Jump to content

[15 aprilie] 1989 - Tragedia de pe Hillsborough


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Hillsborough Disaster: Charges and History of Soccer Tragedy | Time

 

 

 

 

În urmă cu 29 de ani, pe stadionul Hillsborough s-a petrecut una dintre cele mai mari tragedii din istoria fotbalului. Pe 15 aprilie 1989, arena din Sheffield ar fi trebuit să găzduiască semifinala Cupei Angliei dintre Liverpool și Nottingham Forest. Meciul a fost însă întrerupt după numai șase minute, după ce în sectorul ocupat de fanii "cormoranilor" a fost permis accesul unui număr prea mare de suporteri, ceea ce a dus la o busculadă în urma căreia au murit 96 de oameni, iar alţi 766 au fost răniți.

 

Iniţial, organizatorii au decis să lase o singură cale de acces pentru fanii lui Liverpool în sectorul rezervat acestora. Prevăzută cu turnichete, intrarea s-a aglomerat tot mai mult pe măsura apropierii orei de începere a partidei. Într-o încercare care s-a dovedit fatală pentru aproape 100 de persoane, poliția a decis să deschidă o poartă de evacuare din arenă și să-i dirijeze pe acolo pe suporteri.

 

Aceasta făcea, însă, legătura, printr-un tunel, cu două sectoare de tribună rezervate spectatorilor în picioare, care erau deja supraaglomerate. În momentul în care primii fanii s-au înghesuit tot mai mult unii în alții și nu au mai avut unde să se ducă, aceștia au fost practic călcați în picioare de miile care veneau din spatele lor. Unii au reușit să escaladeze cu greu gardurile din jur, salvându-se cu ajutorul celorlalți spectatori.

 

Inițial, poliția s-a spălat pe mâini și a aruncat vina asupra fanilor, pe care i-a acuzat că ar fi forțat calea de acces unde s-a produs tragedia. După un an și jumătate de anchetă, însă, o comisie parlamentară britanică și-a prezentat concluziile în vara lui 1990. Potrivit raportului, motivul producerii tragediei a fost faptul că "Poliția a scăpat lucrurile de sub control".

 

După tragedia de pe Hillsborough, autoritățile britanice au interzis complet sectoarele de stadion cu locuri în picioare, iar gardurile care separau tribunele de teren au dispărut, pentru a evita ca, într-o situaţie similară, spectatorii să fie striviţi sau călcaţi în picioare.

 

Verdictul definitiv în acest caz a fost dat în aprilie 2016, la 27 de ani de la evenimentele dramatice de pe Hillsborough. Justiţia britanică a ajuns la concluzia că tragedia s-a produs din cauza erorilor comise de poliţie, care nu a avut un plan de evacuare bine pus la punct şi a aplicat cu întârziere planul de urgenţă.

 

În 2012, precedentul verdict, care stabilea că evenimentele din 1989 nu au fost decât un accident, a fost respins ca urmare a unei campanii dusă de familiile victimelor, care au cerut o nouă anchetă. Atunci s-a redeschis dosarul, după un raport independent, publicat în acelaşi an, care a scos la iveală faptul că nu s-a intervenit la timp.

 

Mult timp, puțină lume știa că verișorul lui Steven Gerrard, Jon-Paul Gilhooley, a fost, la doar 10 ani, cel mai tânăr suporter dintre cei care și-au pierdut viața pe Hillsborough. De altfel, în cartea sa autobiografică, legenda lui Liverpool i-a rezervat acestuia primul capitol.

 

La fel ca în fiecare an, victimele de pe Hillsborough au fost comemorate de club. Site-ul oficial al lui Liverpool a publicat un scurt comunicat, în timp ce antrenorul echipei, Jurgen Klopp, şi căpitanul Jordan Henderson au depus o coroană de flori la memorialul tragediei de lângă Anfield. Apoi, întreaga echipă a ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor.

 

Ieri, la meciul câştigat cu 3-0 în faţa lui Bournemouth, fanii "cormoranilor" au realizat o coregrafie superbă, prin care au dorit să comemoreze cei 29 de ani care au trecut de la tragedia care a schimbat fotbalul englez.

 

 

SURSĂ: Digi Sport.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

O poveste trista pentru fotbalul Englez dar si pentru Brithish Police pentru ca ei au incercat sa  invinuiasca suporterii dar bine ca intr-un final s-a dovedit ca nu au actionat bine si au fost sactionati. Pe cand la noi in Romania nu stiu daca suporterii aveau castig de cauza intr-un astfel de caz.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.