Jump to content

Ce trebuie să faci dacă ai un scaun de copil în mașină și ești implicat într-un accident?


TheVirus
 Share

Recommended Posts

image.thumb.png.c68a2236cedfd3c88d3f710d4a3dce8f.png

 

Un copil se transportă în mașină doar folosind o scoica sau un scaun auto potrivit vârstei și dimensiunilor micului pasager. Dar ce se întâmplă când ești implicat într-un accident și ai un scaun de copil în mașină?

 

Potrivit OUG nr. 195/2002, copiii trebuie transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate. Puțini părinți știu că producătorul oricărui scaun de copil recomandă schimbarea acestuia dacă mașina în care se află este implicată într-un accident. Această recomandare este valabilă în cazul în care impactul are loc la o viteză mai mare de 10 km/h. Unii producători indică și viteze mai mici, de 5 km/h. Indicația se regăsește în manualul primit de părinți odată cu achiziționarea scaunului auto.

 

Motivul? Chiar dacă scaunul arată intact după accident, acesta poate suferi micro-fisuri la nivelul structurii. Producătorul nu mai garantează siguranța copilului care folosește acel scaun auto după un accident.

 

Un scaun de copil poate fi asigurat printr-un act adițional la polița CASCO. Sunt în țara noastră societăți de asigurare care oferă această posibilitate. Dar ce faci în cazul în care nu ai dispozitivul asigurat și nici nu ești vinovat pentru accident?

 

Care sunt pașii care trebuie urmați pentru a fi despăgubit dacă ești implicat în accident și ai un scaun de copil în mașină?

În cazul în care mașina ta, în care se află un scaun de copil, a fost lovită de un alt autovehicul, trebuie să știi că poți fi despăgubit. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să contactezi asiguratorul șoferului vinovat și să întrebi dacă, la dosar, va accepta constatare amiabilă sau este nevoie de un proces verbal întocmit de un polițist, care să confirme prezența la bord a scaunului auto.

 

Sunt societăți de asigurare care nu acceptă constatările amiabile. Altele deschid dosar de daună pentru un scaun de copil dacă acesta este trecut în constatarea amiabilă la rubrica “Pagube”.

De ce documente ai nevoie pentru a fi despăgubit pentru un scaun auto după un accident?

Se va deschide astfel un dosar de daună separat. Un inspector va verifica scaunul și îi va face o serie de fotografii pe care le va atașa la dosar. În vederea despăgubirii, dosarul trebuie să cuprindă o serie de documente:

 

  • Copie după manualul scaunului auto, paragraful în care producătorul recomandă înlocuirea dispozitivului după un accident.
  • Recomandare de la producătorul scaunului care confirmă informația din manual.
  • Factura scaunului.
  • Constatarea amiabilă sau procesul verbal (în funcție de ce acceptă societatea de asigurări).

 

După primirea și acceptarea ofertei de despăgubire, vechiul scaun de copil va fi predat societății de asigurări sau va fi casat. Un asigurator care respinge cererea de despăgubire poate fi reclamat la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.