Jump to content

Procedura pentru amnistia fiscală, în sfârșit în dezbatere la MFP


F4L John
 Share

Recommended Posts

Noul mecanism de amnistie fiscală aprobat acum câteva luni de Executiv se va putea aplica odată ce normele sale de aplicare, alături de modelele de formulare aferente procedurii, recent puse în dezbatere la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vor intra în vigoare. Prin aceasta, sunt avute în vedere acesoriile pentru obligațiile bugetare principale (nu doar fiscale, așadar) restante la 31 martie 2020.

 

Reglementarea acestei noi amnistii fiscale (spune "noi" deoarece ultima amnistie dată a fost chiar anul trecut) este în recenta OUG nr. 69/2020, apărută mai în Monitorul Oficial. Procedura sa de aplicare a apărut însă în dezbatere abia de curând, pe site-ul MFP. Esența acestei amnistii e că se plătește obligația principală și se scapă astfel de accesoriile care s-au acumula între timp.

Notă: Atât persoanele fizice, cât și firmele sau alte persoane juridice sunt vizate de amnistie, inclusiv instituții publice, profesiile liberale, precum și ONG-urile. Practic, toate categoriile de debitori.

 

Mecanismul însă este foarte similar celui de anul trecut. Procedura în dezbatere, cuprinsă într-un ordin de ministru, presupune ca datornicii să își exprime intenția de a beneficia de această Ordonanță 69 (deci amnistia nu se va aplica automat/din oficiu), începând printr-o notificare făcută orin prin Spațiul Privat Virtual (SPV), ori depusă la registratura organului fiscal, ori prin poștă cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

 

Fiscul emite apoi decizia privind obligațiile de plată accesorii și certificatul de atestare fiscală. Dacă contribuabilului i se pare că există neconcordanțe între situația reală și ce scrie în acele documente, poate solicita punerea în acord.

 

Dacă nu există chestiuni de lămurit sau, dacă există, după ce au fost lămurite, Fiscul emite decizia de amânare la plată a obligațiilor accesorii respective, de la acel moment nemaiputându-se efectua executări pentru respectivele creanțe. Acesta este unul dintre avantajele acestei proceduri, de fapt, faptul că, odată anunță intenția de a beneficia de acesta și emis certificatul fiscal, nu se vor mai putea derula executări.

"De la data emiterii deciziei de amânare la plată a obligaţiilor de plată accesorii, pentru obligaţiile de plată accesorii care fac obiectul amânării la plată:
a) nu începe sau se suspendă, după caz, procedura de executare silită;
b) nu se efectuează stingerea până la data soluţionării cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, după caz
", prevede, mai exact, procedura în dezbatere.

 

Important! Așa cum puncta Emanuel Băncilă, partener la Radu și Asociații, în urmă cu ceva vreme, pentru redacția avocatnet.ro, când încă eram în așteptarea acestei proceduri puse acum în dezbatere, notificări se puteau trimite și în lipsa procedurii oficializate, folosind modelul de anul trecut. Acum vedem confirmarea acestui lucru în procedura pusă în dezbatere, unde o prevedere validează ideea notificărilor depuse anterior publicării ordinului în Monitorul Oficial: "Notificările depuse anterior publicării prezentei proceduri în Monitorul Oficial al României, Partea I, se soluţionează în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data publicării".

 

Termenul-limită în procedură este 15 decembrie. Până atunci, cei care vor să scape de accesoriile datoriilor bugetare restante la 31 martie 2020 trebuie să solicite anularea acestora printr-o cerere de anulare, parte și ea din procedura acum în dezbatere, dar și să facă plata obligațiilor principale respective.

Atenție! Procedura pentru amnistia fiscală încă NU este în vigoare, deși se pot depune notificări. Aceasta va deveni oficială odată ce ordinul de ministru va fi aprobat și publicat în Monitorul Oficial.

 

Sursa: avocatnet.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.