Jump to content

Timp rămas până la zilele B-Zone

V-am pregătit o mulțime de evenimente. Click aici

La mulți ani B-ZONE!

V-am pregătit o mulțime de evenimente. Click aici

[6 august] 1969 - moartea lui Theodor W. Adorno


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Theodor W. Adorno - 100 Köpfe der Demokratie

 

 

Theodor Ludwig Wiesengrund Adorno (n. 11 septembrie 1903, Frankfurt pe Main, Imperiul German – d. 6 august 1969, Viège, Cantonul Valais, Elveția) a fost un filozof, sociolog, muzicolog și compozitor german. A fost membru al Școlii de la Frankfurt alături de Max Horkheimer, Walter Benjamin, Herbert Marcuse, Jürgen Habermas și alții. De asemenea a fost director muzical la Radio Project.

 

S-a născut la Frankfurt, ca unicul fiu al lui Oscar Alexander Wiesengrund, comerciant de vinuri de origine evreiască și convertit la protestantism și al Mariei-Barbara, cântăreață franceză catolică. În aceeași religie este botezat și micul Theodor.

 

Încă din copilărie manifestă talent pentru muzică. Studiază pianul și ia lecții de la compozitorul Bernhard Sekles.

 

La Universitatea din Frankfurt (numită astăzi Johann Wolfgang von Goethe), Adorno studiază filozofia, muzicologia, psihologie și sociologia. Își ia doctoratul în 1924 cu o dizertație asupra operei lui Edmund Husserl.

 

În perioada petrecută la Viena (1925 - 1926), ia lecții de muzică de la muzicianul austriac Alban Berg. În afara orelor petrecute la pian, scrie și studii și critică muzicală.

 

Fiind urmărit de naziști deoarece era considerat evreu, Adorno pleacă în 1934 în Marea Britanie, ca în 1938 să emigreze în SUA.

 

În 1949, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Adorno revine în ținuturile natale.

 

Theodor W. Adorno lansează critici asupra idealismului lui Hegel și împotriva existențialismului. Critică de asemenea "cultura industrială" specifică capitalismului contemporan.

 

În 1925, la Viena, a luat lecțiile de teorie muzicală și de compoziție muzicală de la Alban Berg. Autor al mai multor lucrări - cântece, muzică instrumentală și corală, scrise într-o manieră apropiată de expresionism. În anii 1930. A plecat să compună (ultima compoziție completă - 6 piese pentru orchestră op. 4 - datată 1929). Principalul interpret și editor al lui Adorno pentru opere de pian este Maria Luisa López Vito.

 

În anul 2003, la Universitatea Johann Wolfgang Goethe din Frankfurt, nu departe de Universitatea din Frankfurt am Main, unde filosoful desfășura de mai mulți ani activități didactice și de cercetare, a fost construit un monument pe piața în numele lui - opera autorului artistului rus Vadim Zaharov, care a câștigat concursul internațional pentru construcția memorialului lui Theodore Adorno.

 

În prezent, monumentul a fost restaurat în forma sa originală.

 

 

SURSĂ: Wikipedia.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.