Jump to content

Elevul întreabă, profesorul răspunde. Ce faci când nu știi?

DanieI
 Share

Recommended Posts

Elevul-intreaba-profesorul-raspunde.-Ce-faci-cand-nu-stii.webp

Autoritatea profesorului a fost mult timp înțeleasă ca putere absolută: vocea care nu se contrazice, privirea care impune, manualul care nu greșește. În acest model, orice fisură – un „nu știu“, un moment de ezitare, o întrebare la care nu există răspuns rapid – părea un pericol. Într-o sală de clasă, există momente care pun profesorul la încercare mai mult decât orice examen. Un elev ridică mâna și pune o întrebare neașteptată. Toți ochii se întorc către tine. Iar tu îți dai seama că nu știi răspunsul. Ce faci atunci? Unii aleg să improvizeze. Să dea un răspuns aproximativ, cu speranța că elevul nu va observa fisura. Alții aleg să mute discuția, să o amâne pe termen nedefinit. Și mai există tentația de a ascunde golul în spatele unor cuvinte docte, care sună bine, dar nu luminează nimic. Fiecare dintre aceste soluții pare, la prima vedere, o salvare. Dar, în realitate, toate transmit același mesaj periculos: că a nu ști este o rușine. Elevul învață atunci că necunoașterea trebuie ascunsă, că vulnerabilitatea e de evitat, că e mai important să pari decât să fii.

A recunoaște că nu știi este, de fapt, o formă de onestitate intelectuală. Este dovada că învățarea nu se termină odată cu diploma sau cu manualul, ci că e un proces continuu, la care participă și profesorul. „Nu știu“ nu înseamnă o absență a unui răspuns, ci un început de căutare. Înseamnă a invita elevul să caute împreună cu tine, să descoperiți surse, să testați ipoteze, să parcurgeți drumul de la întrebare la cunoaștere ca parteneri, nu ca autoritate și subordonat. Educația autentică nu se clădește pe zidul autorității infailibile, ci pe puntea dialogului. Și nimic nu susține mai mult această punte decât curajul profesorului de a recunoaște limitele propriei cunoașteri.

Autoritatea vulnerabilă

Autoritatea vulnerabilă nu este o autoritate slăbită, ci una matură. Este capacitatea profesorului de a rămâne ferm în rolul său, dar fără să se ascundă în spatele unei măști infailibile. Este autoritatea care îndrăznește să spună „nu știu încă“, care acceptă că greșeala face parte din proces, care arată că puterea nu vine din rigiditate, ci din disponibilitatea de a crește împreună cu elevii. Autoritatea vulnerabilă funcționează ca un paradox fertil: e în același timp fermă și deschisă, respectată și apropiată. Ea nu spune „eu am mereu dreptate“, ci „dreptatea o căutăm împreună, iar eu sunt aici să te sprijin în căutare“. În loc să ucidă întrebările, le protejează. În loc să închidă discuțiile, le prelungește. În loc să impună supunere, cultivă participare.

Ce faci când nu știi? Câteva gesturi concrete

Recunoaște cu sinceritate.
    Când un elev pune o întrebare la care nu ai răspuns, simplul „Nu știu acum“ e mai valoros decât o explicație falsă. Sinceritatea transmite respect și deschidere.

Transformă necunoașterea în proiect comun.
    Poți spune: „Nu știu, dar hai să aflăm împreună. Cine vrea să caute până mâine și să aducă un răspuns?“. Astfel, întreaga clasă devine parte a procesului de explorare.

Amână, dar nu abandona.

Dacă nu ai răspuns pe loc, notează întrebarea pe tablă sau într-un caiet special al clasei – un „jurnal al întrebărilor“. Revino la ea a doua zi. Elevul va simți că întrebarea lui contează și că a fost tratată cu seriozitate.

Deschide dialogul.

Întreabă: „Voi ce credeți? Știe cineva?“. Această întrebare aparent simplă este, de fapt, un act de mare încredere. Înseamnă să recunoști că elevii pot ști informații pe care tu încă nu le deții, că adevărul nu vine doar de la catedră, ci poate să apară din bancă, dintr-o voce timidă, dintr-o curiozitate deja cultivată. Pentru copil, faptul că profesorul îi cere părerea nu este doar o invitație la dialog, ci și o formă de recunoaștere: „Ești capabil să contribui, ceea ce știi contează pentru toți“.

Folosește ocazia pentru a vorbi despre învățare.

Spune elevilor că nimeni nu știe totul, că educația este un drum lung, iar întrebările lor sunt o motivație să devii mai bun. Mesajul implicit: mereu ne rămâne ceva de învățat, niciodată nu trebuie să ne oprim din a studia.

Un profesor autentic știe că necunoașterea nu e un eșec, ci o șansă. Când spui „nu știu încă“, creezi un spațiu de căutare comună. Îi arăți elevului că învățarea nu e un spectacol al puterii, ci o experiență împărtășită. Ce faci când nu știi? Recunoști. Cauți. Întorci momentul într-un exercițiu de sinceritate și curiozitate. Îi arăți elevului că întrebarea lui contează atât de mult încât merită să rămână vie și după ora de curs. Îi arăți că educația nu e doar o colecție de răspunsuri deja pregătite, ci o aventură în care necunoscutul are locul lui. Poate că adevărata autoritate nu stă în a ști tot, ci în a ști să rămâi deschis atunci când nu știi. Adevărata putere a profesorului nu este infailibilitatea, ci onestitatea. Pentru că elevii nu învață doar din ceea ce le predăm, ci și din felul în care ne raportăm la propriile limite.

Sursă: https://www.paginadepsihologie.ro/elevul-intreaba-profesorul-raspunde-ce-faci-cand-nu-stii/

• DanieI locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.