Jump to content

Vladimir Putin va vizita China, prima lui călătorie în străinătate după emiterea mandatului de arestare


Dark Night
 Share

Recommended Posts

5AodrC9vATuHsq3kURZozU5Au0eaxEZ1-640x400.jpg

 

Președintele rus Vladimir Putin a acceptat să viziteze China, aceasta fiind prima sa călătorie internațională de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva sa pentru crime de război în Ucraina, anunță Bloomberg, citând trei surse confidențiale.

Liderul de la Kremlin ar fi acceptat invitația președintelui chinez Xi Jinping de a participa la Forumul Belt and Road din octombrie, a precizat publicația.

 

Putin a evitat călătoriile internaționale de când CPI a emis mandate de arestare împotriva sa și a oficialului rus Maria Lvova-Belova pentru rolul lor în deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia. Singura excepție a fost vizita liderului rus în părțile ocupate ale Ucrainei.

La începutul lunii august, acesta nu a participat personal la summitul BRICS găzduit de Africa de Sud, o țară semnatară a Statutului de la Roma al CPI și, prin urmare, obligată legal să îl rețină pe președintele rus.

 

Putin a refuzat, de asemenea, să participe la summitul G20 desfășurat în India, iar în locul presupusei sale călătorii planificate în Turcia, omologul său turc Recep Tayyip Erdogan este programat să vină în viitorul apropiat la Soci, în Rusia. În special, nici Turcia și nici India nu fac parte din CPI.

 

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, liderul rus este dispus să viziteze doar acele țări în care serviciul său de securitate îi poate garanta pe deplin siguranța. China, aliatul apropiat al Rusiei, care de asemenea nu este parte la Statutul de la Roma, este unul dintre aceste locuri, au precizat sursele Bloomberg.

Aceasta ar fi prima călătorie a lui Putin în China din februarie 2022, când s-a întâlnit cu Xi pentru a proclama „prietenia fără limite” dintre Moscova și Beijing, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei.

 

Cele două țări cooperează îndeaproape în eforturile lor de a contesta dominația geopolitică a SUA. În timp ce China s-a poziționat în mod public ca parte neutră în războiul ruso-ucrainean și a îndemnat la o soluție pașnică, Beijingul a susținut Moscova împotriva efortului Occidentului de a izola Rusia pe scena internațională.

 

Guvernul chinez a negat în mod public că ar fi oferit ajutor militar Kremlinului, însă un raport al serviciilor de informații americane din 27 iulie a sugerat că China a exportat, de fapt, cantități semnificative de tehnologii cu dublă utilizare pe care Moscova le utilizează în scopuri militare în Ucraina.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.