Jump to content

Introducerea în legea educației a incompatibilităților lider de partid – rector, președinte de senat universitar, decan sau prodecan.


PokerTKHD
 Share

Recommended Posts

write-2163261_1280.jpg?fit=820%2C615&ssl=1               
 

Studenții atrag atenția că în 54,2% dintre universități există profesori universitari care “au candidat și/sau vor candida pentru funcții politice”. “Majoritatea persoanelor indicate [de către studenți – N.Red.] ocupă sau au ocupat simultan funcții de conducere în instituțiile de învățământ superior (rector, președinte al senatului universitar, decan, prodecan)”, relevă un sondaj realizat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România. ANOSR cere, în contextul discuțiilor despre o nouă lege a educației, ca în cadrul legislativ să fie reintroduse incompatibilitățile lider de partid – rector, președinte de senat universitar, decan sau prodecan.Raportul ANOSR privind codul drepturilor și obligațiilor studentului pe anul 2021-2022 arată că în cazul a 54,2% dintre universități există în spațiul academic persoane care au candidat și/sau vor candida pentru funcții politice. Așa reiese din răspunsurile studenților din toate cele 53 de universități de stat din țară care au răspuns unui chestionar online. Sondajul nu este reprezentativ decât pentru cei care au răspuns întrebărilor.Întrebați dacă există în spațiul academic persoane care au candidat și/sau vor candida pentru funcții politice, răspunsurile înregistrate relevă că în cazul a 54,2% dintre universități s-ar regăsi astfel de situații: Universitatea “Al. Ioan Cuza” Iași, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, UMF București, UMF Iași, Universitatea “Dunărea de Jos” Galați, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu București, Universitatea de Medicină și Farmacie, Științe și Tehnologie, “George Emil Palade” din Târgu Mureș, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Petroșani, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea “Transilvania” din Brașov.De remarcat că ANOSR nu publică și numele profesorilor implicați în politică, deși precizează în raport că studenții care au răspuns la chestionar au “indicat” aceste persoane. “De menționat este faptul că majoritatea persoanelor indicate ocupă sau au ocupat simultan funcții de conducere în instituțiile de învățământ superior (rector, președinte alsenatului universitar, decan, prodecan), iar deși cadrul legislativ actual este permisiv în acestsens, considerăm că acest aspect ar trebui revizuit“, spune ANOSR.       

 

Sursa                          


 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.