Jump to content

[23 iunie] 2016 - referendumul Brexitului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

http://masterinvestor.co.uk/wp-content/uploads/2015/12/brexit-2.jpg

 

 

 

 

Joi, 23 iunie 2016, poate fi considerată o zi istorică atât pentru Marea Britanie, cât și pentru Europa. În cadrul referendumului Brexit, britanicii au votat în proporție de 52%, adică 17.410.742, favorabil ieșirii din UE, iar 48%, 16.141.241, pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

 

O asemenea situație a provocat numeroase reacții atât la nivel european, cât și la nivel mondial. Președinți de stat, prim-miniștri ori oameni politici și-au exprimat cu toții părerea cu privire la decizia britanicilor de a părăsi construcția europeană.

 

Astfel, Viviane Reding, fostul președinte al Comisiei Europene, a declarat că Marea Britanie trebuie să activeze cât mai rapid posibil procedurile de părăsire a Uniunii Europene, întrucât „O afiliere pe jumătate nu este o opțiune […] un divorț de succes este mai bun decât o căsătorie eșuată […] Britanicii și-au ales calea. Noi trebuie să ne păstrăm propriul drum. Este urgent să reformăm UE cu țările din nucleul Europei care sunt angajate față de blocul comunitar”.

 

Bruno Wattenbergh, un expert economist, vorbește despre consecințele economice ale Brexitului asupra celorlalte țări din Uniune, în special asupra Belgiei. El a declarat că dintre toate țările membre, Belgia va fi printre cele mai grav afectate din cauza faptului că Marea Britanie este, în momentul de față, al patrulea partener comercial. Principalul sector vizat va fi, fără îndoială, după părerea lui Wattenbergh, cel textil.

 

În ceea ce privește reacțiile oficialilor români, cu toate că și-au exprimat regretul vis-a-vis de decizia britanicilor, ei au asigurat că România nu va avea de suferit consecințe majore din această cauză.

 

Klaus Iohannis a declarat următoarele: „Regretăm acest vot, dar vreau să spun foarte clar că respectăm acest vot”, […] România rămane atașată proiectului european. Este nevoie în continuare de solidaritate între cele 27 de state membre care vor rămâne în Uniune. Este foarte important pentru români că putem să ne păstrăm în aceste momente calmul și nu e cazul să ne îngrijorăm peste măsură”, menționând de asemenea că se va face tot posibilul ca interesele românilor din Marea Britanie să fie protejate. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a dat și el la rândul sau asigurări cum că Brexitul va avea un „impact mic și gestionabil” asupra cursului leu-euro.

Evident că un asemenea eveniment nu este lipsit de consecințe, consecințe pe termen scurt, precum și consecințe pe termen lung.

 

În decursul zilei de 24 iunie, o serie dintre consecințele imediate și-au făcut simțită prezența.

 

Premierul britanic, David Cameron, a anunțat faptul că până în luna octombrie își va prezenta demisia. Susținător al proiectului european, premierul a spus că ar fi mult mai înțelept ca de acum înainte, altcineva să conducă corabia Marii Britanii.


Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat că este „inacceptabil din punct de vedere democratic ca Scoția să fie scoasă din UE împotrivă voinței sale”. Astfel ideea organizării unui nou referendum pentru independentă se conturează. Scoțienii au votat cu o majoritate de 62% pentru rămânerea în UE. Conform discursului lui Sturgeon, poporul scoțian își vede viitorul în cadrul UE. Acesta a mai spus că va „explora toate opțiunile pentru a securiza locul Scoției în interiorul Uniunii Europene, iar cabinetul scoțian se va întâlni sâmbătă pentru a discuta următorii pași”.


În dimineața zilei de 24 iunie, în urma anunțului rezultatelor referendumului, lira a scăzut drastic pe piața bursei, înregistrându-se cea mai importantă scădere din ultimii 30 de ani.


În ceea ce privește consecințele pe termen lung, părerile sunt împărțite. Unii susțin că Marea Britanie ar putea intra în recesiune, în timp ce alții consideră că rezultatul referendumului reprezintă de fapt o victorie democratică. De altfel, liderul partidului UKIP (Partidului Independenței Mării Britanii), Nigel Farage, a calificat ziua de 23 iunie că „Ziua independenței Mării Britanii”. Cu ocazia aflării rezultatelor referendumului, acesta a ținut un pătimaș discurs: „Îndrăzniți să visați, zorile se ridică peste un Regat Unit Independent. Vă fi o victorie pentru oamenii normali, oamenii decenți, pentru oamenii reali. Am luptat împotrivă multinaționalelor, împotrivă marilor bănci, a politicii, am luptat împotrivă minciunii și înșelăciunii…Decentă precum și încrederea în națiune o să câștige. Am reușit fără să violentă, fără să fie tras un singur glonte…Am reușit prin muncă la firul ierbii, prin oamenii din toate partidele și fără partide…Am făcut-o nu doar pentru noi, ci pentru toată Europa”.

 

În tot cazul, ieșirea Marii Britanii din UE va antrena multiple consecințe asupra tuturor sectoarelor de activitate, începând cu cel economic, educațional și până la cel sportiv. Subiectul va fi cu siguranță îndelung dezbătut.

 

 

SURSĂ: IQool.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.