Jump to content

Xiaomi 13 Pro: Cameră de nădejde pentru turişti, exploratori urbani, nuanţe oneste

Leventhe
 Share

Recommended Posts

<b>Xiaomi 13 Pro: Cameră de nădejde pentru turişti, exploratori urbani, nuanţe oneste</b>Ajunşi la cameră, lucrăm cu un pachet de calitate. Pe hârtie te sperii să vezi tot 3 camere de 50 MP în spate, ca la Xiaomi 12 Pro, doar că acum cu pedigree mai bun. Avem optică Leica, manifestată la nivel de know how pentru lentile, e drept unele

Ajunşi la cameră, lucrăm cu un pachet de calitate. Pe hârtie te sperii să vezi tot 3 camere de 50 MP în spate, ca la Xiaomi 12 Pro, doar că acum cu pedigree mai bun. Avem optică Leica, manifestată la nivel de know how pentru lentile, e drept unele din plastic aici, dar şi la nivel de filtre şi algoritmi de colorizare. Camera principală are celebrul senzor de 1 inch Sony IMX989, care de fapt nu e de 1 inch şi îl ştim de la Xiaomi 12S Ultra. Are 50.4 MP de fapt, pixeli de 1.6 microni şi filtru de culoare Quad Bayer RGB, plus deschidere F/1.8 şi lentilă cu 8 elemente. Stabilizarea optică e şi ea în cărţi. 

Avem şi o cameră telephoto de 50 MP cu zoom optic 3.2X, în mod curios tot atât primim şi pe Xiaomi 13. Are şi funcţie Telemacro, cu closeup la 10 cm şi un sistem floating lens pentru asta. Are senzor Samsung S5KJN1 şi deschidere F/2.0, plus stabilizare optică. 

Camera ultrawide are 50 MP şi autofocalizare, cu senzor Samsung S5KN1, cu autofocalizare. Camera selfie e una de 32 MP, cu focalizare fixă, practic cea de pe Xiaomi 12S Ultra. 

xiaomi13%20pro%20camera_592x327.jpg

Leica contribuie cu profilurile de culoare Authentic, inspirat de look-ul pozelor cu camerele sale şi Vibrant, dacă vrei culori mai vii. Îmi place să văd şi funcţie Teleprompter aici, dar şi multiple moduri de stabilizare şi mod de captură a Lunii. Printre modurile speciale de captură se număra Short Video, Panorama, VLOG, Slow Motion, Time Lapse, Move Effects, Supermoon, Dual Video, Long Exposure, Clone. Portrait şi Night sunt aici. Avem şi Documents, dar şi Pro Photo şi Pro Video. Night Mode e disponibil pentru toate cele 4 camere. Modul Portrait foloseşte din start camera telephoto. 

Xiaomi 13 Pro - Mostre Foto (ziua): IMG_20230226_135915.jpg

Despre fotografii pot să spun că sunt de calitate. Diferenţele dintre flagshipuri la fotografiile de zi sunt deja atât de minuscule, încât e aproape imposibil să stabilești un învingător într-o comparaţie. Unele telefoane sunt optimizate mai bine pe un palier, altele pe altele, iar gusturile clienţilor sunt diferite. Ce e sigur e ca în cazul lui Xiaomi 13 Pro nu prea avem ce comenta la mod negativ privind fotografia. 

Xiaomi 13 Pro - Mostre foto (interior): IMG_20230224_111549.jpg

Avem fotografii făcute aproape de Frankfurt, acolo unde e sediul Leica. Am prins o zi mohorâtă de sfârşit de iarnă, cu un cer înnorat. Am făcut de asemenea fotografii în muzeul Leica, iar telefonul a redat diferitele scenarii corect. Nu au abundat culorile în Germania, însă odată ajunşi în peninsulă iberică, la Barcelona, am prins o abundenţă de culori. Flori, cer, mâncare. 

IMG_20230226_142547_592x444.jpg

Am băgat de seamă că şi HDR este la locul lui, la fel şi dynamic range-ul. Sagrada Familia parcă niciodată n-a fost prins atât de plăcut în cadru. Dacă ar fi să critic ceva, poate cerul e de un albastru prea intens. În rest culorile sunt plăcute. Avem şi zoom destul de okay, nu mă plâng. Ajută cred şi procesarea de la ISP-ul Snapdragon după ce treci de 3.2X, dar nu mai mult de 5-6X. 

IMG_20230224_095035_592x444.jpg

Nu am văzut discrepanţe de culoare între camera principală şi cea ultrawide, ceea ce e de bine. Îmi place şi cum arată sticla, metalul, betonul specifice clădirilor rigide şi spartante din Wessler, oraşul de lângă Frankfurt, unde era Leica. 

IMG_20230225_190420_592x444.jpg

În Barcelona ne-am plimbat prin La Boqueria, celebra piaţă de lângă La Rambla. Acolo abundă culorile vii ale dulciurilor, fructelor, jamon, pepeni, curmale, câte şi mai câte. Peste al meu iPhone 13 Pro aş spune, la bătaie cu un Galaxy S23+ mânuit în acele zile. Îmi place foarte mult mai ales textura peştilor din piaţa catalană, modul în care pica lumina roşie la jamonerie şi claritatea cadrelor, deşi era plin de oameni care se tot frasuneau între standuri. 

