Jump to content

[16 martie] 1979 - moartea lui Jean Monnet


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Jean Monnet | French politician | Britannica

 

Istoria plasează îl plasează printre cei câţiva oameni ai secolului XX a căror acţiune a modificat destinul lumii. În timpul Primului Război Mondial, el a creat la Londra biroul comun aliat de aprovizionare, apoi în 1919, participă activ la crearea Societăţii Naţiunilor, al cărei secretar general adjunct va deveni. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prezidează Comitetul de coordonare franco-britanic pentru punerea în comun a resurselor aliate şi joacă un rol predominant în crearea şi implementarea Programului Victoria, care va conduce la intervenţia Statelor Unite în conflict.


Membru al primului guvern al Franţei libere la Alger, organizează înarmarea forţelor franceze care vor elibera teritoriul naţional. În 1945, propune, la cererea Generalului de Gaulle, un plan de reconstrucţie şi modernizare a Franţei postbelice, asociind toate forţele viabile ale ţării: planul Monnet.


După război, Jean Monnet concepe prima Comunitate Europeană, CECO – Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, al cărei Preşedinte va fi din 1952 până în 1955. Planul său constant de a uni oameni prinde contur deplin în acestă voinţă de a reconcilia popoare care s-au războit îndelung.


Odată cu Tratatul de la Roma din 1957, construcţia europeană se extinde la Piaţa Comună. Jean Monnet crează atunci un Comitet de acţiune pentru Statele Unite ale Europei care să înglobeze partide şi sindicate.


Părinte fondator al Comunităţii Europene, contribuind de o manieră decisivă la transformarea într-un spaţiu de libertate, prosperitate şi pace, Jean Monnet a crezut în instituţii angajate în sarcini concrete precum şi în transferul experienţei de la o generaţie la alta.

 

 

SURSĂ: Liceul Teoretic "Jean Monnet" Bucureşti.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.