Jump to content

10 sfaturi despre cum să te echipezi pe motor pe vreme caniculară


KOPPEN
 Share

Recommended Posts

2023-Yamaha-XTZ700-EU-Icon_Blue-Static-009-03.thumb.jpg.b2939ec5cf9f0433b4ee99b4b58dd59c.jpg

 

 

Motocicleta îți poate fi un aliat de nădejde dacă vrei să scapi de căldură. Ea te poate purta la munte, pe malul unui lac retras sau, dacă ți s-a făcut poftă de mers la mare, pe o plajă izolată. Tot ce ai de făcut este să identifici un punct pe hartă, unde consideri că te poți răcori și să te urci în șa…

 

Dar, stai puțin, până să ajungi acolo va trebui să te pregătești puțin, iar asta, dacă afară este foarte cald implică niște pași suplimentari față de, să spunem, o tură obișnuită de primăvară sau toamnă.

Iată zece sfaturi despre ce să faci și ce să nu faci pentru a te bucura de o tură cu motocicleta atunci când afară este foarte cald.

 

 

AR4I9752-2.thumb.jpg.e5259b20c56ac5b89ed2a5b0e30a1339.jpg

 

Regula numărul unu pentru astfel de ture este să folosești un set jachetă plus pantaloni moto din material perforat și ventilat. Aceste echipamente sunt singurele care permit corpului să respire, oferind în același timp și protecția adecvată.  Desigur, este de înțeles dacă nu îți dorești să cumperi câte un echipament moto pentru fiecare sezon și atunci ce poți face este să scoți căptușeala de pe jachetă, dacă acest lucru e posibil și să te asiguri măcar – atunci când o cumperi – că are fermoare pentru ventilare. Aceasta este valabil și în cazul pantalonilor. Oricât de confortabili ar fi blugii, chiar și cei moto, un pantalon cu fermoare pentru ventilare se comportă cu totul diferit în condiții de temperatură ridicată.

 

 

18_509A5799.thumb.jpg.f979c0ac175642bed27d5aa1d10cc1cd.jpg

 

Nu fă greșeala să te deplasezi la mânecă scurtă, chiar și dacă te dai cu cremă anti-UV, după câteva ore pe motor, în soare puternic te vei expune riscului de arsuri.

 

 

23FW-754_-_Copia.thumb.jpg.d29ea6a545918f09e0cd0e615e594248.jpg

 

Nici deplasarea fără mănuși și cu o pereche de încălțări de stradă nu e o idee strălucită. O pereche de mănuși ușoare și ventilate te feresc nu doar de julituri, ci și de arsuri după cum spuneam. Cât privește încălțările moto , nu e necesar – Doamne ferește – să cazi pentru ca acestea să își facă treaba. Una este să pui piciorul la stop încălțat cu o pereche de încălțări trendy, altceva sunt aderența și suportul oferite de  încălțămintea tehnică.

 

 

Pro-Armor_close_up_03-2.thumb.jpg.c62a3c600439e66e7b03f16730becca2.jpg

 

Protecțiile nu sunt neapărat „ermetice”. De fapt, tehnologia Pro-Armor a fost creată în așa fel încât să ofere protecție fără ca tu să simți că porți ceva pe tine. Există multe varietăți de protecții moto care încorporează această tehnologie, protecții pentru spate tradiționale, variante mai compacte ale acestora sau protecții pentru piept, iar acestea au peste 40 din suprafață perforată!

 

 

35644305_10160422644545257_9172418103928160256_n.thumb.png.977f9908635e9acc54504e2aec445a67.png

 

Chiar dacă o cască tip jet poate fi o alegere tentantă, așa cum am încercat și noi în această vară, un flux constant de aer cald pe față nu e cel mai distractiv lucru. Sau insectele. Sau grăunțele de nisip de pe acostament ridicate de mașinile grele. De aceea, o cască modulară poate fi o alegere înțeleaptă, pentru că bărbia se poate ridica atunci când vrei tu și cel mai logic e să faci asta la stopuri.

Căldura și lumina prea puternică merg mână în mână. Cumpără un vizor întunecat pentru a-ți proteja vederea dar și fața de expunerea la razele soarelui. Lumina orbitoare poate fi periculoasă atunci când te dai pe motocicletă. Totodată, nu uita nici de vizorul clar dacă știi că vei fi pe motor și seara sau noaptea sau cel mai bine este să îți instalezi unul fotocromatic.

Nu e o idee bună să porți un tricou din bumbac pe sub geaca de motor. Cel mai bine este să porți un tricou tehnic, din materiale sintetice care absorb transpirația și ajută corpul să își regleze temperatura.

Nu uita de echipamentul de ploaie sau măcar de o jachetă impermeabilă. Căldurile extreme pot aduce oricând furtuni, în special la munte, și nu îți dorești să fii luat astfel prin surprindere. Sau, cel mai simplu, dacă jacheta ta are o căptușeală impermeabilă, o poți pune în bagaj.

 

 

rucsac-dainese-alligator.thumb.jpg.a24c52576295f1a56f7469ef88c69911.jpg

 

Rămâi hidratat! Deshidratarea, care survine foarte ușor pe vreme caniculară, duce la oboseală, reflexe încetinite, expunându-te la riscul de accident. Este important să te hidratezi în mod regulat și pentru că pe motocicletă nu poți face asta decât atunci când te oprești, nu e o idee rea să îți procuri un rucsac care permite instalarea unei rezerve de apă. Todată, în acest rucsac de hidratare poți depozita obiectele mici de care ai nevoie des, fără a fi nevoit să cotrobăi prin bagajul principal din topcase, valize laterale sau geanta fixată pe codița motocicletei.

Deși poate părea un moft, albinele, viespile, muștele de cal pot să te necăjească serios, făcându-și loc chiar și prin gulere și mâneci, iar dacă ai la îndemână o soluție calmantă, poate chiar în rucsacul de hidratare, poate să facă o mare diferență.

Ei bine, acum că te-am pus în temă cu ceea ce înseamnă să te pregăteși pentru un drum în condiții caniculare, acum poți să te urci pe motocicletă si să pleci în căutarea oazei tale de răcoare.

 

 

SURSA: 10 sfaturi despre cum să te echipezi pe motor pe vreme caniculară - Motobikes

Link to comment
Share on other sites

  • KOPPEN locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.