Jump to content

Review Back 4 Blood – Înapoi la origini, dar cu stil!


RW DDonny
 Share

Recommended Posts

Back 4 Blood versus

 

 

Nu știu de alții, dar mereu am avut o pasiune pentru jocurile cu zombie. De la Dead Rising 2 la Dying Light, cele două Left 4 Dead și în cele din urmă Back 4 Blood, orele de distracție au fost întotdeauna cântărite în numărul de nemorți puși la pământ odată cu fiecare rundă. Sunt amintiri plăcute, ce-i drept, și mă bucură să văd că și întoarcerea triumfătoare a Turtle Rock Studios păstrează acea rețetă clasică, oferindu-i și un twist modern și tactic.

 

Întâi, puțin context. Turtle Rock Studios sunt cei din spatele primelor două Left 4 Dead, de altfel unele din cele mai mișto jocuri multiplayer din acele vremuri. Însă Valve a achiziționat drepturile pentru franciză, iar universul L4D a rămas și va rămâne în continuare la mila lui Gabe Newell. Turtle Rock Studios au renăscut din propria cenușă în 2011, iar Back 4 Blood reprezintă adevăratul lor debut în calitate de studio independent.

 

Back 4 Blood păstrează foarte mult din acești așa-ziși predecesori spirituali ai săi. La o adică, ai putea spune că faci o călătorie înapoi în vremurile când lobby-urile din L4D-uri erau pline-ochi iar nopțile din vacanța de iarnă erau cu adevărat foarte tensionate. Partea interesantă este că Back 4 Blood introduce și o serie de elemente noi, care te îndeamnă să ai o abordare mai tactică, iar tu vei ajunge să îți alegi personajele nu în funcție de personalitate și look, ci în funcție de abilitățile specifice ale fiecăruia.

 

O tematică similară

 

Lumea s-a dus pe apa sâmbetei. Din nou. Un virus de origine extraterestră (cică) a transformat o bună parte din populația planetei în zombie porecliți Ridden. Aici intervin cei opt supraviețuitori, aka mercenari trecuți prin viață și prin moarte (pun intended) aka Cleaners. Aceștia își fac veacul prin Fort Hope, adăpostul principal care joacă rolul hub-ului unde vei petrece destulă vreme înainte de misiuni.

 

Setting-ul pregătește terenul pentru o poveste oarecum tongue-in-cheek, specifică filmelor de groază de categorie B. Ar putea fi acel blockbuster de vară la care te duci din plictiseală și pentru că vrei să vezi măruntaie aruncate în stânga și în dreapta, iar asta nu este neapărat ceva rău. Povestea din Back 4 Blood este una tipică apocalipselor cu zombie. Du-te acolo, fă aia, salvează-l pe X-ulescu, detonează un feribot, supraviețuiește în fața unei hoarde de infectați până când sosesc întăririle și așa mai departe.

 

Back-4-Blood-2.jpg

 

 

Este un fir narativ simpatic și ușor de urmărit. Nu abundă în răsturnări de situație sau personaje complexe, dar constituie baza de la care pornește un shooter first-person distractiv și antrentant.

 

Să facem cunoștință cu echipa de șoc

 

Left 4 Dead a venit cu gameplay-ul alert și cu personajele celebre, însă Back 4 Blood a rafinat rețeta tactică. Astfel, avem de ales între opt Cleaners, fiecare cu specializările sale. Asta extinde plaja posibilităților în materie de gameplay, iar în combinație cu sistemul de cărți, despre care vom discuta imediat, simți cu adevărat că trebuie să-ți faci un plan serios de bătaie ca să scapi cu viață.

 

Abilitățile celor opt Cleaneri variază, de la afinități cu arme melee, la muniție în plus pentru întreaga echipă și până la un revive în plus pentru a-ți învia coechipierii căzuți la datorie. Lumea imaginată de Turtle Rock este sinistră și morbidă, însă Cleanerii au personalități distincte și își ridică moralul unul altuia. Vei auzi des expresii diverse, dar și glume și comentarii ironice.

 

Back 4 Blood preview

 

 

Ăsta este farmecul personajelor care, de asemenea, pot fi personalizate și în materie de look. Fiecare Cleaner are propriul stil de joc, iar skill-urile și personalitățile excentrice adaugă un plus dimensiunii jocului. Însă acest combo nu ar fi chiar atât de interesant fără…

 

Sistemul de cărți care modifică gameplay-ul

 

Sau care îl echilibrează, ca să fim mai cinstiți. Recunosc, în preview-ul de acum ceva vreme opinam că acest sistem este oarecum interesant, însă nu impresionează în mod special. Acum, după multe ore de joacă, pot spune cu mâna pe inimă că acesta contează. Este o parte importantă din joc și îmi place să observ cum adiția acestuia face din Back 4 Blood un joc mai matur și mai challenging.

