Jump to content

Timp rămas până în 2025

La mulți ani tuturor!

Raed Arafat, despre testele de salivă: De fiecare dată când cineva câștigă, altcineva e nemulțumit și întotdeauna există scandaluri


FROG ZEW
 Share

Recommended Posts

test saliva

 

Șeful DSU, Raed Arafat, dă asigurări că procedura de achiziție a testelor de salivă destinate elevilor este cât se poate de transparentă și legală, iar dacă ceva ar fi în neregulă, există autorități abilitate să se ocupe de așa ceva. Pe de altă parte, el spune că nu există niciun risc de contaminare a testelor în momentul manipulării lor, chiar dacă nu vin asamblate deja în kituri, iar distribuirea lor în „punguțe” se face de către profesori. Achiziția acestor teste de salivă s-ar putea opri, însă, dacă se constată că ele nu au succes la destinatari. 

 

Scandalul testelor de salivă a izbucnit în momentul în care s-a constatat că acestea nu sunt ambalate în kituri individuale, ci componentele vin separat, în pachete mari, trebuind să fie asamblate în școli înainte de a fi distribuite elevilor. În spațiul public au apărut suspiciuni că au fost făcute achiziții ieftine de către „firme de casă”, clientelare politic. Școlile au ridicat obiecții pentru că ar avea de făcut o activitate în plus, iar unii părinți au spus că se tem că testele ar putea fi contaminate în momentul în care sunt atinse componentele lor. La rândul lor, inspectorii școlari nu pot face nimic în cazul în care un adult refuză să-și testeze copilul.

 

„De fiecare dată când cineva câștigă, altcineva e nemulțumit și întotdeauna există scandaluri în acest sens. Din momentul în care s-a făcut legal totul, eu n-am ce comenta aici, mai ales că nu suntem implicați noi în procesul de achiziție. Dacă este ceva incorect, ilegal, sunt autorități abilitate să se ocupe de acest lucru, însă datul în firmele care câștigă - că a câștigat cutare, că n-a câștigat, că de ce a câștigat unul, de ce n-au câștigat doi  - este un lucru pe care îl vedem la orice achiziție și întotdeauna dacă unul a câștigat și erau mai mulți ofertanți, sunt mai mulți supărați decât cel care a câștigat și încep toate aceste atacuri”, a comentat vineri seara, la Digi24, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

 

Nu există risc de contaminare a testelor de salivă. Când e necesară o testare PCR

El susține că testele de salivă vin „la calup”, așa cum vin de obicei testele antigen. „Nu găsiți teste care să aibă toate componentele într-un singur pachet. Eu am văzut aceste teste: fie îți vin vreo 20 de teste într-o cutiuță și sunt împărțite pe pungulițe - ai casetă de reactiv, ai tuburile într-o pungă, restul într-o pungă. Eu n-am văzut, cel puțin până acum, testele antigen, testele rapide, tot ce am avut erau la un număr de teste puse pe componente și alegeai câte o componentă din fiecare și făceai testul”, a declarat Raed Arafat.

 

„Singura implicare a noastră în testele de salivă este, conform legii, ca după ce ONAC a făcut achiziția lor, contractele subsecvente, preluarea lor și distribuirea lor către Inspectoratele Școlare se face de către logistica Protecției Civile, a IGSU-ului. Ei semnează contractul subsecvent în baza achiziției făcute de ONAC. Deci noi primim, verificăm conformitatea, le luăm în camioane și le ducem unde ni se zice”, a explicat șeful DSU.

 

Pe de altă parte, Raed Arafat spune că testul nu e steril și nu trebuie să fie steril, dar nu există riscul unei contaminări în urma manipulării atunci când se face împărțirea componentelor în punguțe de către școală. „Mai ales dacă persoanele care au făcut punguțele s-au spălat pe mâini, posibilitatea unei contaminări este extrem de mică, nu există. Procedura nu este una medicală, nu trebuie acreditată de Agenția Medicamentului. Împachetarea e împachetare, iei componentele, le pui într-un singur loc și le dai, nu este o chestie pe care să o aprobe cineva”, a punctat medicul Raed Arafat.

El a explicat că folosirea testelor de salivă reprezintă doar o testare de screening, iar testul de salivă nu este definitiv. Dacă el arată un caz pozitiv sau dacă copilul este simptomatic și testul de salivă este negativ, urmează un test PCR obligatoriu, pentru a depista dacă într-adevăr copilul este negativ, fiind simptomatic. Dacă testul de salivă arată că este pozitiv, din nou rezultatul trebuie să fie confirmat cu un test PCR. „Acești copii pot să fie scoși din comunitatea lor și lăsați acasă în izolare timp de 10-14 zile, până când devine negativ și nu mai este contagios. Școala devine mai sigură și își poate continua activitatea cu risc mai mic de închidere și în cazul unor clase, și a a școlii întregi”, a arătat șeful DSU.

 

Achizițiile ulterioare depind de „succesul” pe care îl vor avea testele la beneficiari

 

Pe de altă parte, el a semnalat că sunt deja unele probleme și întârzieri cu livrarea, dar achiziția acestor teste se face pe etape, tocmai pentru a vedea dacă ele sunt dorite de către școli și părinți, pentru a nu rămâne cu stocuri. 

 

„Sunt firme care întârzie cu livrarea și s-ar putea să fie problemă când vom vedea că unele firme care au semnat acordul-cadru e posibil să nu aibă ce să livreze pe contractul subsecvent. Dar s-au făcut (acorduri) cu mai multe (firme) și ONAC-ul va continua. Au fost anumite întârzieri, mai sunt câteva anunțate, dar cel puțin acum o cantitate importantă a fost distribuită și urmează să fie preluate și alte cantități. Cantitatea testelor este foarte mare, iar decizia noastră a fost să le luăm în etape, ca să vedem consumul lor. Dacă nu se consumă, dacă nu se utilizează, degeaba cumperi și altele și doar le stochezi. Pe baza consumului, IGSU-ul mai semnează următoarele contracte subsecvente, ca să vină, altfel banii se cheltuiesc degeaba și ne vom trezi că avem în stoc teste care nu sunt utilizate. Suntem în legătură și cu Ministerul Educației ca să vedem cât se consumă, care sunt cantitățile și atunci IGSU-ul semnează următoarele contracte subsecvente pentru livrare”, a explicat Raed Arafat.

 

El a spus că tot ce ține de specificațiile testelor, de categoriile testelor admisibile s-a stabilit între ONAC (Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate - n.r.) și Agenția Medicamentului (ANMDM), după care s-a făcut achiziția, iar IGSU s-a ocupat de contractul subsecvent, de preluarea și distribuirea testelor.

 

„Noi trebuie să vedem: legalitatea, corectitudinea și bineînțeles, dacă sunt probleme, organele abilitate pot să depisteze aceste probleme și să ia măsuri. Cu siguranță sunt atente la aceste achiziții și pot să facă acest lucru”, a dat asigurări Raed Arafat.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.