Jump to content

Agresiunea la scoala. Ce credeti?


Zww
 Share

Recommended Posts

In general, copilasii/copii sunt vazuti de catre adulti ca niste mici ingerasi blanzi si generosi. Ironiile, persecutiile, agresiunea, oferirea de porecle rautacioase sunt, totusi, realitati palpabile ale vietii scolare, desi nu au intotdeauna consecinte grave.

In unele cazuri insa, victima acestor jocuri exagerate poate manifesta simptome de depresie si sentimente de excluziune, atunci cand este agresat constant de un grup de persecutori.

 

Metodele de intimidare sunt diverse: umilire, respingere, lovituri, inventarea de porecle sau comparatii degradante, furt etc., iar acestea se inscriu in repertoriul oricarui copil care gaseste de cuviinta sa se impuna prin teroare si violenta.

 

Acest comportament a fost studiat inca din anii ’70 de catre norvegianul Dan Olweus, profesor de psihologie la universitatea Bergen, care a identificat atat carateristicile principale ale copiilor care adopta atitudini agresive, cat si perioada de varsta in care tendintele agresive se manifesta cu mai multa pregnanta. Se pare ca elevii cu varsta intre 8 si 11 ani sunt cei mai expusi tentatiei de a se impune prin forta si, prin urmare, victimele cele mai frecvente sunt, si ele, incluse in aceeasi categorie de varsta. Pe de alta parte, cercetatorul a identificat si trei caracteristici dupa care se poate identifica o situatie de intimidare intentionata: conduita agresiva a unui elev indreptata impotriva altuia cu scopul de a-l rani, repetabilitatea acestei situatii si generarea unei relatii de tip domninat/dominant.

Agresor sau victima?

In general, un agresor potential are urmatoarele manifestari:


  •  
  • Este coleric.
  • Are tendinta de a se bate pentru a-si rezolva diferendele.
  • Reactioneaza impulsiv atunci cand este contrazis sau cand ceva nu-i convine.
  • Ii lipsesc abilitatile de integrare sociala (comunicare, intelegerea punctului de vedere al altora, dorinta de a coopera), iar acest lucru nu-i permite sa inteleaga corect mesajele colegilor.
  • Este hiperactiv, neatent, agitat.
  • Raporturile lui cu ceilalti sunt adesea tensionate.
  • Incearca sa-i intimideze pe cei care sunt mai slabi.
  • El insusi a fost victima unei intimidari.

O victima potentiala se remarca prin urmatoarele trasaturi:


  •  
  • Are un respect de sine scazut.
  • Se simte inferior.
  • Are putini prieteni (sau deloc) si de aceea este slab protejat contra agresiunilor. De asemenea, poate avea amici aflati in aceeasi situatie ca si el.
  • Ii este teama sa nu fie lovit de altii.
  • Nu este talentat la sport si nu este indemanatic.
  • Comunica mai bine cu adultii decat cu cei de varsta sa.

 

Ce credeti despre toate astea,cum ar putea fi rezolvate si de catre cine?

 

Nu vreau posturi pentru 1+ deoarece nu imi este greu sa dau report,multumesc.

Edited by rizEa
Link to comment
Share on other sites

Indeplinesc doua manifestari ale unei potentiale agresoare :)) sunt colerica si reactionez oarecum impulsiv atunci cand sunt contrazisa. Bineinteles, multi oameni pot sa indeplineasca una sau mai multe din manifestarile astea si totusi asta sa nu faca din ei o persoana cu tendinte spre violenta fizica.

Eu cred ca astfel de lucruri se observa din copilarie, pentru ca un om nu devine un agresor dintr-o data. Sunt anumite indicii care apar in comportamentul lor si care sa zicem ca s-ar putea observa chiar din primele clase de scoala. Si cred ca asta in principal se datoreaza cel mai probabil unor traume traite in copilarie. Gen violenta in familie, parinti alcoolisti sau mai stiu eu ce alte cazuri extreme similare.

 

Presupun ca un asemenea comportament daca este observat din timp (normal, nu de membrii familiei care probabil nu vad nimic in neregula cu odrasla lor:)) ), ci cel mai adesea de colegi/profesori, poate fi corectat daca copilul va avea parte de ingrijirile unui specialist (idk.. cel mai probabil un psiholog).

 

Cat despre portretul unei potentiale victime.. aici nu mai e ceva de detectat, cel putin din punctul meu de vedere. Unii copii sunt colerici, altii melancolici iar astea nu depind de noi, ne nastem cu aceste temperamente.

Link to comment
Share on other sites

Esti agresat? Spune-i directoarei.

 

Esti agresor? Nu ai cap deloc,agresorii o sa-si dea seama la o varsta mai mare ca n-au facut bine deloc atunci cand au agresat copii la scoala.

Link to comment
Share on other sites

Eu cred ca bataile si filmele de actiune wrestilngul...etc ar trebui puse de la o anumita ora pentru ca toti copii de acolo invata sa se bata sau asa....mai ales incepand de la 10 ani..

Asa este, cand eram in clasa a 8-a toti imitau Wresling, 1/10 se loveau.

 

 

Esti agresat? Spune-i directoarei.

 

Esti agresor? Nu ai cap deloc,agresorii o sa-si dea seama la o varsta mai mare ca n-au facut bine deloc atunci cand au agresat copii la scoala.

Asta iti dai seama de abia cand treci de clasa a 10-a...

 

 

sa mai lase internetul si filmele porno, d'asta

Asta e valabil doar pentru tine...

Edited by GoldwyN
Link to comment
Share on other sites

Am intalnit un caz, chiar in scoala mea. Era discriminat, injurat, avea porecle deoarece era sarac si nu invata bine, deci era un chin sa mearga la scoala. Pana la urma a pus punct singur, a plecat de acasa si a ajuns sa cerseasca la biserici, s-a apucat de fumat, de baut si probabil se apuca si de droguri ieftine daca ii spunea cineva de ele. Acum este la scoala de corectie, deoarece a spart biserica, asadar parerea mea este ca parintii trebuie sa-si educe copiii sa nu faca aceste lucruri, deoarece mai tarziu o sa ajunga sa raspunda in fata legii pentru calomnie.

Link to comment
Share on other sites

  • " Are un respect de sine scazut.
  • Se simte inferior.
  • Are putini prieteni (sau deloc) si de aceea este slab protejat contra agresiunilor. De asemenea, poate avea amici aflati in aceeasi situatie ca si el.
  • Ii este teama sa nu fie lovit de altii.
  • Nu este talentat la sport si nu este indemanatic.
  • Comunica mai bine cu adultii decat cu cei de varsta sa. "

M-ai descris complet sa fiu sincer .. Dar am tupeu sa ma duc la diriginte/profesor sa imi rezolv singur treburile.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.