IMG_20230226_135816_592x444.jpg

M-a pus totuşi pe gânduri o nuanţă gălbuie de pe străzile însorite ale Barcelonei, în zona acelor cactuşi şi lamai. Pe străzile însorite ale Barcelonei am remarcat şi o mare foame de lumina a camerei principale. 

Sagrada văzută din spate a fost o situaţie dificilă, un soi contre-jour cu soare acoperit de biserică, dar aici zic că s-a comportat cam ca al meu iPhone 13 Pro. Mă aşteptam să scoată umbrele şi detaliile ceva mai smooth. Nici cerul nu prea îmi place şi acea serie de poze cu Sagrada are culori mai degrabă reci. 

Xiaomi 13 Pro - Mostre Foto (zoom): IMG_20230224_095026.jpg

Avem şi nişte teste extra de zoom dacă eraţi curioşi. Aş zice că la capturile cu zoom optic, mai ales cele realizate la interior la conferinţe suntem la nivel de iPhone 14 Pro, departe de S23 Ultra. Ca telefon de jurnalist, de conferinţe face o treabă OK, inclusiv în a reda vocile şi a prezenta clar chipurile celor prezenţi, inclusiv la captura cu zoom 3x. Cam noisy aşa cum se vede la puloverele celor din primele rânduri totuşi. 

Xiaomi 13 Pro - Mostre Foto (seara): IMG_20230217_212850.jpg

La Timişoara am făcut mostrele low light, acolo unde am prins fix momentul concertului de inaugurare al capitalei europene. Cei de la Muaré Experience au oferit o experienţă de neuitat, pe care am reuşit să o prindem în cadru, atât pe parte foto, cât şi video. Mărturisesc că sunt cumva mai impresionat de pozele nocturne decât de cele de pe timp de zi. Atmosfera concertului răzbate prin aceste cadre şi pot distinge fiecare spectator clar detaliat din mulţimea de participanţi.

IMG_20230217_213200_592x333.jpg

Un pic mai dificil cu subiecţii în mişcare şi cu luminile intense, dar a fost o situaţie specială. Am văzut şi ceva mai mult zgomot pe camera ultrawide în zona mall-ului.

Dacă vă e lene să vedeţi toate galeria, cadrele cu caruselul sunt cele mai grăitoare şi atestă calitatea camerei principale. Camera ultrawide umfla luminile şi face tufişul din dreapta caruselului să pară ud şi nedetaliat. 

Xiaomi 13 Pro - Mostre foto (selfie): IMG_20230305_165417.jpg

La selfie ne-a ajutat colegul Kristian şi ne-a oferit şi câteva teste de filtre. Personal prefer cadrele Bokeh, care accentuează textura bărbii, fără a fi din cale afară de impresionat de pozele fără Portrait. Îmi place cum au ieşit ochii, dar suspectez ceva efect Beauty aici. Senzaţia de adâncime e OK, dar culorile parcă o idee cam şterse. Mi se pare sub S23 la selfie. 

La video am numai de bine despre captura video selfie, care e în linie cu ce oferă rivalii, doar că doar în Full HD din păcate. Când sari de 6000 de lei ai face bine să îmi oferi şansa să fiu următorul Selly sau Dorian Popa. Îmi place şi cum reda vocea. 

Testul de focalizare e trecut cu brio, poate chiar mai bine decât la S23 Ultra, care are un mecanism mai ciudăţel în 2023. 

Avem şi filmări 8K detaliate şi crisp, în sfârşit fără probleme grave de stabilizare şi ne-am bucurat de o paletă mai largă de culori decât ne aşteptăm de la un Xiaomi la Iulius Mall. E o predilecţie spre nuanţe vii, mai ales la roşu şi verde parcă.

Sunt încântat şi de cum stabilizează acest telefon şi mă refer aici la filmarea din mers cu "jaloane" tot de la acelaşi mall timişorean. Nu văd vreo sincopă de claritate sau sughiţ. A filmat perfect şi în 4K fără vreun mod Steady la pas prin Barcelona. 

Roşul cel intens şi părţile de sus uşor suferind de fringing mă îngrijorează, mai ales la conifere, dar şi la alți arbori. Am apreciat zoom-ul lin, dar nu neapărat claritatea imaginii după 3-4X. 

Microfoanele fac o treabă foarte bună în a captura vocea ghidului nostru de la Leica, păstrând şi zgomotul de fundal, dar lăsând să răzbată clar şi vocea sa. Filmarea din Boqueria s-a adaptat bine la schimbările de colorit de la un stând cu măsline la cel de jamon spre exemplu. 

Filmările nocturne cu rock abundă din Capitala Culturală a  Europei, Timişoara. Aici zoom-ul nu prea a făcut faţă, iar din muzica parcă am prins prea mult bas şi prea puţine înalte. Și mediile au dispărut. Ne pare rău că nu putem activa și sonorul în acest video, pe motiv de copyright. Urcăm însă filmările pe canalul nostru secundar.

Filmarea cu confetti e spectaculoasă, iar detaliile sunt OK, dar zic că am văzut vreo 5 flagshipuri performând mai bine. Chiar şi OnePlus 7 Pro dacă vă duceţi şi vă uitaţi peste filmările sale, minus microfoane. Văd şi lumini ceva mai mari la Iulius Mall decât mi-aş fi dorit, dar stabilizarea la filmarea din mers îşi face treaba. Senzația per total e că lasă loc pentru mai bine, pentru versiunea Ultra.

Sursa: https://www.mobilissimo.ro/articole-telefoane/xiaomi-13-pro-camera

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.