Jump to content

Regulament modificat: fără propagandă politică la Eurovision


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

YXNoPTljNTIyZTFiNjczYjk5ZjViYmRiNWViZTg3MGE2OTMx.thumb.jpg

 

 

 

European Broadcasting Union (EBU), organizatorul Eurovision Song Contest, modifică regulile competiţiei şi interzice ”orice formă de propagandă politică” în cadrul evenimentului, după ce la ediţia din acest an a concursului Ucraina a împiedicat accesul în teritoriu cântăreţei Julia Samoylova, care ar fi trebuit să reprezinte Rusia la Kiev, informează The Hollywood Reporter.

 

Rusia s-a retras din competiţie anul acesta, după ce Ucraina i-a interzis accesul în teritoriu reprezentantei sale, Julia Samoylova. Autorităţile de la Kiev au motivat decizia spunând că artista a călătorit din Rusia în Crimeea, încălcând legea din Ucraina.

 

Ucraina contestă legalitatea anexării peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. Moscova susţine că anexarea teritoriului la Rusia a fost legitimată printr-un referendum, în care populaţia din peninsulă a votat în favoarea acesteia. 

 

„Fără îndoială, în cadrul Eurovision Song Contest 2017 din Kiev au avut loc mai multe incidente nedorite, multe dintre acestea conturând posibilitatea organizării evenimentului în afara ţării gazdă, Ucraina”, arată un comunicat publicat pe site-ul EBU.

 

„Cea mai neplăcută problemă care a apărut la ediţia din acest an a concursului Eurovision a fost faptul că autorităţile ucrainene i-au interzis reprezentantei Rusiei să intre pe teritoriul ţării gazde”, mai arată comunicatul.

 

EBU a precizat că „nu este loc” pentru politică în concursul muzical Eurovision.

 

„Artiştii selectaţi şi membrii delegaţiei ţărilor participante la concurs nu trebuie să aibă antecedente care ar putea determina autorităţile din ţara care găzduieşte Eurovision să le interzică accesul în teritoriu, în conformitate cu legislaţia naţională aplicabilă”, a adăugat EBU.

 

„Aceasta înseamnă că sunt interzise orice formă de propagandă politică desfăşurată în timpul evenimentului sau orice conţinut cu caracter politic în melodiile participante”, a mai precizat EBU. 

 

Ediţia din acest an a concursului Eurovision a fost găzduită de Ucraina, în luna mai, după ce cântăreaţa Jamala a câştigat competiţia în 2016, organizată în Suedia. Cântecul ei, intitulat „1944”, a stârnit controverse, întrucât versurile sale se referă la deportarea tătarilor din Crimeea, în timpul regimului sovietic condus de Stalin. Mulţi dintre cetăţenii din Rusia au spus că rezultatul concursului din 2016 a fost unul politic.

 

Noile reguli sunt construite astfel încât să fie prevenite posibile viitoare controverse.

 

Dincolo de interzicerea referinţelor de natură politică în melodiile prezentate, radiodifuzorii care transmit Eurovision vor trebuie să se asigure că pe parcursul evenimentului nu vor fi promovate branduri, produse sau servicii.

 

Juriile naţionale trebuie să fie independente, fără ca membrii acestora să aibă vreo legătură cu artiştii sau melodiile, prin care ar putea fi afectat rezultatul final. Juraţii nu au voie să îşi dezvăluie înainte preferinţele sau intenţiile de vot.

 

De asemenea, EBU a transmis că pentru următoarele ediţii Eurovision vor trebui respectate mult mai bine programele stabilite. Eşecul în această privinţă ar putea duce la pierderea drepturilor radiodifuzorului în favoarea unei alte companii.

 

Recent, EBU a anunţat că Eurovision Song Contest 2018 va avea loc în Lisabona, în luna mai.

 

Portugalia a câştigat dreptul de a găzdui cea de-a 63-a ediţia e concursului muzical Eurovision, după ce Salvador Sobral, reprezentantul ţării la competiţia din acest an, a fost desemnat câştigător pe scena de la Kiev, obţinând 758 de puncte cu melodia „Amar Pelos Dois”, scrisă de sora sa, Luísa.

 

Eurovision Song Contest 2017 s-a desfăşurat sub sloganul „Celebrate diversity”, în competiţie participând în total 42 de ţări, după retragerea Rusiei.

 

Pe locul al doilea în concursul din acest an s-a situat Bulgaria, cu „Beautiful Mess”, interpretată de Kristian Kostov (615 puncte), iar locul al treilea a fost ocupat de Republica Moldova, reprezentată de Sunstroke Project, cu melodia „Hey Mamma” (374 de puncte). România, reprezentată de Ilinca şi Alex Florea, cu piesa „Yodel It!”, a ocupat poziţia a şaptea, cu 282 de puncte.

 

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională anuală, la care participă ţările ce deţin statutul de membru activ în cadrul European Broadcasting Union (EBU), cea mai importantă asociaţie a posturilor publice de televiziune din Europa. Concursul a fost transmis în fiecare an de la inaugurarea sa în 1956 şi este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume.

 

Eurovision este, de asemenea, unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive din lume, cu audienţe care depăşesc în fiecare an pragul de 100 de milioane de telespectatori. Printre artiştii ale căror cariere internaţionale au fost lansate în urma participării sau a victoriei la Eurovision se numără, printre alţii, Domenico Modugno (locul 3 în 1958), ABBA (locul 1 în 1974), Céline Dion (locul 1 în 1988) şi Julio Iglesias (locul 4 în 1970).

 

 

SURSE: Digi24DC Newsnoi.md.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.