Jump to content

Concediu medical: Care este motivul prezentării adeverinţei de salariat pentru emiterea certificatului de concediu?


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Concediu medical: Care este motivul prezentării adeverinţei de salariat pentru emiterea certificatului de concediu?

 

Imagini pentru concediu medical

 

 

Certificatul de concediu medical poate fi eliberat de către medicul de familie sau de un medic de altă specialitate strict pe baza unei adeverinţe de salariat. Această adeverinţă de salariat, ce se eliberează de către angajator, indică atât faptul că salariatul a efectuat stagiul minim de cotizare - de şase luni în ultimele 12 luni anterioare acordării concediului medical, cât şi numărul de zile de concediu medical luate în ultimele 12 luni.

 

În afară de situaţiile în care concediul medical este eliberat pentru urgenţe medico-chirurgicale, boli infectocontagioase din grupa A, carantină sau izolare, tuberculoză, neoplazii sau SIDA emiterea certificatului de concediu se face obligatoriu pe baza unei adeverinţe de salariat pe care o primeşte medicul emitent din partea pacientului, potrivit OUG nr. 158/2005.

„Numărul total de zile de concediu medical de care a beneficiat un pacient în ultimele 12 luni este o informație deținută de pacient, angajator și de casa de asigurări de sănătate. Niciunul dintre medicii care îngrijesc pacientul nu cunoaște acest număr total de zile de concediu medical (decât poate aproximativ), acesta fiind rostul adeverinței.

Referitor la calitatea de asigurat în sistemul de sănătate public a unui pacient, orice medic are obligația să verifice dacă un pacient este sau nu asigurat înainte de a oferi servicii sau a elibera documente în contract cu CNAS, chiar dacă pacientul prezintă o adeverința de salariat valabilă. Există situații în care pacienții prezintă adeverință de salaria, dar, în momentul interogării CNAS, pacientul respectiv figurează în evidențele CNAS ca neasigurat și, prin urmare, nu poate beneficia de drepturile prevăzute pentru persoanele asigurate", au explicat reprezentanţi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei pentru avocatnet.ro.

Numărul maxim de zile de concediu medical de care poate beneficia o persoană asigurată în sistemul public de sănătate este de 183 de zile în decursul unui an, începând cu prima zi de îmbolnăvire. Acest număr maxim poate fi depăşit în cazul în care concediul medical este eliberat pentru tuberculoză (caz în care se acordă pe toată durata tratamentului până la vindecare) sau pentru neoplazii sau SIDA (situaţii în care concediul medical iniţial este de un an şi jumătate).

Concediul medical primit iniţial se poate prelungi la recomandarea medicilor primari ori a medicilor specialişti din ambulatoriu de specialitate sau spital în etape succesive de maximum 31 de zile până la un total de 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire.

Certificatul de concediu medical poate fi eliberat de către orice medic cu autorizaţie de liberă practică valabilă şi care a încheiat o convenţie în acest sens cu una din casele de asigurări de sănătate şi care are în îngrijire salariatul. Este obligatorie completarea numărului convenţiei pe certificatul de concediu medical. Mai multe detalii despre cine îi eliberează salariatului concediu medical regăsiţi în acest articol.

Important! Zilele de concediu medical eliberat pentru incapacitate temporară de muncă, de maternitate, risc maternal, carantină, izolare şi concediul pentru îngrijirea copilului bolnav nu afectează dreptul de concediu de odihnă şi nu diminuează numărul de zile de concediu de odihnă la care are dreptul fiecare angajat într-un an.

Modalitarea prin care un concediu medical poate fi înregistrat de către salariat dacă are mai mulţi angajatori regăsiţi în acest articol.

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.