Jump to content

[8 aprilie] 1911 - naşterea lui Emil Cioran


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru emil cioran

 

 

 

 

 

 

Filozoful şi scriitorul român Emil Cioran s-a născut pe 8 aprilie 1911, la Răşinari, în judeţul Sibiu. Tatăl său, Emilian Cioran, a fost protopop ortodox şi consilier al Mitropoliei din Sibiu, iar mama lui, Elvira Cioran, era originară dintr-o comună situată în apropiere de Făgăraş.
 
Emil Cioran a urmat studiile clasice la Liceul "Gheorghe Lazăr" din Sibiu şi cursuri de filozofie la Universitatea din Bucureşti. Bun cunoscător al limbii germane, Cioran i-a studiat, în original, pe Kant, Schopenhauer şi Nietzsche.
 
În 1933, a obţinut o bursă care i-a permis să-şi continue studiile de filozofie la Berlin. Un an mai târziu, apare prima lui carte "Pe culmile disperării", distinsă cu două premii.
 
Când avea 22-25 de ani, Emil Cioran a traversat o stare psihică specială, potrivit historia.ro, pe care a încercat să o descrie în jurnalul său: "Două lucruri care au contat enorm în viaţa mea: muzica şi mistica (deci extazul) - şi care se îndepărtează. (...) Pasiunea pentru ele era legată de insomniile mele. Nervi incandescenţi, întinşi să plesnească în fiece clipă, pofta de a plânge dintr-o fericire insuportabilă. Toate au fost înlocuite de acreală, de zbucium, de scepticism şi de anxietate. Pe scurt, o scădere a temperaturii lăuntrice - singura explicaţie că mai sunt în viaţă. Căci dacă era să rămân în starea aceea de ebuliţie, de mult mi-aş fi ieşit din minţi".
 
La sfârşitul acestei perioade, în 1936, a apărut "Schimbarea la faţă a României", una dintre cărţile controversate ale lui Cioran. Tânărul autor visa să trăiască într-o "Românie fanatică", într-o ţară "cu destinul Franţei şi populaţia Chinei".
 
Se întoarce în România, unde, timp de un an, a fost profesor de filozofie la Liceul "Andrei Şaguna" din Braşov. În anul 1937, Institutul Francez din Bucureşti îi acordă o bursă în Franţa, urmând să părăsească pentru totdeauna România şi să se stabilească la Paris. Din acest moment, Cioran va publica numai în limba franceză, operele sale fiind apreciate pentru stilul plin de fineţe şi distincţie al limbii. "Îndreptar pătimaş" este, potrivit Wikipedia, ultima carte scrisă în limba română.
 
La Paris, a trăit mult timp retras, însă a întreţinut o vastă corespondenţă cu prietenii săi, Mircea Eliade, Eugen Ionescu sau Samuel Beckett. Prima sa lucrare în limba franceză, "Précis de décomposition", a fost distinsă, în 1950, cu premiul Rivarol. Ulterior, Cioran a refuzat toate premiile ce i-au fost acordate.
 
Printre cele mai importante teme ale operei lui Emil Cioran se numără păcatul originar, sensul tragic al istoriei, sfârşitul civilizaţiei, ameninţarea Răului, obsesia absolutului, viaţa ca o expresie a exilului metafizic al omului.
 
Scriitorul s-a stins din viaţă la Paris, la vârsta de 84 de ani. A fost înmormântat în Cimitirul Montparnasse, alături de prietena lui de o viaţă, Simone Boue.
 
După propriile mărturisiri, şi-a trăit viaţa destul de bine: "am avut, mai mult ca oricine altcineva, exact viaţa pe care am vrut-o: liberă, fără constrângerile unei profesii, fără umilinţe usturătoare şi griji meschine. O viaţă de vis, aproape, o viaţă de leneş, cum nu sunt multe în acest veac. Am citit mult, însă numai ce mi-a plăcut, şi dacă m-am străduit să scriu şi eu cărţi, efortul mi-a fost răsplătit de satisfacţia că nu m-am abătut, în ele, nicio clipă de la ideile şi gusturile proprii. [..] Marele succes al vieţii mele e că am reuşit să trăiesc fără o meserie. În fond, mi-am trăit viaţa destul de bine. M-am prefăcut că a fost un eşec. Însă n-a fost", a spus Emil Cioran.

 

 

SURSĂ: Ziua de Constanţa.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.