 

20211016200541_1.jpg

 

 

În esență, sistemul de cărți este destul de simplu. Dintr-un pachet de o sută de cărți pe care l-ai alcătuit tu cu mânuța ta, poți alege până la 15 cărți per sesiune. Începi cu  mai multe, dar la fiecare rundă vei putea alege doar câte una. Acestea modifică abilitățile fiecărui Cleaner, astfel încât poți completa strategia cu puncte în plus la Stamina, cu bonusuri de viață în urma fiecărui critical hit, creșterea vitezei de încărcare a armei și multe altele.

 

La început ai o mână de cărți cam anemică, accentul fiind pus mai degrabă pe componenta de crafting. La prima vedere recunosc că am privit cu superficialitate întregul sistem, dar, pe parcurs, am ajuns să apreciez această inovație, un element highly unusual pentru un titlu prin venele căruia curge sânge de Left 4 Dead.

 

Cărțile sunt importante, deoarece compensează efectele aduse de Corruption. Cea din urmă este o mecanică interesantă, care modifică fiecare rundă din campanie. Prin urmare, vor exista efecte negative, precum ceață densă și vizibilitate scăzută, încărcarea mai lentă a armelor și așa mai departe. Aici intervii tu, cu al tău pachet de cărți. Este vorba despre încercarea de a contrabalansa aceste efecte negative, iar asta crește rejucabilitatea. Dacă, în L4D, AI-ul modifica punctele de spawn ale nemorților pentru a te putea juca pe repeat, aici vei rămâne lipit de ecran și de mouse o bună bucată de vreme.

 

20211027224845_1.jpg

 

Vedeți unde bat? Este o ecuație matematică foarte simplă, în care tu iei în calcul afinitățile personajului cu care joci, îți faci un pachet de cărți care să aibă sinergie și încerci totodată să ghicești și ce nenorociri va aduce runda următoare. De exemplu, m-am distrat mult alegându-i pe Evangelo și Holly . Cel dintâi începe cu un Molotov și Stamina i se regenerează mai repede. Holly, pe de altă parte, oferă un boost de Stamina întregii echipe, este specializată în arme melee și își ia mai puțin damage. Aici, Back 4 Blood a reușit să mă impresioneze prin combinația de spirit tactic și generarea aleatorie a Corruption-ului la fiecare început de rundă.

 

All guns blazing ?

 

Campania lui Back 4 Blood este destul de lungă, iar dacă nu ești cât de cât pregătit să te iei la trântă cu morții te vei trezi de multe ori că trebuie să reiei anumite runde fix când ți-e lumea mai dragă. Totul este organizat din Fort Hope, acel hub despre care vorbeam pe la început. Acolo îți creezi cărți mai puternice, îți personalizezi armele cu diferite skin-uri, îți setezi preferințele în materie de nivel și dificultatea rundelor, iar AI-ul face dreptate fiecărui nivel. La dificultățile mai mari, infectații speciali vor apărea mai des, zombie vor fi mai mulți și mai agresivi și vei fi nevoit să-ți planifici minuțios pachetul de cărți. Ah, da, și te vei avea parte de boss fights. Într-un fel sunt familiare, vezi luptele cu Tank-ul din L4D, dar Back 4 Blood le-a ridicat la rangul de artă. Sunt monstruozități imense, iar luptele sunt cu atât mai intense cu cât observi ce puțin iei din bara de viață afișată pe ecran cu fiecare salvă de foc. Nice!

 

20211017150038_1.jpg

Back-4-Blood.jpg

 

Indiferent de nivelul de dificultate ales, Back 4 Blood este cinstit și nu-ți dă mai mult decât poți duce. Personal m-am distrat mai mult încercând să scap cu viață pe modul Veteran, însă experiența pe Recruit este la fel de ennjoyable și plăcută într-o după-amiază caldă și însorită de toamnă.

 

A spune că arsenalul este bogat înseamnă a dezonora oferta de arme prezentă în joc. Selecția de arme și echipamente este vastă, de la pistoale, SMG-uri, mitraliere, arme melee, bombe, garduri de sârmă ghimpată la puști cu lunetă și molotovuri. Tot ce trebuie să faci este să vânezi cu atenție resursele de pe hartă. Copper-ul se împarte întregii echipe indiferent cine-l găsește, pentru că, mnah, toți pentru unul și unul pentru toți. Arsenalul este împrăștiat pe hartă și poți da de arme de diverse tipuri și rarități. În plus, armele de foc pot fi îmbunătățite în safe house, printr-un mini-shop. Există atașamente care îmbunătățesc anumite statistici ale armelor. Există bonusuri pe care le poți cumpăra pentru binele întregii echipe de patru jucători, există multe echipamente de supraviețuire, un meniu cu mult îmbogățit față de bunicii lui Back 4 Blood.

