Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[28 martie] 1974 - Nicolae Ceauşescu devine primul preşedinte al României


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru nicolae ceausescu

 

 

 

 

 

În 1974, Marea Adunare Naţională (Parlamentul RSR) instituie funcţia de preşedinte al României comuniste şi-l alege în această funcţie pe secretarul general al PCR, Nicolae Ceauşescu. La acea vreme, Ceaușescu avea 56 de ani și era secretar al Uniunii Tineretului Comunist (UTC).

 

Născut pe 26 ianuarie 1918 la Scorniceşti, într-o familie de ţărani cu 10 copii, Nicolae Ceauşescu a avut o copilărie grea. A făcut patru clase la şcoala din sat, chiar şi acestea cu eforturi, el neavând cărţi şi mergând deseori desculţ la cursuri. La 11 ani, din cauza problemelor financiare de acasă, Nicolae Ceauşescu pleacă la Bucureşti unde se angajează ca ucenic de cizmar.

 

În 1932, Ceauşescu devenea membru al Partidului Comunist din România, o formaţiune politică nelegitimă în acea perioadă. A fost arestat de mai multe ori pentru activităţile propagandistice comuniste şi antifasciste.

 

A fost arestat din nou şi condamnat la închisoare în 1940, iar în 1943, transferat fiind la închisoarea din Târgu Jiu, acesta a împărţit celula cu Gheorghe Gheorghiu-Dej, devenind astfel protejatul acestuia şi asigurându-şi viitorul politic pentru mai târziu.

 

Avea să fie numit secretar al Uniunii Tineretului Comunist imediat după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. După abdicarea regelui Mihai I, în decembrie 1947, Ceaşescu şi-a început ascensiunea politică.

 

Ghiţă Ionescu îl anticipează pe succesorul lui Gheorghe Gheorghiu Dej încă din 1964: „Mulţumită unei cariere perfecte şi unei ascensiuni continue în ierarhia partidului şi datorită faptului că deşi relativ tânăr el controlează în realitate „aparatul”, ca urmare a faptului că e român, Ceauşescu este cel mai probabil succesor.

 

La numai patru zile de la decesul lui Gheorghiu Dej, s-a realizat, în fapt, o împărţire a puterii între Ion Gh. Maurer, Chivu Stoica şi Nicolae Ceauşescu, care vor ocupa cele mai înalte funcţii pe linie de partid şi de stat.

 

Deţinerea puterii absolute a fost confirmată în cadrul Plenarei CC al PCR din 25-26 martie 1974, care, alături de modificarea statutului partidului, numirile şi schimbările din funcţii, a hotărât în unanimitate instituirea funcţiei de preşedinte al RSR şi înaintarea către Marea Adunare Naţională a propunerii alegerii lui Nicolae Ceauşescu în funcţia de Preşedinte al RSR. Palatul Parlamentului, cea mai mare și mai scumpă clădire administrativă din lume, a fost un proiect ambițios al cuplului Ceaușescu început în anul 1978. La 25 decembrie 1989, soții Ceauşescu sunt judecați, după un proces sumar de un tribunal militar ad-hoc, condamnați la moarte și executați, la câteva minute după pronunţarea sentinței.

 

 

SURSĂ: Evenimentul Zilei.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, ThinBlueLine said:

Putea incerca sa dea putina libertate oamenilor, macar putin, sa nu exporte in masa alimentele si alte lucruri... Din cauza lui a fost revolutia din ‘89, ah, al drq comunist!

 

 

Mai mult din cauza lui Iliescu şi a serviciilor străine decât din cauza lui Ceauşescu. Deşi a fost şi el idiot, că datoria externă era plătită în martie '89, şi a lăsat poporul să mai moară de foame încă 6 luni. Prost.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.