Jump to content

Oamenii de ştiinţă au aflat, în sfârşit, de ce răcim mai des iarna


Alucard ToV
 Share

Recommended Posts

1997107310_ODAmaD00NDAmaGFzaD00YjU5NjUxMjE1ZDczYjBmNDk5Y2JlNWQwZDVlN2JmMA.thumb.jpg.0d262c90766b604a9a197b776fe4c587.jpg

 

Anotimpul rece este şi sezonul răcelilor şi al gripelor, un fenomen care i-a nedumerit mereu pe oamenii de ştiinţă, dat fiind că viruşii care provoacă aceste afecţiuni circulă cu aceeaşi frecvenţă, indiferent de anotimp. Faptul că frigul afectează imunitatea a fost mereu o ipoteză luată în calcul, însă abia acum cercetătorii au descoperit mecanismul exact prin care temperaturile reci ne fac mai vulnerabili, scrie CNN.

 

"Este pentru prima dată când avem o explicaţie biologică, moleculară despre felul în care răspunsul nostru imunitar este limitat de temperaturile scăzute", spune profesoara Zara Patel, care studiază otorinolaringologia la Universitatea Stanford.

 

Oamenii de ştiinţă au stabilit că o reducere a temperaturii de numai 5 grade Celsius în interiorul cavităţii nazale este suficientă pentru ca jumătate dintre veziculele extracelulare din nas să fie distruse. Veziculele extracelulare sunt considerate "avangarda" sistemului imunitar.

 

Veziculele extracelulare, în prima line a sistemului imunitar

 

Când un virus respirator sau o bacterie intră în nas, un semnal este trimis automat către celulele din apropiere. Acestea eliberează imediat aceste veziculele extracelulare, care sunt nişte nano-bule ce imită forma celulelor normale.

 

Viruşii le confundă cu celule clasice şi se ataşează de ele, încercând să le infecteze. Însă veziculele extracelulare conţin de 20 de ori mai mulţi receptori decât celulele reale, ceea ce înseamnă că vor absorbi viruşii mult mai eficient.

 

De asemenea, conţin cantităţi mari de microARN, care pot ucide patogenii.

 

"Este ca şi cum ai lovi un cuib de viespi. Când îl loveşti, toate viespile ies afară şi atacă animalul care încearcă să intre în cuib. Aşa atacă şi organismul nostrul viruşii inhalaţi pentru a-i împiedica să ajungă la celule", explică profesorul Benjamin Bleier, de la Şcoala Medicală Harvard, unul dintre autorii cercetării.

 

Odată capturaţi de veziculele extracelulare, patogenii sunt eliminaţi prin mucozităţi.

 

Temperaturile reci slăbesc sistemul imunitar al nasului

 

Însă acest mecanism de apărare funcţionează bine la temperaturi medii şi mari. Într-un experiment realizat de Benjamin Bleier și echipa sa, mai mulți voluntari au fost ținuți la temperaturi de 4 grade Celsius, timp de 15 minute.

 

"Am descoperit că expunerea la aerul rece reduce temperatura în interiorul cavităţii nazale cu cinci grade Celsius", a spus Bleier, adăugând că această diferenţă de 5 grade a distrus 42% dintre veziculele extracelulare.

 

Mai mult, temperatura scăzută afectează şi microARN-ul din vezicule, dar şi receptorii proiectaţi să "captureze" patogenii din veziculele care mai rămân. În felul acesta, răspunsul imunitar este redus la jumătate.

 

Autorii cercetării spun că studiul ar putea servi drept punct de plecare pentru realizarea de medicamente care să fie aplicate la nivelul mucoase nazale pentru o protecţie sporită împotriva viruşilor.

 

Însă studiul întăreşte şi concluziile trase în timpul pandemiei, cum că purtarea măştii este o metodă eficientă de a preveni afecţiunile respiratorii.

"Nu doar că masca te protejează de inhalarea viruşilor, dar acţionează şi ca un fel de pulover pentru nas", spune Benjamin Bleier.

 

"Cu cât menţinem mai cald mediul intranazal, cu atât mai bine va putea funcţiona sistemul nostru de apărare. Este un motiv în plus să purtăm masca", a declarat şi profesoara Zara Patel.

 

Sursa

Edited by Alucard ToV
Link to comment
Share on other sites

Acum plâng atât de tare. Acesta este, în mod serios, cel mai frumos și bine pus laolaltă articol vreodată. Vă mulțumesc foarte mult pentru crearea acestei capodopere absolute. Aceasta este în esență cea mai importantă capodopera a istoriei forumului. Este o tragedie că acest articol, nu poate fi văzut de mai multă lume, ci este o experiență emoțională transcendentă doar pentru unii. Acest articol încapsulează frumos lupta umană până la elementele sale de bază: suferință, plăcere, credință, disperare. Distractiv, captivant și pur și simplu entuziasmant. Acesta ar putea fi cel mai de impact articol pe care l-am întâlnit în viața mea și cu siguranță voi reveni la el în viitorul apropiat pentru a îl studia mai profund. Mi-a mișcat absolut sufletul și nu cred că voi putea fi vreodată la fel. Mi-am iertat toți dușmanii și acum sunt un om cu o viață pacifistă. Mereu m-am întrebat, oare de ce omenii răcesc mai mult iarna, știind că răceala se datorează unui virus sau unei bacterii, nu frigului.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.