 

Review Back 4 Blood

Back-4-Blood-3.jpg

Back-4-Blood-4.jpg

 

Grafica și design-ul monștrilor nu dezamăgesc nici ele

 

Dacă gunplay-ul satisfăcător și pus la punct este tortul, monștrii și grafica sunt cireașa de pe tort. Zombie sunt cât să-ți ajungă și pentru o zi de post. Sunt urâți cu spume dar nimic nu bate design-ul infectaților speciali. Aceștia se împart din diverse tipuri, care se împart la rândul lor în alte subspecii. Ei, ăsta da inclusivity.

 

Diversitatea contribuie și ea la rejucabilitate, pentru că nu poți dibui următorul tipar al hărții următoare sau al cele pe care tocmai ai murit. Este nevoie de atenție, pentru că Special Ridden pot apărea de nicăieri, și nu de puține ori am tresărit pentru că nu am fost pe fază sau înaintam grăbit spre îndeplinirea obiectivului. Tot aici am apreciat și atmosfera tensionată care se datorează coloanei sonore a jocului. Sunetele ambientale și compozițiile alerte, în raport cu răgetele monștrilor și strigătele de agonie ale supraviețuitorilor căzuți la datorie reușesc să te transpună în acest domeniu.

 

Review Back 4 Blood

 

Design-ul interesant al inamicilor completează grafica satisfăcătoare și se vede ce poți realiza dacă te-ai însurat cu Unreal Engine 4. Back 4 Blood este un întreg bine închegat, unde elementele se completează unele pe altele. Că mai dai de bug-uri tâmpițele, în special dacă joci cu o echipă compusă din boți, asta este partea a doua, dar per total pot spune ca am dat peste unul din cele mai fun multiplayere din ultima vreme.

 

Modul versus renunță la sadismul echilibrat cu eleganță din campanie

 

Nu puteam lăsa pe dinafară modul versus. În Back 4 Blood, acesta se numește Swarm, și învită opt jucători care formează două echipe de câte patru. O echipă este compusă din Cleaners, cealaltă din Special Ridden. Premisa este simplă: supraviețuiește valurilor de zombie și ai grijă să nu fii păpat de jucătorii care au intrat în pielea infectaților speciali. Minge de set. Dă-i. Stai în viață cât de mult poți. Când o echipă câștigă prin a-i căsăpi pe adversari, se vor schimba locurile, iar carnagiul se reia.

 

20211027232305_1.jpg

 

Șmecheria este că, pe măsură ce avansezi prin valuri, porțiunea jucabilă din hartă se micșorează progresiv. Un fel de inel la modul battle-royale, doar că afectează dramatic șansele de supraviețuire ale Cleanerilor. Balanța se înclină în favoarea infectaților, căci aceștia au parte de upgrade-uri mult mai puternice. Iar pe măsură ce spațiul de joc se micșorează, haosul se dezlănțuie. Coșmarul este cu atât mai palpabil cu cât una dintre echipe (adesea infectații) se organizează și lansează un atac coordonat. Dă-i, prinde-l p-ăla în loc, vino cu un Tallboy, trântește-i una din fundul grădinii.

 

20211027230748_1.jpg

20211027230818_1.jpg

 

Minezi terenul, întinzi sârmă ghimpată, arunci cu bombe, dar tot vei ajunge să lupți pentru viața ta fix în mijlocul hărții, într-o parodie grotescă a încercării de a mai stoarce câteva picături de energie și voință. Sincer, acest Swarm va absolvi summa cum laude în momentul în care Turtle Rock Studios se va ocupa de lipsa echilibrului dintre cele două clase. Cum era vorba aia de pe MOBA-uri? „Să-i dea, frate, nerf!”

 

20211027231303_1.jpg

20211027231947_1.jpg

20211027232117_1.jpg

 

Back 4 Blood reîmprospătează rețeta clasică a predecesorilor săi, și asta nu putea fi mai bine

 

Trăgând linie și adunând, renașterea studioului s-a realizat cu mare pompă. Back 4 Blood este un joc solid, plămădit din cleiul potent al celor două Left 4 Dead. Prevăd un viitor strălucit pentru acest titlu pe care îmi place să-l consider și un tribut adus lui Killing Floor. Are potențial, este alert, antrenant și tactic, dar suficient de light cât să fie enjoyable chiar și pentru cei în căutarea unei experiențe mai casual.

 

Bug-uri ocazionale vor mai fi și nu știu cât de repede va fi echilibrată balanța din modul versus, dar hai să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Este un titlu construit de la zero, într-un motor grafic puternic, iar adiția de noi mecanici precum cea de deckbuilding și efectele negative generate aleatoriu la fiecare rundă oferă o nouă dimensiune unei tematici consacrate.

 

 

Sursa: Zona IT

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.