Jump to content

Sancțiuni pentru parcarea neregulamentară pe spațiul public: Ridicarea mașinii și aplicarea unei amenzi pot avea loc cumulativ


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Sancțiuni pentru parcarea neregulamentară pe spațiul public: Ridicarea mașinii și aplicarea unei amenzi pot avea loc cumulativ

 

Ai parcat neregulamentar ? Iata ce si cat vei de avea platit!

 

 

Cei care își parchează mașina neregulamentar pe spațiul public (trotuare, spații verzi etc.) riscă, de puțin timp, să le fie ridicată mașina (până nu demult, mașina putea fi ridicată doar dacă era parcată pe drumul public). Însă e important de precizat că, pe lângă ridicarea mașinii, cei vizați pot să fie și amendați. În final, ei vor avea de achitat atât amenda, cât și costurile pe care le au de suportat pentru recuperarea mașinii.

 
De la finalul lunii noiembrie, autoritățile pot să ridice și mașinile parcate neregulamentar pe domeniul public (de exemplu, din parcuri, de pe trotuar sau chiar de pe parcările rezidențiale), la fel cum era, deja, cazul cu mașini parcate ilegal pe drumurile publice.

În asemenea situații, cei cărora le sunt ridicate mașinile de pe trotuar, de exemplu, sunt nevoiți să achite un tarif, pentru a le recupera (tarifele urmează a fi stabilite, însă ele vor include costurile pentru operațiunea de ridicare, de transport și de depozitare a mașinilor).

S-ar putea, însă, ca cel care a parcat ilegal și i s-a ridicat mașina să ajungă să plătească pentru acest lucru mai mulți bani decât cei pentru recuperarea vehiculului - pentru că, pe lângă ridicarea mașinii, se poate da și amendă.

Tehnic vorbind, ridicarea mașinii e o operațiune administrativă, rolul principal al acesteia fiind să elibereze domeniul public de ceva ce nu ar trebui să se afle acolo. În schimb, amenda e sancțiunea pe care legea o stabilește pentru nerespectarea regulilor.

În ceea ce privește amenda care poate fi dată pentru parcarea pe domeniul public, aceasta este stabilită la nivel local. De exemplu, în Cluj-Napoca, sancțiunea pentru parcarea neregulamentară pe trotuar sau pe un spațiu verde este amenda între 200 și 400 lei. În Pitești, de pildă, minimul este același, însă maximul ajunge până la 500 lei (dacă fapta e comisă de o persoană fizică).

Așadar, cineva care parchează pe domeniul public poate să ajungă să plătească atât costurile administrative care vor fi percepute pentru ridicarea propriu-zisă a mașinii, cât și amenda contravențională, ca sancțiune pentru nerespectarea regulilor.
 
 
Sursa: avocatnet.ro
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.