Jump to content

Psihologul Domnica Petrovai, despre provocările emoționale ale Crăciunului: Antidotul stresului este bunătatea față de noi și ceilalți


FROG ZEW
 Share

Recommended Posts

Domnica-Petrovai.jpeg?fit=623%2C476&ssl=1

 

„Crăciunul în tradiția culturii noastre semnifică generozitatea. Când suntem generoși, ne simțim în siguranță. Simțim că aparținem, că nu suntem singuri. Copiii învață acum prin ceea ce facem noi că această sărbătoare înseamnă recunoștință, nu consum și îndreptățire – trebuie să-mi cumperi cadouri”, spune Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut. Coordonatoare a Strategiei Naționale de Sănătate Mintală a Copilului și Adolescentului din România, Petrovai a acordat un interviu pentru Edupedu.ro, în care a vorbit despre provocările sărbătorilor, de la cadoul perfect, bradul perfect, la interacțiunile cu partenerul, copiii, familia extinsă și prietenii. 

 

Însă „această lună vine și cu o stare de anxietate și stres și antidotul stresului este bunătatea față de noi și ceilalți. Nu trebuie să ne dezechilibrăm bugetul familiei pentru a ne face cadouri sau a sărbători. Sunt atât de multe lucruri valoroase pe care ni le putem oferi și de care avem mare nevoie”, spune Domnica Petrovai, care ne oferă exemple de acte de bunătate care ne echilibrează emoțional. 

„Cu cât ne distragem atenția de la noi, stăm pe telefon, la TV, prin cumpărături și nu ne dăm un timp zilnic de re-conectare, cu atât vom traversa și această perioadă mai stresant”, spune Domnica Petrovai, care remarcă faptul că așteptarea de a avea cadouri perfecte, casa perfectă, bradul perfect și masa perfectă pot crea efecte adverse dacă nu sunt realiste. În plus, aceasta spune că „fotografiile sunt minunate pentru identitatea și memoria autobiografică a unei familii, dar sunt o experiență privată, nu publică”, iar atunci când le publicăm pe rețelele de socializare trebuie să ne gândim și la cei care sunt singuri. „Este și o oportunitate de a învăța să sărbătorim altfel, fără să fie despre perfecțiune, anxietate și fără prea mult trebuie”, explică psiholoaga.

 

„A găti împreună, a face o plimbare sau o conversație despre recunoștință sunt experiențe mult mai valoroase pentru copii și familia noastră. Reglează stresul și previn depresia și anxietatea”, spune aceasta. 

 

Mesaj de recunoștință în familie sau printre colegi și prieteni

În familie, fiecare membru să scrie o scrisoare de recunoștință sau, între colegi, fiecare scrie un mesaj de recunoștință pentru ce a însemnat anul împreună, cum au depășit momente dificile împreună și pentru ce îl prețuiește pe un anumit coleg.

 

Să ne susținem partenerul în relația cu familia lui, fără să transformăm experiența într-un stres este un gest de apreciere și bunătate. Negociați de acasă, din timp, cum să fiți sprijin unul pentru celălalt. Fără așteptări nerealiste, cum ar fi ceva de genul, „vin la ai tăi, doar dacă maică-ta își cere iertare pentru ceva anume!” – sunt câteva din indicațiile psiholoagei.

Interviul integral cu Domnica Petrovai:

 

Edupedu.ro: Ce înseamnă Crăciunul pentru noi și relațiile noastre cu ceilalți?

Domnica Petrovai: Crăciunul în tradiția culturii noastre semnifică generozitatea în primul rând față de copii, dar și față de oamenii dragi din viața noastră și re-conectarea cu familia lărgită. Avem în minte ideea de cadouri, de sărbătoare, de timp petrecut împreună cu prietenii și familia. Când suntem generoși unii cu ceilalți, starea noastră este mult mai bună. Ne simțim în siguranță. Simțim că aparținem, că nu suntem singuri. 

 

Studiile din psihologie ne spun că antidotul stresului este bunătatea față de noi și ceilalți, re-conectarea, nu relaxarea, așa cum poate ne-am gândi. Uneori relaxarea fără conectare nu ne reglează stresul, ci dimpotrivă. O plimbare în natură reglează mult mai mult stresul față de o plimbare în oraș sau dacă urmărim un serial la TV. Cu cât ne distragem atenția de la noi, stăm pe telefon, la TV, prin cumpărături și nu ne dăm un timp zilnic de re-conectare, cu atât vom traversa și această perioadă mai stresant. 

Ceea ce facem ne influențează convingerile și alegerile și cum ne simțim. Ajută mult ca în familie să fie definită semnificația acestei sărbători. Ce vrei să însemne această sărbătoare pentru familia ta? Care sunt valorile care contează de fapt? Pentru a fi congruenți cu ele.

Edupedu.ro: Să începem cu copiii, care par să se bucure cel mai mult de această perioadă, cer cadouri, ne solicita. Cum interacționăm cu ei? 

