Jump to content

Reîncep protestele catalane


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

„Încetaţi să-i mai divizaţi pe catalani” – mesaj important lansat pe străzile Barcelonei

 

 

 

 

Reținerea fostului președinte catalan, Carles Puigdemont, în Belgia și a celor patru miniștri care îl însoțesc era doar chestiune de timp. După cum se știe, acum se află deja la dispoziția justiției belgiene pentru a fi deferiți autorităților spaniole, după ce duminica se predaseră de bunăvoie încă de la primele ore ale dimineții. Fostul președinte catalan a vrut să-și arate dorința de a coopera cu justiția belgiană, dar în același timp a vrut să evite imaginea unui deținut de drept comun adus cu cătușe la interogatoriu.

 

Decizia luată duminică noapte de  judecătorului belgian de a investiga cererea de extrădare a lui Carles Puigdemont în stare de libertate a alimentat retorica separatistă, care se întreabă: ”de ce un judecător spaniol tine în stare de arest niște persoane judecate pentru aceleași infracțiuni pe care un judecător belgian decide să le judecă in stare de libertate, de ce justiția spaniolă evaluează ca există un important risc de fugă, iar justiția belgiană nu o face în situații  absolut similare?”

 

Arestarea politicienilor catalani care au condus până acum procesul secesionist și care, in ciuda circumstanțelor, o fac în continuare, a creat o stare de oarecare confuzie în primul moment, dar ulterior s-a transformat într-un important capital de simpatie pentru cauza catalană.

 

Chiar dacă  imaginea lui Carles Puigdemont a suferit oarecum din cauza deciziei de a se refugia în Belgia, continuă să se bucure de încrederea propriului partid, PDeCAT, care l-a revalidat ca numărul unu pe listele electorale în defavoarea lui Santi Vila, reprezentantul aripi moderate, singurul dintre miniștri acuzați care a fost eliberat pe cauțiune. 

 

Partidul lui Puigdemont a făcut duminică o propunere pentru a crea o largă coaliție electorală, care să militeze "pentru libertatea țării și a unui stat sub forma unei republici, pentru amnistia deținuților politici și recuperarea absolută a tuturor instituțiilor noastre, pentru că nu putem lăsa pe cei care au aplicat articolul 155 să rămână cu instituțiile catalane" , a explicat coordonatorul general al partidului, Marta Pascal.

 

O propunere pe care fostul aliat în coaliția ”Just pel SI”, partidul Stânga Republicană, a refuzat-o, fiind partidul creditat cu cele mai multe șanse să câștige alegerile din 21 decembrie. Liderul acestui partid, Oriol Junqueras, fostul vicepreședinte al guvernului catalan, spre deosebire de Carles Puigdemont, a rămas în Spania, iar acum se află în închisoare, dar se bucură de mai multă trecere în rândul simpatizanților mișcării independentiste. Într-un mesaj publicat pe Twitter, Junqueras declara că preferă să rămână în închisoare, deoarece citez: "Dacă prețul libertății este închisoare, nu vom renunța niciodată la libertate".

 

Dar punerea sub acuzație a foștilor membri ai executivului catalan, indiferent dacă se află în închisorile spaniole sau în custodia justiției belgiene, a remontat entuziasmul popular în favoarea proiectului independentist, iar formațiunile secesioniste vor profita organizând "o săptămână a libertății",  în care vor organiza demonstrații în favoarea eliberării miniștrilor arestați pe care îi consideră deținuți politici, săptămână care se va încheia sâmbăta cu o mare demonstrație în Barcelona.

 

De asemenea un sindicat catalan a convocat o grevă generală pentru miercuri, 8 noiembrie, în semn de protest față de decretul aprobat de guvern pentru  a facilita fuga companiilor din Catalonia în alte regiuni spaniole, deși executivul de la Madrid  va depune astăzi o plângere la Tribunalul Superior de Justiție, pentru a declara greva ilegală considerând că adevăratele motive sunt politice și nu sindicale.

 

Pe de altă parte, arestarea liderilor catalani a provocat o importanta reacție de solidariitate și în Țara Bascilor unde aproape 40 de mii de persoane au demonstrat duminică pe străzile din Bilbao împotriva articolului 155 și în favoarea dreptului de a decide.

 

Mobilizarea este a treia în sprijinul Cataluniei, organizată în ultima lună.

 

 

SURSE: RFI.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.