Jump to content

Sony Xperia 5 IV: Camera care o să te facă să spui "Păcat... mare păcat!"

Leventhe
 Share

Recommended Posts

<b>Sony Xperia 5 IV: Camera care o să te facă să spui "Păcat... mare păcat!"</b>Sony Xperia 5 IV face în sfârşit un upgrade de cameră selfie, trecând de la eternă camera de 8 MP, prezenta şi pe Xperia 5 III la una de 12 megapixeli. Ca de obicei nu e decupată în vreun orificiu în ecran, ci deasupra să. E un senzor Sony IMX663

Sony Xperia 5 IV face în sfârşit un upgrade de cameră selfie, trecând de la eternă camera de 8 MP, prezenta şi pe Xperia 5 III la una de 12 megapixeli. Ca de obicei nu e decupată în vreun orificiu în ecran, ci deasupra să. E un senzor Sony IMX663, cu focalizare fixă din păcate. Filmează în 4K. 

Camera din spate este una triplă, cu optică Zeiss şi cu Zeiss T Star coating, o peliculă care apără de reflexii şi ghosting. Camera principală include un senzor de 12 megapixeli, cu deschidere F/1.7 şi stabilizare optica, plus Dual Pixel PDAF. Apare şi o cameră de 12 MP telephoto, cu deschidere F/2.4, stabilizare optică şi Dual Pixel PDAF. Oferă zoom optic 2.5X, acolo unde predecesorul avea 3X/4.4X.

Camera de 12 MP ultrawide e şi ea la posturi, cu deschidere F/2.2 şi Dual Pixel PDAF. Filmarea ajunge la 4K 120 FPS, avem şi blitz LED şi Eye Tracking, cu tehnologie de la Sony Alpha-uri. Stabilizarea e una ultra avansată, pe 5 axe, atât optică, cât şi electronică şi asistata de giroscop. Asta şi pentru camera din spate şi cea din faţă. Toate camerele în afară de cea telephoto sunt în mare preluate de la Xperia 1 IV.

Apare şi un senzor Color RGB aici, iar Sony promite un dynamic range mai larg pentru captura video, suport pentru captura video HDR şi detecţie a vântului pentru captura mai reuşită a microfoanelor. 

Interfaţa camerei, aplicaţiei principale Cameră mai bine zis include opțiuni ca Bokeh, Basic Mode, reglaje de balans de alb şi expunere, dar avem s multe alte moduri, în frunte cu Auto pentru neofiţi. Mai este şi Programme Auto şi fiecare mod ce vine după aduce extra reglaje.

Sony-Xperia-5-IV_121_592x333.JPG

Mă refer la viteza shutter-ului, la expunere manuală, la ISO, focalizare, captura JPG sau RAW, focalizare, balans de alb şi metering. Pozele le facem de obicei la 9 MP în 16:9. Apoi vine aplicaţia Video Pro, cu profiluri de captură, cu alegerea obiectivului folosit, cu focalizare manuală sau Auto. Filmarea 4K la 120 FPS se face în 21:9, aspect cinematic. Este şi un filtru de vânt aici şi ce mi-a plăcut mie cel mai mult e că avem opţiuni de streaming direct pe YouTube, cu tot cu cheia aferentă. Te poţi conecta imediat la OBS. 

Poţi seta distanţele de focalizare înainte de captură, iar în aplicaţia Cinema Pro de la Cine Altă ai şi nişte filtre artistice pentru filmare şi setări de obiective, ISO, shutter, balans de alb, dynamic range, focalizare şi calibrare pe orizontală stil boloboc. Am mai zis-o şi o mai zic: cătarea, preview-ul din aplicaţiile acestea Pro e prea mică!

Sony Xperia 5 IV - Mostre Foto (ziua): 20221002_083558.jpg

Sunt poze făcute de colegul Claudiu Sima în Parcul Drumul Taberei şi în serele de acolo, bogate în plante exotice. Mi se pare o cameră capabilă să livreze culori oneste, dacă ne uităm strict la acele flori şi la nuanţele de verde ale frunzelor. La calitate, claritate e la nivel de iPhone 13 Pro şi 14 Pro, iar cerul aş zice că e redat puţin cam aprins uneori.

20221002_084431_592x333.jpg

Ce mi se pare ciudat e balansul de alb şi contrastul. E mare diferenţă între zonele umbroase şi cele luminoase, aş zice că se pune accent mai mare pe umbre. Lumina nu e distribuită prea bine. Camera ultrawide continua să fie mai "soft" la detalii faţă de cea principală.

20221002_100723_592x333.jpg

Nici zoom-ul nu face prea multe parale, dincolo de 2.5X. E la nivel de iPhone 13 Pro cu indulgenţă. Se descurcă bine la closeup-uri cu frunze scate şi vedem toate nervurile lo, dar şi textura palpabilă a pământului umed.

20221002_090332_592x333.jpg

La sumedenia de plante din seră m-am delectat cu texturi, culori, broboane de apă şi focalizare în general satisfăcătoare. Aş scoate în evidenţă nuanţă de galben aici, la flori şi taxiuri, ca un colorit deosebit. Claudiu s-a apropiat periculos de mult de cactuşi, suficient cât să le vedem spinii în cel mai mic detaliu.

Aş zice că focalizează mai bine de aproape decât S20 Ultra şi S21 Ultra sau iPhone 13 Pro, dar generaţiile mai noi se pot bate cu el. 