 

Domnica Petrovai: Copiii învață acum, prin ceea ce facem noi, că această sărbătoare este despre a fi buni cu noi în primul rând, iar pentru a putea fi buni și cu ceilalți, înseamnă recunoștință, nu consum și îndreptățire – ‘trebuie să-mi cumperi cadouri’. Înseamnă că ne pasă unii de ceilalți, înseamnă reciprocitate, nu comparație și validare socială și epuizare. Înseamnă că avem grijă de somn, de mișcare, despre ce, cât și când mâncăm, chiar dacă este vacanță. 

 

Este despre a da și apoi a primi, despre a avea grijă de relațiile cu ceilalți. Pentru ca ei să prețuiască un dar, au nevoie de experiențe în care și ei sunt generoși cu ceilalți, cu bunicii, cu fratele, sora, cu părinții, colegii, oameni necunoscuți din comunitate. De exemplu, a găti împreună sau a face o plimbare sau o conversație despre recunoștință este o experiență mult mai valoroasă pentru ei și familia noastră. Ele ne reglează stresul și previn depresia și anxietatea. 

 

Această lună vine și cu o stare de anxietate și stres. Presiunea de a găsi cadoul sau cadourile perfecte, să ai casa perfectă cu masa plină de bunătăți. Provocarea este să nu transformăm această lună într-o perioadă în care suntem mai stresați și ne bucurăm mai puțin. Mai ales că perfecționismul înseamnă și comparație socială care trezește în noi stări de depresie și anxietate care duc la oboseală cronică, epuizare și irascibilitate în relațiile cu ceilalți. 

 

Cei dragi și noi avem însă nevoie de liniște, de bucurie, să simțim siguranță și încredere unii în ceilalți. Nu de poze cu familii perfecte postate pe rețelele de socializare. Fotografiile sunt minunate pentru identitatea și memoria autobiografică a unei familii, dar sunt o experiență privată, nu publică. Oare cum se simt cei care sunt singuri? Sau care acum nu sunt bine? Este și o oportunitate de a învăța să sărbătorim altfel, fără să fie despre perfecțiune, anxietate și fără prea mult trebuie. 

Edupedu.ro: Cum putem practic să ne schimbăm perspectiva și așteptările legate de perfecțiune?

Domnica Petrovai: Să regândiți această perioadă să vă facă bine și vouă și celor din viața voastră. Dincolo de obligații, de dorința de a arăta într-un anumit fel în exterior sau de perfecționism. Când vă bucurați de fapt de acest moment? 

 

Pentru a vă fi un sprijin, am gândit împreună cu colegii mei din echipa Mind Education un set de practici zilnice care să ne învețe pe toți să trăim această perioadă cu sens, bucurie și fără presiunea unor obligații sau standarde externe nerealiste pe pagina de Facebook Sinergie. La ce bună această perioadă dacă pe finalul sărbătorilor suntem epuizați, mai obosiți, cu experiențe stresante, cu îngrijorări financiare și mult mai reactivi. Dacă ne-am răstit la librarul care ne-a ghidat în cumpărarea unor cărți pentru că nu mai avem răbdare cu oamenii, sau te-ai certat cu partenerul legat de bugetul acestor sărbători sau ai țipat la copil? Sau ați reluat certurile legate de unde vă petreceți Crăciunul? Să ne reamintim că prezența noastră este cel mai mare dar oferit celorlalți și nouă. 

 

Și pentru că este o sărbătoare a recunoștinței, vă recomand ca ea să fie cadoul pe care vi-l oferiți și pe care să-l oferiți mai departe. De exemplu, un mesaj de recunoștință în familie sau printre colegi și prieteni este atât de valoros și cu un impact uriaș. Cum puteți face asta? În familie fiecare membru să scrie o scrisoare de recunoștință fiecăruia, iar dacă aveți și copii, și ei sunt prea mici să scrie, pot primi ei și le va rămâne în timp o amintire atât de valoroasă. Sau față de colegi, fiecare scrie fiecăruia un mesaj de recunoștință pentru ce a însemnat anul împreună, ce ați primit de la el sau ea, cum ați depășit momente dificile împreună și pentru ce îl prețuiți, ce apreciați și ce anume din felul de a fi al colegului v-a ajutat să fiți mai conștienți și să vă înțelegi mai bine. 

 

Edupedu.ro: În această perioadă, suntem mai generoși și cu oameni necunoscuți?

 

Domnica Petrovai: Devenim mai buni dacă oferim gesturi de bunătate față de necunoscuții din comunitatea în care trăim și muncim, fără ca ei să știe acest lucru. O carte cumpărată, o cafea dăruită unui necunoscut. Și aici vă invit și recomand campania pe care am inițiat-o în parteneriat cu Cărturești și anume de a oferi în dar unui necunoscut și de a primi în dar o carte de la un necunoscut în Librăria Cărturești Verona. Sperăm noi, începutul unei campanii prezente în mult mai multe locuri. Când contribuim la bunăstarea unei comunități, vom fi mai deschiși să creăm un loc mai curat, frumos, mai generos pentru toți. Vom fi deschiși colaborării. Ca și cum am aduce Crăciunul în viața de zi cu zi, în familia și comunitățile unde trăim și muncim, nu doar în această lună.

