Jump to content

Medicul de familie nu te poate scuti de purtarea măștii la muncă, ci doar medicul de medicina muncii


.Aku
 Share

Recommended Posts

Mastile de protectie Covid-19 pot arata la fel, dar stii ce porti?

 

Regulile momentului stabilesc purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile, fie ele deschise sau închise, dar și excepții de la această obligație. Una dintre situațiile în care nu este obligatorie purtarea măștii este cea în care o persoană suferă de anumite boli ce nu-i permit oxigenarea corectă. Totuși, în aceste cazuri, adeverința prin care se demonstreză existența unor afecțiuni trebuie emisă, așa cum apare în legislație, de către medicul de medicina muncii, nu de către cel de familie. Facem această clarificare în contextul în care, recent, o senatoare a participat la prima ședință a Parlamentului fără mască de protecție, exceptarea fiind motivată printr-o adeverință emisă de un medic de familie.

 

Ordinul comun al Ministerului Sănătății și cel al Afacerilor Interne nr. 874/81/2020 este actul normativ care prevede obligația generală de a purta măști de protecție în orice spațiu public închis, în magazine și alte spații comerciale, în mijloacele de transport în comun, dar și la locul de muncă.

 

După cum este subliniat în ordinul amintit mai sus, masca trebuie purtată “pe toată durata prezenței în aceste spații”.

 

Pe de altă parte, același ordin stabilește și o serie de excepții de la purtarea măștii. Una dintre situațiile exceptate este atunci când vorbim despre o persoană cu anumite boli, ce-i afectează capacitatea de oxigenare.

 

Excepțiile de la portul măștii, printre care și cea legată de existența unei boli, depind, potrivit ordinului, de o evaluare de risc, ce trebuie făcută de medicul de medicina muncii. Așadar, medicul de medicina muncii face evaluarea riscului, nu medicul de familie.

 

Apoi, pe lângă excepția amintită mai sus, ordinul prevede și că, “în funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității”, mai pot exista și alte excepții:

-> angajatul este singur în birou;

-> persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);

-> prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de trei metri între persoane;

-> vorbitorii în public, în spații interioare, cu condiția respectării distanței de trei metri între aceștia și alte persoane;

-> copiii cu vârsta mai mică de cinci ani.

 

Sancțiunile pentru nepurtarea măștii sunt stabilite de Legea 55/2020. Mai exact, actul normativ stabilește că “nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor” se sancționează cu amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

 

Sursa: avocatnet.ro

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • .Aku locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.