Jump to content

Proiect de Lege a Cercetării, anunțat ca propunere de ministrul Sebastian Burduja: Va fi prefațat de dezbateri naționale, până cel târziu în iunie 202


FROG ZEW
 Share

Recommended Posts

ID194299_INQUAM_Photos_Octav_Ganea.jpeg?fit=820%2C547&ssl=1

 

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării intenționează să propună, până cel târziu în iunie 2023, un proiect de Lege a Cercetării, care să înlocuiască ordonanța veche de 20 de ani pe care se bazează în prezent activitatea în acest sector, a declarat vineri, pentru EduPedu.ro, ministrul Sebastian Burduja. Acesta a precizat că proiectul va fi prefațat de dezbateri ce vor fi organizate printr-un parteneriat cu Banca Mondială, pe care guvernul speră să-l încheie până la sfârșitul acestui an.

 

Notă: Pregătirea proiectului de lege ar urma, în acest fel, un traseu diferit de cel al proiectelor de lege ale educației, care au fost pregătite fără consultări cu specialiștii, în interiorul Ministerului Educației, pe parcursul unui an, după care au fost supuse consultării publice, timp de aproape o lună și jumătate, în timpul vacanței de vară.

 

Ministrul a precizat, pe de altă parte, că, în perioada următoare, urmează să fie înaintat spre aprobare atât Planul Național pentru Cercetare, aflat spre finalul procesului de avizare, dar și o metodologie de evaluare a infrastructurilor de cercetare strategice (IOSIN), pentru a vedea care dintre ele își păstrează relevanța.

 

În privința proiectului de lege, ministrul Burduja a semnalat că sectorul cercetării funcționează în prezent, în mare parte, pe baza unei ordonanțe de acum 20 de ani – Ordonanța 57 din 2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică. 

El a spus că discuțiile privind viitoarea lege vor include reprezentanții universităților, ai institutelor de cercetare și ai altor părți interesate, în baza unui parteneriat care ar trebui încheiat în lunile următoare cu Banca Mondială. Întrebat care este orizontul de timp pentru elaborarea proiectului de lege, el a spus că “cel mai târziu iunie anul viitor”.

 

Sebastian Burduja, pentru Edupedu.ro:

 

“Ne dorim o nouă lege a cercetării, pentru că nu este normal ca sistemul de cercetare să fie reglementat în principal pe o ordonanță de guvern, care are și 20 de ani și și-a dovedit anumite limitări în tot acest timp. Lucrăm la un parteneriat cu Banca Mondială, prin care vom lansa o dezbatere națională privind viitoarea lege a cercetării, în care vor fi implicați membrii corpului academic, deci universitățile, institutele naționale de cercetare-dezvoltare și, bineînțeles, mediul privat și societatea civilă.” 

 

Ministrul a precizat că, cel mai probabil peste două săptămâni, va fi introdus spre adoptare Planul Național de Cercetare, care în prezent are “aproape toate avizele”. Planul fusese pus în dezbatere publică în mai a.c..

 

Iar în cel mult două luni (“maxim 60 de zile”), a adăugat Sebastian Burduja pentru Edupedu.ro, va fi adoptată, prin ordin de ministru, și o metodologie de evaluare a infrastructurilor de cercetare strategice (IOSIN), metodologie care ar urma să fie folosită pentru a stabili care dintre acestea își păstrează utilitatea. Vineri dimineață, ministrul spusese într-o conferință de presă:

 

“Lucrăm la o nouă metodologie de evaluare a infrastructurilor de cercetare care să fie cu adevărat strategice. Pentru că această listă a infrastructurilor naționale strategice (IOSIN) s-a extins treptat, nimeni nu le-a mai scos pe cele care nu-și mai găsesc relevanța și statul a continuat să le finanțeze, din păcate. Noi facem, însă, acest diagnostic și curățăm această listă astfel încât să direcționăm banii românilor fix acolo unde ei au un aport strategic.”

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.