Jump to content

N-ai certificate de calificare pentru ce ai lucrat în străinătate ? Ce poți face pentru recunoașterea experienței


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Vrei să te întorci la muncă în țară, dar n-ai certificate de calificare pentru ce ai lucrat în străinătate ? Ce poți face pentru recunoașterea experienței

 

ANOFM se pregătește să înjumătățească documentele cerute patronilor pentru  subvenții la angajare!, Știri Botoșani, Actualitate - Stiri.Botosani.Ro

 

 

Cei care, după perioade de muncă în străinătate, vor să se întoarcă în România și să-și găsească aici un loc de muncă sunt sfătuiți de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), pentru a-și crește șansele de reușită, să-și echivaleze studiile sau să facă recunoașterea experienței profesionale și a calificărilor obținute în afara granițelor. Dar ce-i de făcut dacă cei ce vor să se întoarcă în țară nu pot demonstra experiența profesională din străinătate sau nu au obținut certificate de calificare acolo? Iată care sunt recomandările autorităților.

 
Informațiile necesare pentru recunoașterea experienței profesionale și a calificărilor obținute în afara României, adică actele necesare și detalii legate de instituțiile responsabile, se găsesc într-un ghid publicat recent de ANOFM.

Atunci când există documente doveditoare ale experienței sau calificărilor căpătate în străinătate, echivalarea lor aici este relativ simplă. Situația se complică atunci când aceste documente lipsesc.

Ghidul ANOFM acoperă și aceste situații și le împarte în două categorii:
  • cel interesat are experiență profesională (cu sau fără acte doveditoare) și certificate de calificare;
  • cel interesat are experiență profesională (cu sau fără acte doveditoare), dar nu are certificate de calificare.

 

Experiență profesională și certificate de calificare

În această situație, ANOFM îi îndrumă către Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) pe cei interesați de recunoașterea calificărilor obținute peste hotare. Evaluarea și certificarea competențelor dobândite pe alte căi decât cele formale se poate realiza în centrele autorizate de către ANC (lista completă e aici) și poate fi făcută gratuit sau contra cost.

Pentru evaluarea și certificarea competențelor profesionale trebuie trimisă o cerere în acest sens unuia dintre centrele din lista de mai sus (formularul este disponibil în fiecare dintre aceste centre), însoțită de:
  • copia actului de identitate;
  • copia certificatului de naștere;
  • copia certificatului de căsătorie (dacă este cazul);
  • document doveditor pentru ultimul nivel de învățământ absolvit.

 

În acest caz, recomandarea ANOFM este ca, atunci când există documentele necesare, să se organizeze un portofoliu prin care să fie dovedită activitatea relevantă în ocupația/ calificarea pentru care se solicită evaluare și certificare.

De asemenea, centrele de evaluare și certificare pot solicita documente suplimentare.

 

Experiență profesională, dar fără certificate de calificare

În acest caz, pentru a mări șansele de a găsi un loc de muncă, ANOFM recomandă contactarea oricărei agenții județene din subordine, pentru participarea gratuită la programe de formare profesională sau la evaluarea de competențe.

Pentru a beneficia de informare și consiliere profesională și pentru a primi recomandarea de a urma un curs sau de a participa la procese de evaluare a competențelor, cei aflați în căutarea unui loc de muncă trebuie să se înregistreze la agenția județeană de domiciliu (lista completă a acestora e aici).

De reținut este faptul că evaluarea competențelor profesionale se poate realiza doar pentru anumite ocupații sau calificări, printre care se numără și ocupația de bucătar, ospătar, sudor, lucrător în comerț, îngrijitor de bătrâni, mecanic auto etc.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.