Jump to content

[9 septembrie] 1991 - independenţa Tadjikistanului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

File:Flag of Tajikistan (3-2).svg - Wikimedia Commons

 

 

După declararea independenţei faţă de URSS în anul 1991, Republica Tadjikistan a trecut printr-o perioada agitată, inclusiv prin război civil, prelungit pe durata a cinci ani. Acordul de pace a fost încheiat de facțiunile rivale în anul 1997, însă punerea în aplicare a acestuia a avut loc abia în anul 1999.

 

Republica Tadjikistan este republică prezidențială, președintele fiind șeful statului și șeful guvernului. Puterea legislativă este reprezentată de cele două camere ale parlamentului: Madjlisi Milli (Camera Superioară) şi Madjlisi Oli (Camera Inferioară). Membrii Parlamentului sunt aleşi pentru mandate de 5 ani.

 

Constituţia a fost adoptată pe 6 noiembrie 1994, prin referendum popular.

 

Republica Tadjikistan este membru al mai multor organizații internaționale, precum Organizația Națiunilor Unite (1992), Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Comunitatea Statelor Independente, Organizația Cooperării Islamice, Organizația de Cooperare de la Shanghai, dar și regionale.

 

Republica Tadjikistan are o economie dependentă de agricultură și de servicii. Prin construcția unor hidrocentrale, încearcă să furnizeze energie electrică vecinilor din aval. 

 

De la proclamarea independenței, Republica Tadjikistan a urmat treptat calea economiei de tranziție, reformându-și politicile economice. Exportă bumbac și aluminiu; economia este foarte sensibilă la șocurile externe; are o rată ridicată de sărăcie și mulți dintre cetățenii săi depind de remitențele trimise de cei care lucrează în special în Federația Rusă şi Republica Kazahstan. Țara este deosebit de vulnerabilă la schimbările climatice și la calamitățile naturale.

 

Republica Tadjikistan este situată în Asia Centrală, la vest de R.P. Chineză și la nord de Afganistan.

 

Suprafața este de 143.100 kmp.

 

Teritoriul are 700 km de la vest la est şi 350 km, de la nord la sud. Circa 93% din teritoriu este muntos, cu înălțimi ce ating 7.500 m.

 

Lungimea totală a graniţelor este de 3651 km, din care: 414 km cu R.P. Chineză; 1206 km cu Afganistan; 1161 km cu R. Uzbekistan şi 870 km cu R. Kârgâză.

 

 

SURSĂ: Ministerul Afacerilor Externe.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.