Jump to content

Ce sunt carburanții sintetici și cum pot salva ei motorul termic


RW YuukiKING
 Share

Recommended Posts

ce-sunt-carburantii-sintetici-001.jpg

 

 

Uniunea Europeană a impus un deadline pentru comercializarea mașinilor cu motoare alimentate cu combustibili fosili – anul 2035. Vestea, deși așteptată, a indignat fanii motoarelor termice. Aceștia nu văd mașinile electrice ca o soluție pe termen lung, ci doar ca pe o soluție de urgență pentru o perioadă limitată. Hidrogenul, promovat adesea de companiile petroliere, este o soluție care li se pare mai acceptabilă. De ce nu este hidrogenul o soluție am dezbătut deja, așa că nu vom mai relua discuția.

 

O altă soluție propusă de fanii motoarelor termice este combustibilul sintetic, sau e-fuel, cum mai este cunoscut. Combustibilul sintetic este identic cu cel produs prin rafinare din petrol, dar folosește un proces de producție cu bilanț de carbon neutru. În felul acesta, multe mașini cu motoare termice vor continua să funcționeze în viitor fără să polueze atât de mult ca o mașină alimentată cu combustibili fosili.

 

Ce sunt carburanții sintetici și cum pot fi produși fără poluare

 

Benzina și motorina sunt produse din petrol, prin rafinare, dar compoziția lor chimică este formată din atomi de hidrogen și carbon (de unde și termenul de hidrocarburi). Această formulă poate fi recreată folosind hidrogen din apă și carbon din aer. Este nevoie de o cantitate uriașă de energie pentru a face acest lucru. Această energie poate fi însă produsă din surse regenerabile, în perioade în care cererea de energie este redusă, echilibrând astfel balanța energetică.

 

Totuși, asta nu rezolvă problema poluării locale – mașinile vor scoate pe țeava de eșapament diverse gaze nocive, de la CO și CO2 la oxizi de azot. De asemenea, combustibilii artificiali sunt scump de produs – în acest moment un litru de e-fuel costă circa 5 euro. Chiar dacă prețul va scădea pe măsură ce cantitățile produse vor crește, problema poluării înseamnă că nu vor putea fi folosiți pe termen lung în aplicații comune, rămânând un produs de nișă pentru aplicații limitate, acolo unde electrificarea nu este posibilă.

 

Porsche este unul dintre pionierii carburanților sintetici. Producătorul german a construit o fabrică în Chile unde intenționează să producă până la 55 de milioane de litri anual până în 2024 și 550 de milioane de litri până în 2026. Chiar dacă par cifre impresionante, trebuie spus că o țară dezvoltată consumă miliarde de litri de combustibil anual pentru alimentarea mașinilor. Prin urmare, vorbim de o picătură într-un ocean – o picătură care va fi folosită mai degrabă în scopuri experimentale și motorsport.

 

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.