Jump to content

[5 ianuarie] 1938 - naşterea lui Juan Carlos I


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru juan carlos i

 

 

 

 

 

Fostul monarh al regatului Spaniei a venit pe lume la Roma, în anul 1938. Face parte din dinastia de Bourbon, părinţii săi fiind Juan, duce de Barcelona, şi prinţesa Maria de Bourbon şi a Celor Doua Sicilii. Familia regală spaniolă se stabilise în Italia, pentru că în 1931 se proclamase a Doua Republică Spaniolă. Juan Carlos are două surori, iar fratele mai mic, Alfonso, a murit la 14 ani, într-un accident cu o armă de foc.

 

Generalul Franco i-a permis să-şi facă studiile în Spania, apoi să se înroleze şi să urmeze Academia militară din Saragoza. Franco s-a decis să-l considere pe Juan Carlos urmaş la putere, în dauna tatălui său. În 1969, această mişcare politică a devenit oficială, titulatura lui Juan Carlos devenind „prinţ al Spaniei”, acesta jurând loialitate lui Franco. De altfel, până la moartea lui Franco, Juan Carlos a avut relaţii strânse cu generalul, care avea mare încredere în el. Imediat după moartea lui Francisco Franco (1974), Cortes Generales (Parlamentul spaniol) l-a proclamat pe Juan Carlos rege al Spaniei, având loc şi o ceremonie religioasă echivalentă cu o încoronare. Practic, Spania trecea de la republică la monarhie constituţională. Tatăl lui Juan Carlos, ducele de Barcelona, a renunţat public la orice pretenţie. În noua constituţie din 1978, nu se mai pomeneşte de testamentul lui Franco, ci de o „moştenire dinastică a Casei de Bourbon”. Trebuie subliniat faptul că regele a avut înţelepciunea să ia legătura cu toate forţele politice, inclusiv cu cele de stânga care fuseseră marginalizate de Franco. Situaţia economică a Spaniei lui Franco devenise foarte bună. Peste câţiva ani, însuşi Santiago Carrillo, liderul comuniştilor, impresionat de sprijinul popular, a declarat la televiziune „God save the king!”. De altfel, regele a căpătat o mare autoritate morală, care a contribuit la unitatea spaniolilor. El a devenit şi şeful armatei.

 

În 1962, Juan Carlos s-a căsătorit cu prinţesa Sophia a Greciei şi Danemarcei (rit ortodox), care a trecut la rit romano-catolic (precum soţul său). Cuplul are trei copii, două fete şi un băiat, regele Felipe de Asturias (născut in 1968), moştenitor la tron. Pasionat de vânătoare, Juan Carlos a vânat urşi şi în România, în 2004.

 

 

SURSĂ: Revista Magazin.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.