 

Edupedu.ro: Deși teoretic încercăm sa fim mai buni și mai fericiți, practic nu pentru toată lumea această perioadă este motiv de bucurie. De unde vine nefericirea? 

 

Domnica Petrovai: Studiile spun că riscul divorțului, de exemplu, este mai crescut după sărbători tocmai datorită perfecționismului, a unor așteptări nerealiste a unei familii perfecte, cu poze perfecte postate pe rețelele de socializare, comparația și multe cheltuieli și așteptări nediscutate. 

Nu trebuie să ne dezechilibrăm bugetul familiei pentru a ne face cadouri sau a sărbători sau a avea un brad perfect. Sunt atât de multe lucruri valoroase pe care ni le putem oferi și de care avem mare nevoie. Pentru că cu toții căutăm acceptare, recunoaștere, apreciere, afecțiune, să știm că putem conta unul pe celălalt, să râdem împreună, să ne bucurăm împreună. Cum ar fi să ne dăm voie în această perioadă să trăim uimirea? Am văzut un copil râzând, un cuplu care ne îmbrățișa, un om care sărit în ajutorul altuia.

 

Adesea, sărbătorile dezvăluie și conflictele cu familia lărgită nerezolvate, faptul că trebuie să petreci Crăciunul la părinții unuia dintre voi și faptul că nu ați găsit încă o cale ca să vă protejați familia și cuplul în primul rând și să redefiniți timpul petrecut și dedicat familiei lărgite. Motive de reproșuri și resentimente. Alegeți de această dată ceva diferit ce vă ajută familia și cuplul. 

 

Dacă sunteți o persoană singură, alegeți să nu vă izolați, chiar dacă pare dureros că ceilalți par cu toții fericiți și bine pentru că au o familie, nu sunteți singur/ă. Aveți oameni în viață cărora le pasă și care ar simți că aveți încredere în ei dacă ați petrece timp împreună. Nu-i deranjați! Este tot frica de respingere, rușinea care vă poate sabota deschiderea față de ei. 

 

Pentru mulți această lună este o lună în care ne amintim ce am pierdut, prin ce greutăți am trecut. Și e înțelept și sănătos să ne dăm voie să trăim pierderea, ce înseamnă pentru unii o tristețe și durere profundă, simți că îți lipsește ceva ce îți dorești. Când îți dai voie să simți pierderea, dincolo de furie, tristețe, deznădejde conștientizezi ce contează pentru tine cu adevărat. Prietenia, o muncă bine făcută, loialitatea, încrederea. E dureros să le pierzi, dar când știi ce contează, vei ști cine ești. 

Sărbătorile ne mai provoacă și din perspectiva relației cu familia de origine, cu părinții, bunicii, rudele. Însă și în acest caz, în loc de a rămâne într-o luptă de putere cu părinții sau rudele tale, sărbătorirea să fie tot despre recunoștință, chiar dacă ne este greu uneori. Blamarea, vă reamintesc este întotdeauna semnul propriei noastre neputințe. Suntem acum adulți care își pot împlinii propriile nevoi neîmplinite din relația cu părinții, nu are sens să te tot aștepți și acum să primești ceea ce ei nu îți pot oferi. 

 

Să ne susținem partenerul în relația cu familia lui, de exemplu, fără să transformăm experiența într-un stres este un gest de apreciere și bunătate. Negociați de acasă, din timp, cum să fiți sprijin unul pentru celălalt. Fără așteptări nerealiste, cum ar fi ceva de genul ‘Vin la ai tăi, doar dacă maică-ta își cere iertare pentru că m-a umilit!’.

 

Și pentru că mulți dintre noi suntem conștienți de cât de importantă este bunăstarea noastră emoțională, v-aș recomanda să fiți deschiși să faceți și cadouri mai neobișnuite, cum ar fi sesiuni de terapie sau cursuri de dezvoltare personală. Experiența de care îmi aduc aminte de fiecare dată cu drag este cea în care o nepoată a făcut cadou bunicilor care locuiau într-un sat câteva sesiuni de terapie de cuplu. Imaginați-vă că cei doi au venit și deși pare de neimaginat, au fost deschiși ca să facă câteva lucruri diferit în relația lor pentru a le fi mai bine împreună după o căsnicie de aproape 50 de ani.

 

Crăciun Fericit cu bunătate față de voi și cei dragi vouă! Și fără perfecționism! Trăit în tihnă, cu uimire, împreună cu cei dragi și odihnă!“.

 

Sursa

Edited by FROG ZEW
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.