Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[7 martie] 1904 - naşterea lui Reinhard Heydrich


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

September 1941: “Butcher” Heydrich becomes Nazi governor of Czech lands |  Radio Prague International

 

 

Reinhard Tristan Eugen Heydrich (n. 7 martie 1904, Halle (Saale), Germania - d. 4 iunie 1942, Praga) a fost un înalt demnitar naţional-socialist german, membru marcant al partidului NSDAP, cu rangurile Obergruppenführer în SS și general de poliție, șef din 1939 al Oficiului Suprem al Securității Reichului (RSHA) care subordona serviciile Gestapoului (Poliției Secrete de Stat), Serviciul de Securitate Sicherheitsdienst și Poliția Judiciară Kriminalpolizei. De asemenea a fost și Protector al Reich-ului (Reichsprotektor) pentru Protectoratul Boemiei și Moraviei. Hitler îl avea în vedere ca pe un posibil succesor al său. Era considerat de unii ca fiind numărul trei în ierarhia aparatului naţional-socialist german.

 

Mama lui Heydrich, Elisabeth Kranz, era fiica directorului conservatorului regal din Dresda, iar tatăl lui, Bruno Heydrich, era cântăreț de operă, compozitor și fondatorul unei școli de muzică în orașul Halle.

 

După primul război mondial Heydrich s-a înrolat la vârsta de 15 ani într-una din formațiunile paramilitare Freikorps, care au combătut în 1919 în conflicte armate încercările de insurecție bolșevică în câteva regiuni ale Germaniei, încercări de a transforma recent proclamata republică germană (Republica de la Weimar) într-o republică sovietică. A aderat și la filiala din Halle a unei organizații ultraconservatoare naționaliste (Deutschvölkischer Schutz- und Trutzbund).

 

Între 1922-1928 Heydrich a absolvit o carieră de ofițer în marina militară, devenind locotentent de marină. În același timp s-a făcut remarcat ca sportiv, practicant al pentatlonului modern. În aprilie 1931 amiralul Erich Raeder l-a eliberat din serviciul marinei pentru conduită imorală (adulter).

 

Două luni mai târziu Heydrich a devenit membru în Partidul Muncitoresc German Național-Socialist, și în organizația paramilitară SS.

 

În acel timp, Himmler se ocupa de dezvoltarea organizației SS, care era la începuturile sale. Himmler și l-a apropiat pe Heydrich, pe care l-a desemnat inițial ca șef al serviciului de informații al NSDAP, Sicherheitsdienst (SD), adică "Serviciul de Securitate". SD a devenit în scurt timp rivalul serviciului de informații al armatei, Abwehr-ul, condus de amiralul Wilhelm Canaris, care îi fusese lui Heydrich protector. Heydrich a făcut o carieră rapidă în partid, organizațiile polițienești, în poliția politică și serviciile de informații, îndeosebi după ce, în 1934, conducerea forței paramilitare a NSDAP (organizația SA) a fost lichidată în frunte cu Ernst Röhm. 

 

Heydrich a fost de asemeni președintele Interpolului, după ce această agenție internațională și-a mutat sediul la Berlin.

 

În septembrie 1941 a fost numit Reichsprotektor (guvernator) pentru Boemia și Moravia, unde a instituit o politică de represiune și teroare deosebit de dură contra rezistenței antifasciste cehe. Heydrich a murit de septicemie la opt zile după atentatul de la 27 mai 1942, în care agenți partizani cehi, parașutați de aviația britanică, au detonat un explozibil care a distrus automobilul cu care Heydrich era transportat dimineața la biroul său din Praga.

 

 

SURSĂ: Wikipedia.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.