Jump to content

[12 decembrie] 1941 - România declară război SUA


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

http://www.rfi.ro/sites/default/files/styles/inside_content/public/articol/gara_bombardament.jpg?itok=4y7DHJ9f

 

 

 

 

Acum 76 de ani, România a declarat război Statelor Unite ale Americii, în contextul Celui de-al Doilea Război Mondial.

 

La 12 decembrie 1941, sub presiunile lui Manfred von Killinger și Renato Bova Scoppa, reprezentanții Germaniei și Italiei la București, guvernul român a declarat război Statelor Unite ale Americii. Aceasta după ce, în urma atacului japonez de la Pearl Harbor din 7 decembrie 1941, Hitler a declarat război Statelor Unite, pe 11 decembrie.

 

Americanii nu au răspuns acestei declarații de război prea repede. SUA au contrasemnat declarația de război în discuție abia la o jumătate de an de la emiterea ei, la insistențele guvernului sovietic. Pe 2 iunie 1942 președintele Franklin D. Roosevelt înaintează Congresului declarația de război a SUA contra României. Pe 3 iunie ea este adoptată în unanimitate de Camera Reprezentanților, iar pe 4 iunie Senatul aprobă și el documentul fără niciun vot împotrivă.

 

Pe 6 iunie 1942, S.U.A. declara război Romaniei și Bulgariei. De abia atunci s-au simițit și în România efectele declarării războiului împotriva SUA. Primele acțiuni efective de luptă armată dintre România și Puterile Aliate, cu care țara nu avea frontiere directe, s-au consumat abia în noaptea de 11 spre 12 iunie 1942, când 13 bombardiere americane Liberator, decolate din Egipt, au pornit să bombardeze Ploieștiul, dar au lovit la câteva zeci de kilometri alături. La 1 august 1943, atacul împotriva zonei petrolifere de pe Valea Prahovei a fost repetat, cu 177 aparate decolate de la Benghazi, Libia. Apoi, bombardamentele asupra României nu au fost reluate decât la 4 aprilie 1944. Prima lor țintă a fost Bucureștiul, iar de data aceasta nu și-au mai ratat ținta.

 

 

SURSĂ: RFI.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.