Jump to content

Timp rămas până în 2025

La mulți ani tuturor!

Alexandru Rafila explică noile reguli pentru școli. De ce trec clasele în online când apar 3 cazuri de COVID-19


FROG ZEW
 Share

Recommended Posts

Elevi în clasă cu masti

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat noile reguli de funcționare a școlilor și de ce o clasă intră în online după ce apar 3 cazuri de COVID-19.

 

Potrivit noilor reglementări, şcolile dintr-un judeţ vor trece în sistem online în momentul în care 75% dintre paturile destinate pacienţilor COVID sunt ocupate. Pe de altă parte, activitatea cu prezenţă fizică va fi suspendată în fiecare clasă din şcoală sau în fiecare grupă din grădiniţă în care vor apărea trei cazuri de infectare în termen de 7 zile. Se va păstra regula intrării în online a întregii şcoli atunci când cel puţin jumătate din clase au activitatea fizică suspendată.

 

„De ce 3 cazuri într-o clasă? Pentru că aceasta este definiţia focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă - şi pentru pojar, rujeolă, şi pentru oreion, sau parotidită epidemică - şi bineînţeles şi pentru această boală folosim un etalon care este cunoscut de toţi epidemiologii. De ce şapte zile? Pentru că aceasta o considerăm o perioadă de incubaţie. De exemplu, un copil se îmbolnăveşte în ziua 1 şi atunci perioada de incubaţie, în care ar mai putea să apară cazuri - în general, este mai scurtă, mai ales la tulpina Omicron - am ales şapte zile”, a spus ministrul citat de Agerpres.

 

Potrivit acestuia, noile măsuri sunt menite să asigure „sustenabilitatea procesului de învăţământ”, dar şi un echilibru în capacitatea de acordare a asistenţei medicale. Rafila a precizat că limita de 75% a fost propusă de specialiştii din sănătate publică şi asistenţă medicală.

 

„A fost o evaluare a colegilor din zona de sănătate publică şi de asistenţă medicală care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unor măsuri care să reducă transmisibilitatea brusc şi atunci vom solicita această decizie de închiderea a şcolii, pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70%. De ce nu tot până la 75? Ca să nu ne jucăm în jurul acestei cifre, este important să fie o diferenţă sensibilă, încât atunci când redeschizi şcoala să nu fii în situaţia ca săptămâna viitoare să o închizi din nou”, a explicat el.

 

Rafila a pledat petnru vaccinare, subliniind că proporţia cazurilor grave şi a deceselor este mult mai mică în rândul persoanelor imunizate. El a încurajat vaccinarea copiilor, dar a exclus ipoteza unei obligativităţi.

 

„Nu s-a pus problema asta (a obligativităţii vaccinării copiilor, n.r.). De asemenea, nu s-a pus problema restricţionării accesului la învăţământ în funcţie de vaccinare. Este un lucru la care nici măcar nu ne-am gândit”, a spus el.

 

„Gradul de ocupare a paturilor pentru copii de obicei este mai mic decât gradul de ocupare al paturilor pentru adulţi. (...) Sunt tot mai mulţi infectaţi pentru că cifrele sunt mari. Dacă te raportezi la 10.000 de cazuri pe zi, sigur, dacă compari cu 3.000 de cazuri pe zi, în mod evident, şi numărul de copii este mai mare. (...) În istoricul acestei boli, până în momentul de faţă, proporţia de paturi pentru copii ocupate nu a fost mai mare decât proporţia generală de paturi pentru adulţi”, a mai spus Rafila.

 

Sursa

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.