Jump to content

[1 iunie] 1945 - înfiinţarea Universităţii Bolyai


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru universitatea bolyai

 

 

 

 

 

Universitatea Bolyai din Cluj a fost o universitate română de stat cu predare în limba maghiară, care a funcționat în perioada 1945–1959. Sediul central al universității a fost instalat în școala de fete a doamnei Antonina De Gerando, de pe strada De Gerando (în prezent strada Arany János).

 

Universitatea Bolyai a fost înființată prin decretul regal nr. 407/1945, ca universitate română de stat cu predare în limba maghiară, cu patru facultăți: Litere și filosofie, Drept și economie politică, Științe, Medicină umană. Această măsură a fost adoptată pentru a convinge Comisia Aliată de Control asupra Transilvaniei de Nord cu privire la intenția României de a asigura buna conviețuire a maghiarilor din România. Guvernul Sănătescu a înființat în acest context un minister al naționalităților, iar la 6 februarie 1945 guvernul Rădescu a adoptat un statut al minorităților, confirmat de guvernul Groza. Statutul minorităților garanta libera folosire a limbii materne în învățământ, în administrație și în instanțele judecătorești acolo unde minoritatea respectivă avea o pondere de peste 30%. După Tratatul de Pace din 1947 chestiunea Transilvaniei a fost considerată rezolvată. Retragerea treptată a drepturilor maghiarilor din România a dus la reaprinderea naționalismului de ambele părți, fapt speculat de Uniunea Sovietică.

 

Prin decretul regal nr. 406/1945 universitatea română a revenit de la Sibiu la Cluj, și ulterior a fost numită Universitatea Victor Babeș.

 

Cu toate că Universitatea Bolyai a fost formal una nou înființată, a funcționat cu profesorii fostei Universități Francisc Iosif, care a fost înființată în 1872, care prin acest decret regal a fost implicit desființată.

 

Pentru funcționarea universității a fost pusă la dispoziție drept locație clădirea Liceului de fete „Marianum” din Cluj (Str. Horea 31, astăzi facultatea de litere), clădirea actualei facultăți de chimie (Str. Arany János nr. 11) și clădirea actualei universități tehnice din strada Daicoviciu nr. 15.

 

Numele universității nu provine doar de la János Bolyai cum se crede uneori, ci de la ambii Bolyai (tatăl Farkas Bolyai și fiul János Bolyai, ambii matematicieni).

 

După instaurarea regimului comunist profesorii care nu aveau cetățenie română au fost expulzați începând din 1948. Prin aceasta instituția a pierdut profesori renumiți, și pentru umplerea golului au fost aduși profesori de liceu. Selectarea a fost reușită, majoritatea acestora și-au făcut carieră universitară.

 

 

SURSĂ: Wikipedia.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.