Jump to content

Criză politică germano-turcă


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Sigmar Gabriel

 

 

 

Ministrul german de externe şi-a întrerupt concediul, anunţînd noua orientare a guvernului faţă de Turcia

 

Şeful diplomaţiei de la Berlin, Sigmar Gabriel, şi-a întrerupt concediul şi l-a convocat miercuri pe ambasadorul Turciei la Berlin, cerînd acestuia eliberarea necondiţionată a lui Peter Steudtner. Activistul pentru drepturile omului din Berlin a fost arestat în Turcia, unde a participat la un seminar. Împreună cu Steudtner au fost arestaţi şi alţi participanţi care urmau să discute aspecte legate de situaţia politică actuală din Turcia.

 

„Guvernul german a mizat pînă astăzi pe faptul că Turcia doreşte să fie şi să rămînă un partener al Europei şi Germaniei”, a precizat purtătorul de cuvînt al ministrului, adăugînd: „Din cauza aceasta noi am dat dovadă de multă răbdare privind întîmplările din Turcia”.

 

Referindu-se la situaţia creată în urma arestărilor unor germani în Turcia, purtătorul de cuvînt al guvernului federal, Steffen Seibert, a precizat că Angela Merkel se consultă în permanenţă cu Sigmar Gabriel în vederea formulării oficiale a liniei pe care o va adopta executivul de la Berlin. Seibert a calificat situaţia relaţiilor bilaterale turco-germane drept „triste şi îngrijorătoare”.

 

În cursul acestei zile ministrul de externe, Gabriel, a anunţat în faţa presei o schimbare a orientării politicii germane faţă de Turcia. O primă măsură, la care s-a referit şi Gabriel, a fost postată pe site-ul ministerului de externe. Ea conţine avertismente adresate germanilor care intenţionează să călătorească în Turcia. În mesajul ministerului se atrage atenţia asupra faptului că pentru cetăţenii germani a crescut pericolul de a fi arestaţi în Turcia.

 

În cursul conferinţei de presă, ministrul i-a avertizat şi pe investitori şi şefii unor firme, atrăgînd atenţia asupra legislaţiei precare din Turcia. Arestările abuzive, a spus Gabriel, au determinat guvernul să-şi schimbe cursul faţă de autorităţile de la Ankara. El a mai spus că guvernul a sperat că partea turcă va da dovadă de „raţiune”, ceea ce nu s-a întîmplat. Turcia, în schimb, „a părăsit terenul valorilor europene”.

 

Noua orientare a politicii faţă de Turcia ar putea să aibă repercusiuni negative şi asupra relaţiilor economice. Guvernul federal nu mai poate garanta siguranţa investitorilor germani. În consecinţă, se va trece la o revizuire a aşa numitelor garanţii Hermes (adică a garanţiilor de asigurare pentru credite de export sau investiţii germane în străinătate, preluate de către guvernul federal).

 

Privitor la negocierile Turciei cu Uniunea Europeană, Gabriel a spus că nu-şi mai poate imagina că se va ajunge la extinderea aşa numitei „uniuni vamale”.

 

Sigmar Gabriel a subliniat că toate măsurile enunţate în faţa presei au fost discutate şi acceptate cu Angela Merkel şi candidatul social-democrat la funcţia de cancelar, Martin Schulz. Prin intermediul purtătorului de cuvînt al guvernului, Seibert, cancelara a difuzat un mesaj, postat pe Twitter, în care se spune că măsurile anunţate sînt „necesare şi obligatorii”.

 

Ministerul de externe de la Ankara a reacţionat faţă de criticile Berlinului, respingîndu-le într-un comunicat dur, precum anunţă corespondenții din Turcia ai radio-televiziunii publice germane. Guvernul federal, se spune în materialul ministerului, difuzat la Ankara, încearcă să influenţeze „justiţia independentă”, ceea ce e „inacceptabil”. Critica guvernului german este calificată drept un „exemplu pentru impoliteţe diplomatică” şi amestec în treburile interne.

 

 

SURSE: Radio Europa LiberăEvenimentul Zilei.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.