelor orale și echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale. Acest examen se va desfășura între 3 iunie (înscrierea candidaților) și 5 iulie (afișarea rezultatelor finale).

 

 

Măsuri pentru desfășurarea cursurilor și a examenelor în școli

 

Chiar dacă cei mai mulți elevi nu mai revin la școală în acest an, se organizează totuși niște cursuri speciale destinate celor ce urmează să dea examene de sfârșit de ciclu școlar. Ghidul ministerului conține și măsurile ce vor trebui luate în sălile de clasă atât în cazul sesiunilor de pregătire a examenelor, ce se vor organiza între 2 și 12 iunie, cât și în cazul examenelor propriu-zise. Mai exact, acestea sunt:

 

  • la intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu va trebui să depășească 37,3°C) de cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată de desfășurare a activității;
  • vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc);
  • se curăță și dezinfectează pardoselile, pupitrele, mesele, scaunele, clanța ușii, mânerul de la geamuri, pervazul ferestrei, înainte și după fiecare serie de elevi prezenți la activitățile de pregătire;
  • în toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2;
  • intrările/ ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de clasă și alte încăperi, sunt stabilite de unitatea de învățământ, semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
  • există permanent săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dizinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
  • în sălile de clasă, activitățile/ examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi/ candidați, pe rânduri și între rânduri, de doi metri unul față de altul;
  • băncile vor fi individualizate/ prestabilite și, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoașterea și intrarea/ localizarea fără a parcurge toată suprafața sălii.

 

 

Cum se desfășoară admiterea la liceu în acest an

 

Afectată de toate schimbările apărute în învățământ, în contextul epidemiei de coronavirus, este și admiterea la liceu. Ca în fiecare an, după susținerea examenelor de evaluare națională (iunie 2020), absolvenții de gimanziu se vor putea înscrie la liceu.

 

Doar că, în acest an, elevii vor avea patru zile în plus să depună dosarele de înscriere la liceele la care au fost repartizați. De asemenea, dată fiind situația excepțională în care ne aflăm, completarea fișelor de înscriere se va putea face și online.

 

Înscrierile se vor face în două etape, numai că cea de-a doua etapă va începe un pic mai târziu decât fusese anunțat inițial. Calendarul admiterii la liceu, dar și modul de calcul mediei de admitere se regăsesc în acest articol.

 

 

Examenul de definitivat în învățământ

 

Un alt subiect întâlnit în ghidul Ministerului Educației este examenul de definitivare în învățământ. Mai exact, așa cum anunța și redacția noastră recent, au apărut noi reguli și în ceea ce privește acest examen, în sensul că perioada concediului de maternitate și cea în care nu s-au făcut cursuri sunt considerate de-acum vechime la catedră, iar pentru participarea la examen e nevoie de susținerea a cel puțin unei inspecții de specialitate, nu de două, așa cum era anterior.

 

De alfel, examenul va avea aceeași structură  ca și în anii trecuți, adică două etape, prima - eliminatorie (inspecție la clasă și evaluarea portofoliului) și cea finală (proba scrisă), dar nu va mai fi nevoie de mai multe inspecții la clasă, ci doar de una.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.