Jump to content

Iohannis: Este important ca Europa să rămână unită, să continue să furnizeze ajutorul de care Ucraina are nevoie


Dark Night
 Share

Recommended Posts

10933917?author=ALEX+MICSIK+%2F+AGERPRES+FOTO

 

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, vineri, că este important ca Europa să rămână unită, în ciuda dificultăţilor cu care se confruntă, şi să continue să furnizeze ajutorul de care Ucraina are nevoie.

El a transmis un mesaj la un eveniment organizat, la Gara de Nord, pentru a marca doi ani de răspuns al României la situaţia refugiaţilor din Ucraina.

"Mâine se vor împlini doi ani de la declanşarea celei mai mari invazii militare din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, o acţiune nejustificată şi ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, cu implicaţii majore asupra securităţii şi a stabilităţii întregii regiuni. Aceşti doi ani au fost marcaţi de suferinţe inimaginabile, de pierderi de vieţi omeneşti, de dramele a milioane de oameni care au fost nevoiţi să îşi abandoneze casele şi să se despartă de familii, de masacre teribile, de distrugeri ireparabile ale caselor, clădirilor, monumentelor şi infrastructurii, toate lăsând în urmă o durere imensă", a afirmat Iohannis, în mesajul prezentat de Cătălina Galer, consilier de stat la Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului a menţionat, în mesajul remis AGERPRES de Administraţia Prezidenţială, că locul în care are loc evenimentul, Gara de Nord, are "o încărcătură emoţională profundă", fiind "un simbol al siguranţei şi al speranţei pentru cei care au fost forţaţi să-şi abandoneze ţara şi vieţile pe care le cunoşteau".

"România a demonstrat încă de la începutul conflictului că îi este alături statului vecin, iar românii au arătat solidaritate şi generozitate remarcabile. Atât autorităţile române, cât şi societatea civilă au lucrat în strânsă colaborare cu agenţiile internaţionale pentru a oferi sprijinul necesar celor care ne-au trecut graniţa şi îndeosebi celor care au găsit adăpost în România", a completat preşedintele.

Klaus Iohannis a transmis mulţumiri tuturor celor implicaţi în procesul de gestionare a răspunsului pentru refugiaţi. "Empatia, toleranţa şi altruismul de care au dat dovadă şi pe care continuă să le manifeste sunt demne de recunoaştere şi apreciere", a adăugat el.

"Este important ca Europa să rămână unită, în ciuda dificultăţilor cu care se confruntă, să continue să furnizeze ajutorul de care Ucraina are nevoie în aceste momente critice, fiindcă doar în acest mod democraţia, valorile, libertatea şi securitatea pot fi apărate şi garantate. Având în vedere situaţia extrem de complicată din ţara vecină, incertitudinea cu privire la sfârşitul războiului persistă. Am fost, în aceşti doi ani, martori ai unor evenimente devastatoare: bombardamente, familii distruse, civili ucişi în mod barbar. Şi tocmai aceste imagini ale ororilor comise de Federaţia Rusă sunt cele care ne obligă să rămânem angajaţi ferm în sprijinirea necondiţionată a Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie", a subliniat şeful statului.

Conform preşedintelui, este necesar ca autorităţile, alături de partenerii internaţionali, să continue eforturile pentru furnizarea asistenţei umanitare refugiaţilor şi mai ales pentru integrarea celor care se află pe teritoriul statului român.

"Trebuie să fim conştienţi că ezitările sau întârzierile în privinţa Ucrainei oferă avantaje agresorului. Să nu lăsăm oboseala să domine, pentru că în astfel de momente este crucial să ne amintim care este obiectivul nostru: protejarea vieţii, apărarea valorilor democratice şi a libertăţii. Fiecare gest pe care îl facem în solidaritate cu Ucraina contribuie semnificativ la păstrarea coeziunii în lupta pentru dreptate, pace şi respectarea drepturilor omului. Reafirm susţinerea şi angajamentul României de a rămâne alături de vecinii noştri pe drumul către recăpătarea libertăţii şi a independenţei, precum şi de a le sprijini eforturile de reconstrucţie în urma conflictului şi pe cele de integrare în familia europeană", a mai menţionat Klaus Iohannis în mesaj.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.