Jump to content

Moțiunea simplă pe Educație - respinsă


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

imageResize?path=%2Fmedia%2Fimages%2F2017-09%2F091817312085235251.jpg&size=6

 

 

 

 

Moțiunea simplă a PNL "O Românie fără educație de calitate este o Românie săracă" a fost respinsă, luni, de Senat.

 

În favoarea moțiunii au fost 41 de voturi, 68 au fost împotrivă și 9 senatori s-au abținut.

 

În moțiunea semnată de 37 de senatori PNL și USR se cerea demisia ministrului Educației, Liviu Pop, căruia i se mai solicita "să prezinte în Parlament un raport privind starea învățământului românesc".

 

Senatorii PNL, USR și PMP și-au anunțat votul de susținere pentru moțiune.

 

Liderul grupului PNL din Senat, Iulian Dumitrescu, a ținut să îi explice ministrului Educației ce înseamnă "un analfabet funcțional".

 

"Domnule ministru, vreau să vă explic ce înseamnă un analfabet funcțional. Este o persoană care știe să scrie și să citească, dar nu înțelege ce citește. Sau, mai bine spus, este o persoană care spune ceva fără să înțeleagă el însuși ce a spus. Acum dați-mi voie să vă citez pe dvs la începutul anului școlar. Ați spus: 'Marile lipsuri ale acestui început de an în educație sunt infrastructura școlară, programele școlare și resursa umană'. Acum avem două posibilități: fie este adevărat ce ați spus și atunci trebuie să vă dați imediat demisia, fie nu ați înțeles ce ați spus și atunci trebuie să explicați, altfel riscați să fiți numit cel mai mare analfabet funcțional din România", a arătat Dumitrescu.

Senatorul USR Mihai Goțiu consideră că perpetuarea sistemului actual de învățământ ar pune "la zid viitorul copiilor".

 

"Continuând în această direcție, condamnăm România la înapoiere și mai ales punem la zid viitorul copiilor și nepoților noștri luându-le orice speranță la o educație și o viață de calitate într-o comunitate și societate normală", a spus Goțiu, explicând că votul pentru moțiune reprezintă "un semnal de alarmă asupra lipsei de perspectivă și de voință de schimbare a sistemului educațional din România".

 

Senatorul PMP Traian Băsescu i-a atras atenția ministrului Educației că există programe "stufoase" și nu a făcut nimic ca să le "aerisească".

 

"Aș vrea să vă citez o concluzie din raportul unei Comisii prezidențiale din 2009, care a pus un diagnostic al sistemului de educație: învățământul este ineficient, nerelevant, inechitabil și de slabă calitate. Vă asigur, domnule ministru, că toți universitarii care au fost în acea comisie știau când se scrie 'copii' cu doi i și când se scrie 'copiii', cu trei de i. Știau carte, altfel spus! În momentul de față, avem programe stufoase și n-ați făcut nimic ca să le aerisiți", a spus Băsescu.

 

Senatorul UDMR Novak Csaba a afirmat că este necesară în educație o strategie bine gândită și o lege a Educației adaptată noilor cerințe.

 

"Grupul UDMR consideră că avem nevoie de o strategie comună, bine gândită, de o lege a Educației adaptată noilor cerințe și provocări și de un minister al Educației Naționale care să o pună în practică, care să o implementeze cu eficiență mai sporită. Solicităm partidelor de guvernare o atenție sporită asupra rezolvării acestor probleme, accelerarea adoptării legii reformei învățământului. Solicităm MEN rezolvarea cu celeritate a problemei manualelor și o implicare directă și eficientă în rezolvarea problemei Liceului Teologic Romano — Catolic din Târgu Mureș și solicităm tuturor partidelor politice din Parlamentul României ca în loc de scandal politic să inițieze noi proiecte, să elaboreze noi idei în comisiile de specialitate. UDMR a fost și va rămâne un partener constructiv în toate aceste încercări", a menționat senatorul.

 

Pe de altă parte, senatorul PSD Doru Pănescu a subliniat că doar titlul moțiunii este singurul "inspirat", restul fiind "inexactități și afirmații false".

 

"Cu siguranță sunt încă probleme de rezolvat în învățământul românesc și cu siguranță mai este de lucrat pentru a realiza, obiectiv vorbind, nu demagogic, toate reformele necesare (...), dar este deplasat să afirmăm că progresele făcute până acum (...) nu susțin un învățământ și o educație de calitate în România", a arătat el.

 

Președintele Comisiei de învățământ, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, a invitat la dialog pentru găsirea unor soluții.

 

"Nu se poate permanent să denigrăm sistemul de învățământ când au plecat milioane de români, școliți în România, care își exercită misiunea în alte țări ale lumii. Sunt probleme foarte serioase și importante și sper că sunt în asentimentul colegilor din Comisia de învățământ (...) să avem răbdarea și înțelepciunea de a lăsa abordările politice la intrarea în sala de ședințe și de a încerca să găsim soluții pentru sistemul de învățământ. Cred că asta este ceea ce trebuie să facem pentru ca școala românească să crească în performanță și în prestigiu", a adăugat Ecaterina Andronescu.

 

Din partea grupului ALDE nu a luat cuvântul la dezbaterea moțiunii niciun senator, cedând minutele alocate social-democraților.

 

 

SURSE: AGERPRESHotNewsAntena 3RealitateaZiua de ConstanţaRadio România Actualităţinews.romytex.roRevista 22.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.