Sony Xperia 5 IV - Mostre Foto (selfie): 20221002_104836.jpg

Selfie-urile nu au ceva special, fundalul e foarte şters şi albicios, focalizarea nu "loveşte" din plin, doar culorile sunt de apreciat. Textura părului e iar un plus. 

Revenind la camera principală, am apreciat mult textura apei lacului şi văd că şi ultrawide-ul a livrat de data asta. Numai să nu priveşti coroanele copacilor de pe lateralul cadrelor ultrawide...

20221002_102942_592x333.jpg

Spre final, când dăm de trandafiri avem suficiente poze demne de wallpaper, mai ales boboci de trandafiri cu broboane de apă pe ei. Focalizarea pare să fie punctul forte al camerei şi am reuşit să prindem inclusiv o gânganie în zbor, cred că o molie-colibri. E şi multă expunere în zona de sus a arborilor în parc, dar pot spune că nu am văzut zone arse. 

20221002_110647_592x333.jpg

Din nou contrastul mi se prea prea intens, umbrele prea aspru aplicate în antiteză cu lumina, mai ales la captura cu magazinul Auchan şi autobuzul albastru. Capturile de la interiorul magazinului mi s-au părut cam noisy şi luminile cam mari.

Aş pune camera asta între Galaxy S21+ şi ASUS ZenFone 9, pe acolo, cu mici scăpări pozitive spre iPhone 13 Pro şi 14 Pro. Focalizarea şi culorile plăcute ale florilor nu i le ia nimeni. Am impresii mixte despre ultrawide, iar zoom-ul e mult sub rivali. 

Noaptea ne mutăm la Timişoara, pentru un test ca la carte. Sunt foarte dezamăgit de cât de întunecată e captura ultrawide, dar apreciez nuanţa galbenă a camerei principale drept una corectă. Cantitatea de lumină pe careo captează camera e suficientă şi văd că putem zări inclusiv norii pe cer. Ce nu îmi place e modul în care sunt redaţi stâlpii de iluminat, şterşi, neclari, amplificaţi în zona haloului.

Sony Xperia 5 IV - Mostre Foto (seara): 20220928_011106.jpg

Văd şi reflexii şi aberaţii cromatice, o tendinţă de flare mov, dar apreciez look-ul caldarâmului ud de ploaie. Şocul negativ vine la "Farmacia inimii", unde de această dată nu mai pot vedea clar LED-urile din logo. Nu avem nici Night Mode să ne ajute şi am văzut telefoane care costă de 3 ori mai puţin făcând poze cu acel logo mai răsărite. Poate doar detaliile arhitecturale ale columnei să mai spele din gustul amar, dar clar nu e comportament de flagship.

Trecem la filmare, unde tradiţional Sony excelează la stabilizare. Culorile sunt redate binişor, poate cu o tentă uşor rece. Nu sunt mare fan al felului în care e redat cerul şi mă refer la bleu-ul sau nenatural. Nu e OK. Aud şi că vântul pune microfoanele în dificultate, dar văd că stabilizarea e la înălţime la coborârea unei pante de pe pod.

Filmările Full HD sunt cam zgomotoase, aşa că rămâneţi la 4K.

La focalizare avem un comportament de nota 10 din 10, alternând între acea frunză şi fundal. A scăpat şi câte o supraexpunere şi suprasaturare ici şi colo la vegetaţie, asta pe captura Full HD. 

Filmările 4K m-au impresioant mai puţin la capitolul stabilizare, deoarece simt fiecare micare de tibie, rotulă a colegului Claudiu şi fiecare hurducătură are un efect vizual neplăcut. Văd un ufndal ars, lumina pică aiurea din ieşii din zona umbroasă spre cei doi veterani. 

Asta e comportament de telefon de eşalon second al flagship-urilor, ca OnePlus 10T sau Galaxy S21 FE. 

Culmea e că filmarea selfie nu e rea deloc, îmi place cu pică lumină, expresivitatea ochilor, luciul tenului la soare, claritatea fundalului, detaliile. E la nivel de iPhone aici. 

Trebuie să recunosc că la detalii şi claritate stă bine telefonul, dar îi lipseşte acel "ceva" care m-a făcut să apreciez DOAR două telefoane la filmare în ultimii 2 ani: OnePlus 9 Pro şi Pixel 7 Pro. Mărturisesc şi că văd multe nuanţe în buchetul de versiuni de verde, dar supraexpuenerea şi suprasaturarea sunt moartea pasiunii.

Zoom-ul pe steagul României nu e rău până pe la 3-4X, dar e bântuit de un efect de lens flare provocat de soare şi zoom-ul e foarte sacadat. 

Sunt dezamăgit!

Iar noaptea... e mai rău. Lumini mari, nuanţa uşor portocalie, movulie jos, stabilizare hit and miss, cu pierdere de focalizare chiar. Nu e nici un atribut satisfăcător aici, poate doar focalizarea pe elementele fântânii. Îmi amintesc şi acum ce bine filma Xperia 5 II noaptea şi zic că stă mai bine decât acest model. Nic măcar nu prea clar gravurile pe columna timişoreana şi zoom-ul e slăbuţ.

Păcat... mare păcat!

Sursa: https://www.mobilissimo.ro/articole-telefoane/sony-xperia-5-iv-camera

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.