Jump to content

[28 mai] 1918 - independenţa Azerbaidjanului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

File:Flag of Azerbaijan (3-2).svg - Wikimedia Commons

 

Republica Azerbaidjan sărbătoreşte Ziua naţională la 28 mai, data marcând prima proclamare a independenţei, în 1918.

 

După prăbuşirea regimului ţarist, Azerbaidjan a făcut parte, alături de Armenia şi Georgia, din Republica Transcaucazia (1917-1918), proclamată la Tbilisi, potrivit vol. "Enciclopedia statelor lumii", ediţia 2016. A fost ocupat ulterior de Armata Roşie, în aprilie 1920, şi a fost încorporat în URSS ca republică unională. Republica Azerbaidjan şi-a proclamat independenţa la 18 octombrie 1991, în contextul destrămării URSS.

 

Prima perioadă după proclamarea independenţei a fost marcată de conflictul din Nagorno-Karabah, a cărui etapă armată s-a încheiat prin armistiţiul din 1994. Procesul de reglementare a conflictului se desfăşoară sub egida Grupului de la Minsk al OSCE, înfiinţat în 1992, potrivit mae.ro.

 

Începând cu a doua jumătate a anilor '90, Republica Azerbaidjan a cunoscut o dezvoltare economică şi socială semnificativă, un rol important jucându-l resursele energetice disponibile. Republica Azerbaidjan participă ca furnizor de petrol şi gaze în cadrul proiectelor de tranzit energetic BTC (Baku-Tbilisi-Ceyhan) şi BTE (Baku-Tbilisi-Erzurum).

 

Este stat membru ONU şi CSI. Cooperarea cu UE se desfăşoară în cadrul formatelor - Politica Europeană de Vecinătate şi Parteneriatul Estic. La 1 septembrie 2014, a intrat în vigoare "Acordul între Uniunea Europeană şi Republica Azerbaidjan privind facilitarea vizelor".

 

Teritoriul Azerbaidjanului a aparţinut în antichitate Imperiului Persan, fiind cucerit în 331 î.Hr. de Alexandru cel Mare. Partea nordică a Azerbaidjanului, cunoscută sub numele de Albania, a adoptat creştinismul în timp ce restul ţării care a fost inclus în Imperiul Sasanid (secolele III-VII) a îmbrăţişat zoroastrismul. Ocupat de arabi în 651, Azerbaidjanul a devenit o parte a lumii islamice, conform volumul "Enciclopedia statelor lumii".

 

După ocupaţia mongolă, Azerbaidjanul a fost disputat de Imperiul Otoman şi Persia, în secolele XVI-XVII. Hanatele locale au reuşit însă în secolele următoare să-şi dobândească o largă autonomie.

 

După 1805, în această regiune a început expansiunea rusă.

 

Baku, capitala şi cel mai mare oraş din Azerbaidjan, situat în partea sudică a Peninsulei Apsheron (Abseron alte surse), pe malul Mării Caspice, a fost menţionat documentar prima dată în secolul al IX-lea.

 

Oraşul a cunoscut o dezvoltare explozivă după intrarea în exploatare a zăcămintelor de petrol, în 1863. În preajma Primului Război Mondial era al 5-lea oraş ca număr de locuitori din Imperiul Ţarist, menţionează volumul citat. Creşterea economică, demografică şi urbanistică a continuat şi în perioada puterii sovietice.

 

Odată cu proclamarea independenţei ţării, Baku a devenit capitala noii republici independente, o adevărată metropolă, cel mai mare oraş de la Marea Caspică şi din regiunea Caucazului.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.