Jump to content

Zile libere 2021: Mai mult de jumătate dintre liberele de anul viitor pică în weekend


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Zile libere 2021: Mai mult de jumătate dintre liberele de anul viitor pică în weekend

 

DOC/ Bugetarii vor trebui să recupereze zilele libere pe care le-au avut în  timpul stării de urgență: vor munci sâmbetele. Proiectul pregătit de Guvern  – Ziarul de Gardă

 

 

Codul muncii este actul normativ ce stabilește zilele libere ale salariaților din țara noastră, în 2021 fiind 15 astfel de zile. Dintre acestea, anul viitor, sub jumătate dintre ele, respectiv doar șapte, pică în timpul săptămânii.

 
Dacă în acest an, din cele 15 libere legale, 11 au picat în timpul săptămânii, anul viitor, cei mai mulți dintre salariații cu program obișnuit de lucru (de luni până vineri) vor beneficia de doar șapte zile libere în timpul săptămânii. Așadar, în 2021, majoritatea zilelor libere legale, respectiv opt, pică în zile de weekend.

Concret, iată cum arată calendarul complet al liberelor legale din 2021:
  • 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou) - vineri și sâmbătă;
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) - duminică;
  • 30 aprilie (Vinerea Mare) - vineri;
  • 1 mai (Ziua Muncii) - sâmbătă;
  • 2 și 3 mai (prima și a doua zi de Paști) - duminică și luni;
  • 1 iunie (Ziua Copilului) - marți;
  • 20 și 21 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) - duminică și luni;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) - duminică;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) - marți;
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României) - miercuri
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) - sâmbătă și duminică.

 

Suplimentar, salariații care aparțin altor religii decât cele creștine beneficiază de alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

Există și categorii de angajați a căror muncă nu poate fi întreruptă în zilele declarate nelucrătoare, aceștia urmând a fi compensați prin zile libere în perioada imediat următoare.

Mai exact, este vorba despre cei care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și de cei a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Dacă salariații lor lucrează în zile de sărbătoare legală, angajatorii sunt obligați să le acorde acestora compensații. Adică, pentru lucrul în zilele libere, salariații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu se poate acorda liber, salariații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Notă: Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.