Jump to content

Despre acceptarea necondiționată a propriei persoane ca piatră de temelie a dezvoltării personale

DanieI
 Share

Recommended Posts

Despre-acceptarea-neconditionata-a-propriei-persoane-ca-piatra-de-temelie-a-dezvoltarii-personale.webp

Multă durere în viața ta vine din faptul că te compari cu alții și că-ți construiești imaginea de sine pe baza reușitelor măsurate de societate sau a validării primite din partea altora. Da, nevoia de a fi validat(ă) este o nevoie umană, importantă și reală, însă când tot ce crezi despre tine se bazează pe aceste rezultate și păreri din exterior, devii foarte vulnerabil(ă) la a dezvolta anxietate, depresie și a fi în general nemulțumit(ă) și nefericit(ă) cu viața ta.

Ce este acceptarea necondiționată a propriei persoane?
    Conceptul de acceptare necondiționată a propriei persoane este un concept central al terapiei rațional-emotive și comportamentale (REBT – Rational Emotive Behavior Therapy), o formă de terapie dezvoltată de Albert Ellis. Această formă de terapie propune înlocuirea conceptului de „stimă de sine“ cu cel de „acceptare necondiționată a propriei persoane“.

Pentru a ajunge să-ți accepți necondiționat propria persoană, este nevoie să înveți cum să-ți evaluezi comportamentele și nu persoana ca un întreg. Făcând acest lucru, ajungi să te accepți necondiționat, indiferent de performanță. Iar cu timpul, vei ajunge să crezi că valoarea ta ca persoană nu este dată de succesul, aprobarea din partea altora sau de cât de perfect reușești să faci lucrurile. Poate te gândești că, dacă te-ai accepta necondiționat, te-ai complace, te-ai resemna și nu te-ai mai dezvolta personal. Acesta a fost și primul meu gând, în urmă cu mulți ani, când am auzit pentru prima dată de conceptul de acceptare necondiționată a propriei persoane, însă, cu cât am citit mai mult despre subiect, cu atât el a căpătat mai mult sens pentru mine.

Ei bine, acceptarea necondiționată nu înseamnă stagnare. Sunt foarte multe programe de modificare comportamentală (de exemplu, adoptarea unui stil de viață sănătos, slăbitul, renunțatul la alcool sau țigări), care arată că este nevoie să ne acceptăm necondiționat și să credem că suntem niște persoane valoroase, care merită iubire și apreciere, pentru ca modificările comportamentului nostru să fie de durată.

Modificările comportamentale care vin din faptul că te urăști sau ești dezgustat(ă) de propria persoană nu sunt sustenabile. Poate crezi că, pedepsindu-te sau vorbindu-ți urât, reușești să te motivezi mai bine, însă vei observa că aceste schimbări comportamentale nu sunt de durată și nu se mențin în timp. Este nevoie de compasiune și multă bunătate față de propria persoană pentru a te schimba.

Cum să-ți dezvolți abilitatea de a te accepta necondiționat
Identifică credințele centrale legate de propria persoană
Observă când legi stima de sine de realizări, aprobare sau perfecționism.

Restructurează credințele iraționale
    Pentru a-ți putea schimba credințele legate de propria persoană, este nevoie, în primul rând, să identifici aceste credințe. Aici îți poate fi de folos Modelul ABCDE (activating event, belief, consequence, dispute, new effect – „eveniment activator“, „credință“, „consecință“, „contracarare“, „efect nou“).
Pentru a identifica evenimentul activator, este nevoie să te întrebi „Ce s-a întâmplat?“ (de exemplu, „N-am luat examenul pentru permisul de conducere“). Apoi, trebuie să identifici credința ta legată de eveniment: „Ce mi-am spus în legătură cu acel eveniment?“ (de exemplu, „Am picat examenul, deci sunt o persoană ratată“). Apoi, te invit să te uiți la consecințele modului în care ai gândit în legătură cu evenimentul inițial: „Cum m-am simțit sau cum m-am comportat ca rezultat al gândurilor mele?“ (de exemplu, „M-am simțit trist, anxios, demotivat“).

Următorul pas este contracararea. Aici te invit să te întrebi: „Care sunt dovezile împotriva acestei credințe?Care ar fi un mod mai sănătos de a privi situația?“ (de exemplu, „De ce mă face faptul că n-am luat examenul să fiu o persoană ratată? Oamenii eșuează tot timpul. Așa învață“). Ca urmare a contracarării, se dezvoltă un gând alternativ pe care te invit să ți-l spui, de fiecare dată când se activează credința inițială, cea care nu-ți face bine (de exemplu, „Nu-mi place să eșuez, dar sunt, totuși, o persoană valoroasă. Sunt dezamăgit(ă) de mine, dar mă accept. Pot încerca iarăși și mă pot îmbunătăți, fără să mă urăsc“).

Adoptă credințe raționale
Înlocuiește credințele iraționale (legate de propria persoană) cu credințe legate de acceptarea necondiționată (a propriei persoane).

Separă comportamentul tău de identitatea ta
Nu te evalua global (de exemplu, „Sunt un eșec“), ci evaluează comportamentul (de exemplu, „Am luat o decizie greșită, însă pot învăța din ea“).

Uită-te la greșelile tale cu compasiune, nu cu judecată
Scrie despre momentele în care te accepți, chiar dacă ai greșit.

Un gând cu care aș vrea să rămâi este să te accepți, indiferent de imperfecțiunile tale, să-ți amintești că nu ești reprezentat (ă) de greșelile tale, ci că acestea sunt parte din creșterea ta: nu ai nevoie de aprobare sau perfecțiune pentru a fi o persoană valoroasă.

Sursă: https://www.paginadepsihologie.ro/despre-acceptarea-neconditionata-a-propriei-persoane-ca-piatra-de-temelie-a-dezvoltarii-personale/

• DanieI locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.