Jump to content

[4 mai] 1949 - Tragedia aeriană de la Superga


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru superga 4 may 1949

 

 

 

4 mai 1949 este o zi pe care suporterii italieni nu o vor uita foarte curând. Cunoscută în istorie drept Tragedia aviatică de la Superga, această zi este asociată cu dispariția uneia din cele mai bune echipe italiene din acea perioadă AC Torino cunoscută sub numele Il Grande Torino.

 

Avionul ce transporta echipa de fotbal AC Torino, s-a prăbușit pe dealul Superga de lângă Torino, în timp ce se întorcea de la meciul de retragere al fotbalistului Xico Ferreira, jucat la Lisabona. În urma accidentului nicio persoană de la bordul avionului nu a supraviețuit. Printre morți s-au numărat cei 18 jucători ai echipei, staff-ul tehnic și oficialii clubului dar și jurnaliști ce însoțeau echipa și membrii echipajului.


Aeronava Fiat G212CP a companiei Avio Linee Italiane a decolat de la Lisabona la ora 09:52, având ca pilot principal pe locotenent-colonelul Pierluigi Meroni. avionul a aterizat la Barcelona pentru a alimenta la ora 13:15, timp în care jucătorii au luat masa de prânz și s-au întâlnit cu echipa AC Milan care se întrepta către Madrid pentru o deplasare. Avionul pleacă din Barcelona la 14:50, iar la ora 16:55 Turnul de control îi informează pe piloți de starea proastă a vremii și le cere acestora să comunice locația aeronavei.

 

La apropierea de Torino, avionul a fost nevoit să zboare în condiții de furtună și ceață avînd astfel parte vizibilitate redusă. din acest motiv a fost nevoită să coboare la o altitudine mai mică pentru a avea o vizibilitate mai bună.

 

La ora 17:03 avionul a făcut un viraj stânga și s-a aliniat pregătindu-se pentru aterizare. Vântul avea o viteză de 180 km/h, iar vizibilitatea era de doar 40 de metri. Pilotul a virat avionul spre stânga deoarece credea că are în partea dreaptă dealul Superga. Astfel aeronava a lovit gardul din spate al complexului Bazilicii din Superga, aflate pe vârful dealului cu același nume, la doar 8 kilometri de Torino. Toți cei 31 de pasageri au murit, la înmormântarea jucătorilor participând aproape 1 milion de oameni.

 

În acea perioadă AC Torino era cea mai în formă echipă italiană, ea câștigând atât ultimul campionat înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial, cât și următoarele 4 ediții de Serie A după sfârșitul războiului.

 

La momentul accidentului AC Torino era lider în Serie A și mai avea de jucat doar 4 meciuri. În aceste ultime meciuri clubul a trimis pe teren echipa de tineret (Primavera), iar, în semn de respect, adversarele din acele meciuri au făcut același lucru. Echipa Primavera a câștigat toate cele 4 meciuri și și-a asigurat astfel „Il Scudetto” - numele titlui în Serie A. După acest rezultat, AC Torino nu a mai câștigat niciun titlu până în 1976.

 

Dezastrul aviatic a slăbit mult și echipa națională a Italiei care în acea perioadă avea în componență 10 jucători de la AC Torino. 

 

 

SURSĂ: Antena 1.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.