Jump to content

Dacă nu spui tot ce știi în instanță, tot mincinos se spune că ești și riști închisoarea


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Dacă nu spui tot ce știi în instanță, tot mincinos se spune că ești și riști închisoarea

 

PRIVIND COMPLETURILE DE CINCI JUDECĂTORI: Instanţa supremă sesizează CJ a  UE în legătură cu decizia CCR - 13.05.2019 | BURSA.RO

 

 

Persoanele chemate ca martori în procesele penale sau civile sunt obligate să spună tot ce știu în legătură cu faptele sau împrejurările esențiale despre care sunt întrebate. În caz contrar, dacă omit intenționat anumite informații, aceste persoane tot mincinoase sunt considerate, în sensul legii penale, și riscă să ajungă la închisoare.

 

Mărturia mincinoasă este o faptă care se poate pedepsi, conform Codului penal, cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă penală. Însă ce înseamnă mărturie mincinoasă?

 

Actul normativ amintit prevede, în esență, că mărturia mincinoasă este fapta unui martor care zice minciuni în procesele penale sau civile. De asemenea, tot mărturie mincinoasă este considerată și fapta martorului care nu spune tot ce știe. Cu alte cuvinte, o persoană care spune adevărul cu omisiuni tot mincinoasă este, în sensul legii penale.

 

„Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmații mincinoase ori nu spune tot ce știe în legătură cu faptele sau împrejurările esențiale cu privire la care este întrebat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, scrie în Codul penal la articolul despre mărturia mincinoasă.

 

Totuși, trebuie precizat că, în anumite condiții, retragerea mărturiei mincinoase scapă persoanele fizice de pedepsele penale.

 

În altă ordine de idei, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, fapta de a face afirmații mincinoase sau de a nu spune totul este considerată numai mărturie mincinoasă, nu și favorizare a făptuitorului.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.