Jump to content

Alimentatia unui sportiv.


F4L Andrei
 Share

Recommended Posts

In cazul adolescentilor care practica sporturi de performanta, alimentatia este un factor care contribuie la mentinerea sanatatii si formei sportive.

Alimentatia sportivilor are un rol multiplu : asigura susrsa de energie si de substante plastice, creste rezistenta fizica, accelereaza perioada de reabilitare, creste posibilitatea de adaptare a organismului la activitatea intensa a muschilor si la conditii speciale (clima, altitudine), determina reglarea greutatii corporale in functie de necesitati. Aceste particularitati impun ca normele igienice de alimentatie rationala sa fie respectate cu mai multa strictete.

 

Consumul energetic crescut al sportivului determina ca o consecinta fireasca si un aport caloric crescut. Astfel ratia energetica este apreciata intre 4000-6000 kcal/zi, necesar caloric ce variaza in functie de natura sportului practicat. Pe langa aportul caloric adecvat, sportivul mai are nevoie de o cantitate adecvata si echilibrata de factori nutritivi de baza: glucide, lipide, proteine, saruri minerale si vitamine.

 

Se considera ca intre cele 3 principii nutritive, proportia trebuie sa fie 1:1:4, proportie optima intalnita si la celelalte perioade ale copilariei. Ca o particularitate intalnita la adolescentul sportiv, la care schimburile energetice sunt mai rapide iar necesarul caloric este mai ridicat fata de adolescent, in general, o constituie necesitatea consumului cu precadere a unor alimente care ntr-un volum mic incorporeaza o valoare energetica inalta.

Alimentele de baza in alimentatia sportivilor, recomandate de medicii nutritionisti au fost impartite in 5 mari categorii, in functie de principiile nutritive furnizate. Cu ajutorul acestui ghid de alimentatie poti obtine toti nutrientii necesari organismului si imbunatati performantele fizice.

 

Pentru a acoperi necesarul caloric, majoritatea tinerilor au nevoie de o cantitate mai mare de alimente decat cele indicate in tabel. Necesarul energetic trebuie sa provina din grupul legumelor precum si din cel al cerealelor, pastelor fainoase, deoarece aceste alimente sunt bogate in amidon - o sursa excelenta de energie. Alimentele bogate in grasimi (unt, margarina) trebuie consumate cu moderatie.

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.